I förskolans läroplan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar en förståelse för vikten om att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Tandborstningen är ett sätt.
Efter vår frukost får barnen leta reda på sin namnade tandborste vid bordet. De sitter i en ”träkloss” med borrade hål på lagom avstånd från varandra för att undvika smittorisken. Pedagogen klickar ut tandkräm på en assiett och varje barn tar en klick. De borstar tänderna, sköljer tandborsten och ställer tillbaka den i stället. Ibland står ett timglas på bordet och vi reflekterar kring tiden och hur länge vi bör borsta för att tänderna ska bli rena.
”Tillsammans mot tandtrollen” har pågått i sex år och nästan alla förskolor, fritidshem och familjedaghem deltar i Jönköpings län. Detta har bidragit till att andelen sexåringar utan fyllningar eller hål som behöver lagas har ökat med tio procent från 74 till 84 procent under 2009. Vi gör skillnad! Framför allt tycker barnen att det är roligt att borsta tänderna tillsammans mot tandtrollen.