Kvalificerade yrkesarbetare i trä- och möbelindustrin sökes med ljus och lykta. Möbel-SM är en plattform för att hitta talanger. Det är David Löwing, 17 år från Tidaholm, ett exempel på.
– Det var en riktigt häftig upplevelse. Det är en grej som man gör en gång i livet. Jag har också lärt mig otroligt mycket, säger han.
Förklaringen till Davids framgång stavas engagemang och hårt arbete. Och så klart, hjälp från duktiga lärare. Utöver peppen han fick från sin slöjdlärare, fick han proffshjälp av tidigare SM-vinnaren Henrik Andersson. I förberedelserna jobbade han och David mycket med ritningsläsning och hantering av handverktyg.
– Som lärare gäller det att inrikta utbildningen mot det hantverksmässiga. Fokus i skolorna ligger på att utbilda rena maskinsnickare och det tycker jag är fel, säger Henrik Andersson.
Henrik Smedmark är utbildningsansvarig på tävlingsarrangören Trä- och Metallföretagen. Han berättar att det inom de kommande fem åren kommer att finnas 7 300 nya jobb. Detta kan jämföras med att det i nuläget utbildas 500 personer på möbelsnickerigymnasierna.
– Det råder en nästan permanent brist på kvalificerade yrkesarbetare inom trä- och möbelindustrin. De som gör bra ifrån sig under yrkes-SM brukar vara väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Henrik Smedmark.
Henrik Andersson tycker att alla slöjdlärare som har duktiga elever ska anmäla dem till SM. Inte minst på grund av de dörrar det öppnar för framtiden.
Hur förbereder man eleverna på bästa sätt inför SM i möbelsnickeri?
– Framför allt gäller det att få eleverna att inte tycka att det är töntigt att jobba med handverktyg. Det kanske kan uppfattas som konservativt men det är hantverket som är viktigt.