Intresset för att starta spetsutbildningar i SO var i det närmaste obefintligt bland grundskolorna. I Karlstad finns enda undantaget.

– Det är så mycket fokus på matematik och naturvetenskap nu för tiden. Vi håller hög kvalitet i de ämnena också, men bestämde oss för att lägga lite mer möda på historia, säger Jan Dahlin, rektor på Internationella engelska skolan i Karlstad.
Eftersom två av skolans lärare har gymnasiebehörighet i historia var det naturligt att satsa på det ämnet, förklarar han. Den 1 december meddelar Skolverket vilka tio grundskolor som får starta elitklasser. Av de 27 övriga skolor som sökt är 21 inriktade på matematik eller naturvetenskap och resten på engelska eller språkval.
Men bara för att Internationella engelska skolan är ensam SO-kandidat, kan Jan Dahlins skola inte vara säker på att bli utvald.
– Vi tittar på kvalitet och kommer att välja de skolor som kan utveckla och bredda undervisningen inom det aktuella ämnet. Det är det som är tanken med spetsutbildningar, säger Helena Karis på Skolverket som är projektledare för elitklasserna.
Försöket med spetsutbildningar i grundskolan pågår i tre år. Som mest ska det då finnas 30 elitklasser. Hälften ska ha inriktning mot samhällsorienterade och humanistiska ämnen, och hälften mot matematik och naturvetenskap.
Internationella engelska skolan i Karlstad kan komma att ansöka igen, oavsett om det blir ja eller nej.
– Vi vill börja med historia och sedan gärna utvidga till en spetsutbildning inom hela SO-området, säger Jan Dahlin.