Det slarvas med säkerheten i yrkesprogrammen och på elevernas praktikplatser. Bara fyra av 49 inspekterade gymnasieskolor klarade sig utan anmärkningar. I ett fall blev det omedelbart förbud att fortsätta.
– Det är ett anmärkningsvärt dåligt resultat som innebär att eleverna utsätts för risker som kan och ska förebyggas, säger Pernilla Niia, biträdande distriktschef vid Arbetsmiljöverket.
Hon påpekar att eleverna är morgondagens arbetstagare och att de behöver redan i skolan få kunskap och träning i att arbeta säkert.
– Det är nu, på tröskeln till arbetslivet, som de formar sin inställning till arbetsmiljö och säkerhet, menar hon.
Ungefär hälften av alla gymnasieskolans elever går på ett yrkesprogram, där minst 15 veckor är arbetsplatsförlagt lärande, apl. De anmälda olyckorna från gymnasieskolans yrkespraktik ökade under förra året till 120 från att ha legat kring cirka 90 olyckor i genomsnitt under perioden 2005-2009. Skador av maskiner, transportutrustning och handverktyg samt djur dominerade.
– Det måste till en förändring i inställningen till den praktiska undervisningen och till praktiktiden. Skolorna måste i större utsträckning följa upp och riskbedöma praktikplatserna för att försäkra sig om att eleverna inte utsätts för arbetsmiljörisker, menar Pia Johansson vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.
Av rapporten framgår att det allt för ofta saknas både tid och kunskaper hos skolledning och lärare när det gäller arbetsmiljön för de praktiska inslagen i undervisningen. Totalt ställde Arbetsmiljöverket 115 krav på de inspekterade skolorna och i ett fall blev det omedelbart förbud att fortsätta verksamheten.
I den första tillsynsinsatsen har verket undersökt hur det förebyggande arbetet fungerar inom bygg, el, hotell- och restaurang, naturbruk och omvårdnad.
De undersökta skolorna fick svara på frågor om det är fastställt vem eller vilka som ska svara för arbetsmiljöarbetet ute på skolorna. Finns det rutiner som klargör ansvaret mellan skola och praktikarbetsplats när eleverna gör sin apu och apl? Är undervisningslokalerna i skolan säkra?
Inspektionerna kommer att följas upp med nya besök på skolorna samt besök på elevernas praktikställen för att kontrollera om gymnasieskolan har vidtagit de åtgärder som Arbetsmiljöverket ställt krav på.
I höst fortsätter Arbetsmiljöverkets granskning med en tillsyn av gymnasieskolornas byggprogram. Metoden som används är inspektioner i två steg med inriktning på fysiska, tekniska, kemiska, psykosociala samt medicinska risker för eleverna i den praktiska undervisningen i skolan och på apl.