Kunskapsklyftorna mellan Malmös grundskolor är avgrundsdjupa när olika stadsdelar ställs mot varandra. — Ett allvarligt läge, säger Cecilia Rösténius vid Skolinspektionen.
I en skola gick 84 procent av vårens niondeklassare ut utan godkänt betyg i alla ämnen.
I en skola i en annan stadsdel var motsvarande siffra fyra procent.
Den enorma skillnaden är en av orsakerna till att Skolinspektionen nu riktar hård kritik mot Malmö stad efter sin tillsyn av kommunens hela utbildningsverksamhet.
— Det är naturligtvis väldigt illa, säger Cecilia Rösténius, som ansvarat för tillsynen.
TT: Hur illa är det i Malmö jämfört med övriga landet?
— Det är naturligtvis ett allvarligt läge. Malmö kommun har många områden som man behöver jobba vidare med som i dag är bristfälliga, också i olika nivåer i hela utbildningssystemet.
Värst är läget i stadsdelarna Rosengård, Fosie och Södra Innerstaden. Skolinspektionens medarbetare säger sig där ha mötts av uppgivna lärare med alldeles för låga förväntningar på eleverna - lärare som pekar ut eleverna som det största problemet.
— På de skolorna jobbar vi stenhårt för att få till en annan attityd, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd med ansvar för skolan i Malmö.
Enligt Skolinspektionen ger Malmö stad inte alla barn förutsättningar att klara sin skolgång. Problemen beror bland annat på en otydlig ansvarsfördelning, vilket fått Moderaterna att kräva en kommunövergripande styrning av stadens skolor.
I några av stadsdelarna är det enligt tillsynen kompetens snarare än resurser som saknas, vilket Katrin Stjernfeldt Jammeh håller med om.
— De skolorna som har de största behoven av särskilda insatser, om man uttrycker sig så, har betydande mer pengar än andra skolor.
—Trots att man har många tusen mer per elev så har man egentligen inte fått ut det man borde ha fått ut.