Fredrik Sandström vill ge och få tips på kreativa övningar med kvalitet
Det här var för ett par år sedan och arbetet med den nya läroplanen hade precis dragit i gång. Att börja bygga upp en lektionsbank kring rådande styrdokument kändes inte rätt. Fredrik Sandström bidade sin tid och i våras var det dags att plocka ned idén från hyllan.
Med tre barn och en aktiv fritid fick det mesta arbetet förläggas till sommarlovet. Och nu har han med hjälp av en teknikkunnig kompis startat databasen www.lektionsbanken.se. Tanken är att lärare i grundskolans samtliga årskurser och ämnen ska bidra med egna och få tips om andras lektioner och pedagogiska planeringar.
Vi träffas i hålet mellan två lektioner. Samtidigt som Fredrik Sandström entusiastiskt berättar om vikten av variation i undervisningen håller han ett kontrollerande öga på klockan. En promenad med klassen i trästaden Arboga är inbokad efter lunch och han har lite att ordna med innan de traskar i väg.
I de nya kursplanerna ligger fokus på ämnets centrala innehåll och vilka förmågor som eleven ska utveckla. Det har Fredrik Sandström tagit fasta på när han planerat lektionsbanken.se.
— De nya kursplanerna är lite luddiga och det finns en risk att man som lärare fortsätter att basera undervisning och bedömning på fakta. Det är ju mycket lättare att ha ett läxförhör på städer i Europa än att få eleverna att göra jämförelser mellan ländernas levnadsstandard, förstå orsakerna till skillnaderna och redogöra för vilka konsekvenser det får för människorna som bor där, säger Fredrik Sandström.
De nya styrdokumenten kan kort sagt bli en utmaning. Men det undervisningsmaterial som finns att tillgå är för det mesta inte lika utmanande, menar han.
— Det är lätt att lektionerna blir lite enkelspåriga. Till exempel ser vi det skrivna ordet som så mycket mer värt än andra sätt att arbeta och redovisa. Men de nya kursplanerna kräver ett annat sätt att undervisa.
För att det centrala innehållet ska bli mångsidigt, så att eleverna utvecklar sina analytiska förmågor, krävs enligt Fredrik Sandström att lärarna varierar stoffet. Och han är övertygad om att många redan tagit klivet från läxförhör och instuderingsfrågor. Genom lektionsbanken.se hoppas han att de vill dela med sig av sin kreativitet.
— Som svensk- och SO-lärare har jag kanske ett försprång när det gäller att plocka in andra källor i undervisningen, till exempel tv, radio, film, tidningar och onlinespel — ja det finns ju egentligen hur mycket som helst som gör att eleverna börjar tänka till. Undervisningen blir roligare och jag är övertygad om att de lär sig mer.
Allt material i lektionsbanken.se är gratis och licensierat enligt reglerna för Creative Commons. Det vill säga, den som skapat lektionen väljer själv hur den får användas.
— Det är ju sällan man kopierar en lektion rakt av. Men samtidigt är det av sina kolleger man får de bästa idéerna.