Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Djuren får plats i nya inriktning

$
0
0

Över 400 gymnasieskolor ansökte hos Skolverket om att få anordna särskilda utbildningsvarianter, men många fick avslag. Vissa av dem, bland annat de flesta naturbruksprogram, kan ändå fortsätta med sina inriktningar inom ramen för den nya gymnasiereformen.

Arthur, som bara är en bebis, har dragit sig undan för att sova. Doris likaså, eftersom hon är aktiv på nätterna. Men Kormi är en pigg krabat som gärna poserar framför kameran och som gillar att äta feta zophobas. Kungspytonormen, geckoödlan och skäggagamen, också det en ödla, är några av de sällskapsdjur som eleverna på Realgymnasiets naturbruksprogram i Västerås lär sig ta hand om.

– Vi borde ha en skink här, säger Michelle Ahnell till rektorn. Det är en jättemysig ödla, lite större än Kormi och väldigt sällskaplig.

Eleverna har valt skolan och naturbruksprogrammet för att inriktningen djurvård finns där, och de hoppas kunna jobba med djur på olika sätt i framtiden. Michelle vill helst jobba på djurpark, Thomas Eriksson siktar på marinekologi och Sofia Berg, som praktiserar på ett hund- och kattpensionat, kan tänka sig att arbeta med det efter utbildningen.Foto: Mats Erlandsson

Eleverna är överens om att de praktiska momenten är det bästa med utbildningen, och två dagar i veckan ägnar de åt att sköta djur, antingen på skolan, på sin apl-plats eller i Kungsbyn, en kombinerad gård och djurpark utanför Västerås, dit en del av undervisningen är förlagd.

– Av allergiskäl kan vi inte ha pälsdjur på skolan, så därför har vi bara grodor och reptiler här. Men Kungsbyn har de flesta djur som man kan hitta på svenska gårdar, allt från kor och getter till kaniner, och några vilda som älg och vildsvin, berättar Annica Avelin, skolans rektor.

Hon ansvarar för Realgymnasiet i Västerås, en helt nystartad och relativt liten skola med 66 elever och åtta lärare, som bara har bedrivit undervisning här under hösten 2010. Friskolekedjan Realgymnasiet med säte i Norrköping startade med IT-utbildningar 2003, men erbjuder nu fem gymnasieprogram med olika inriktningar på tolv orter i landet. Naturbruksprogrammet, som har funnits inom Realgymnasiet sedan 2008, innehåller flest inriktningar – djurvård, hästhållning, hund, naturguide och naturvetenskap.

Alla program finns inte på alla orter, men Västerås erbjuder naturbruk, med alla inriktningar utom hästhållning, samt en inriktning inom hantverksprogrammet för elever som vill bli stylister, make up-artister eller nagelterapeuter.

– Det är en brokig skara elever, som har olika intressen och stil. Våra naturguider trivs bäst i kängor medan stylisterna gärna går i högklackat. När några av stylisteleverna till slut vågade sig in i djurrummet fäste de sig snabbt vid syrsorna och började namnge dem, men sedan insåg de varför de inte redan hade namn – syrsorna är mat åt reptilerna! säger Annica Avelin.

Realgymnasiets lokaler, som är inrymda i Mälardalens högskola, är ljusa med mycket fönster. Både stolarna med sitsar av grönt plexiglas och de ljusgröna mattorna ger en signal om en modern utbildning, och färgen är ju passande när mycket handlar om naturen. Modern teknik och temabaserad pedagogik är också grundstenarna i RealgymnaFoto: Mats Erlandssonsiets filosofi.

– Jan Wikström, som startade Realgymnasiet, är en entreprenör som funderade på varför någon som gått en gymnasieutbildning skulle behöva läsa in ämnen på komvux. För att minska avhopp och öka motivationen hos eleverna ville han utgå från deras egna intresseområden och väva in alla andra ämnen i ett sammanhang, och det är så vi jobbar, förklarar Annica Avelin.

Inte bara eleverna utan också lärarna verkar uppskatta arbetssättet. Therese Karlsson är lärare på inriktningen naturguide/äventyr och har arbetat inom Realgymnasiet i två och ett halvt år, varav sista halvåret i Västerås.

– När jag undervisade på en kommunal skola var allt så uppdelat, nästan snuttifierat. Men här, där vi arbetar med ämnesintegrerade projekt och verklighetsbaserade fallbeskrivningar, är det lättare att se nyttan med olika ämnen. Eleverna får en djupare förståelse av det de läser om istället för att bara plugga in fakta, säger Therese Karlsson.

Hon är själv utbildad lärare i historia och samhällskunskap och har ett stort friluftsintresse som hon nu får utveckla som profillärare. Parallellt med att hon undervisar läser hon 30-poängskursen Ledarskap och säkerhet inom friluftsliv på Linnéuniversitetet för att kunna ge eleverna en ännu bättre ledarskapsutbildning.

Både Sofia och Thomas, som går i ettan på djurvårdsinriktningen, tycker att en stor fördel med Realgymnasiets naturbruksprogram är att man har möjlighet att välja en naturvetenskaplig inriktning i tvåan. Naturbrukseleverna läser då mer svenska och engelska samt vissa naturvetenskapliga ämnen, som ger dem behörighet att studera vidare till exempelvis veterinär eller marinbiolog. Delar av utbildningen läser de tillsammans med elever på andra inriktningar, och får på så sätt även praktisk kompetens inom djurvård eller äventyrsguidning.

Men i samband med den nya gymnasiereformen GY 2011 annonserade Skolverket att gymnasieutbildningarna i Sverige nu skulle stramas upp och renodlas. En av grundtankarna med reformen är att yrkesförberedande program skulle skiljas tydligare från högskoleförberedande och alla skolor som ville anordna egna inriktningar var tvungna att ansöka om tillstånd från Skolverket.

– Det var osäkert om vi skulle kunna ha kvar inriktningen mot naturguide, som ligger under skogsskötsel, så Realgymnasiet sökte om att få anordna den, och djurvårdsinriktningen i form av Foto: Mats Erlandssondjurpark, berättar Annica Avelin.

402 ansökningar om särskilda varianter och riksrekryteringar kom in till Skolverket från hela landet, men bara 94 beviljades. Så gott som alla naturbruksprogram fick avslag, förutom ett par som hade ansökt om riksrekrytering för utbildning i fiskodling. Alla Realgymnasiets inriktningar på alla orter hörde alltså till dem som inte blev godkända.

Men det innebär inte att de måste lägga ner verksamheten. Drygt hälften av de utbildningar som fått avslag ska kunna behålla sina profiler utan att det behövs tillstånd för särskilda varianter, och dit hör djurvården. De nationella inriktningarna byggs nämligen ut från 38 till 60 och därmed bedömer Skolverket att de flesta inriktningar av naturbruksprogrammet med viss anpassning kommer att kunna genomföras inom ramen för det ordinarie programmet.

De inriktningar som idag räknas som ett intresseområde, som idrott, hälsa eller äventyr, ryms däremot inte i de nationella inriktningarna. Men medan räddningstjänst tillhör kategorin som fått definitivt avslag i sin nuvarande form, ser natur- och äventyrsturism ut att kunna fortsätta. Det kan ske tack vare att skolorna kommer att ha ett friutrymme att anordna kurser inom programfördjupningen, samt att det individuella valet utökas till 200 poäng.

Inriktningen naturvetenskap, som alltså ger eleverna på Realgymnasiet särskild högskolebehörighet trots att de har valt ett yrkesprogram, räddas dels av programfördjupningen och dels av möjligheten till utökad studiekurs.

– Då måste eleven läsa 300 poäng extra, och det är viktigt att utgå från varje elevs kapacitet. För att få allmän högskolebehörighet behöver eleven läsa 100 poäng extra, och det tror vi att de flesta elever kan klara. Men i dagsläget vet vi inte förutsättningarna för behörigheterna till högskolan, säger Annica Avelin.

När Yrke besöker Realgymnasiet är det inte klart vilka ämnen som kommer att krävas för att uppnå särskild behörighet till olika högskoleutbildningar, exempelvis på lantbruksuniversiteten. Det bestäms på lärosätenas olika fakulteter och blir klart först under våren.

En elev tittar in på Annica Avelins rum och meddelar att majsormen Majsan har kräkts upp en fuzzy, en musunge med lite hår, igen.

– Ja, eleverna är väldigt engagerade i djuren och de brukar rapportera när något djur har ätit eller kräkts, säger Annica Avelin.

Att vara rektor för en nystartad skola innebär – förutom att ta itu med de inkörningsproblem som finns första tiden – att hantera allt från den nya gymnasiereformen till vardagens jordnära problem, som att mata djuren på helgerna. Hon har lärt sig mycket under skolans allra första termin – bland annat att ormar nyser när de blir förkylda och att man kan behöva köpa in en värmedyna till terrariet.

Nu återstår bara att få klarhet i vilka inriktningar och behörigheter skolan kan erbjuda nästa års elever.

Lena Vestlin

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>