Snoriga och sjuka barn betyder inte bara att en förälder måste stanna hemma från jobbet, det innebär också pappersarbete för både föräldrar, förskollärare och myndigheter. Men nu ifrågasätts vab-intygens nödvändighet av Försäkringskassan.
— De skapar krångel och onödiga besvär för framför allt småbarnsföräldrar, och de har som vi ser det ingen påvisbar effekt när det gäller fusk vid tillfällig föräldrapenning, säger Försäkringskassans nye generaldirektör Dan Eliasson.
Intygen fylls i av den förälder som är hemma med barnet, undertecknas av förskolan eller skolan och skickas sedan till Försäkringskassan som betalar ut ersättning till föräldern.
De infördes för att minska fusket, men enligt en tidigare utvärdering från Försäkringskassan går det inte att slå fast att det minskande användandet av tillfällig föräldrapenning beror på intygen. Lärarförbundet vill att intygen tas bort eftersom de innebär extrajobb för förskollärarna.
"Om intygen inte haft någon effekt så ska de skrotas omedelbart. Intygen har ökat den administrativa bördan ytterligare i förskolan och tagit tid från förskollärarnas huvuduppdrag", kommenterar ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.
Men någon omedelbar förändring blir det inte enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
— Det är inte aktuellt att göra någon ensidig förändring på den punkten just nu, utan vi gör en större förändring när vi kan förenkla andra saker så vi inte längre behöver intygen överhuvudtaget, säger han.
Orsaken till att frågan kommit upp är att Försäkringskassan yttrat sig om den statliga månadsuppgiftsutredningen. Enligt den ska arbetsgivare redovisa de anställdas löner varje månad i stället för varje år. Försäkringskassan menar i sitt remissvar att man då i stället kan använda dessa uppgifter för att kontrollera om föräldrarna varit borta från arbetet.
Och om utredningens förslag blir verklighet så tycker även Ulf Kristersson att intygen kan tas bort.
— Det tycker jag också vore en bra konsekvens, så i grund och botten håller jag med, säger Ulf Kristersson.