Folkpartiets landsmöte sade oväntat nej till frivilliga, slumpvisa drogtester i skolan. FP har stött de frivilliga försök som pågår och en enhällig partistyrelse hade ställt sig bakom dem.
Men med röstsiffrorna 85-82 sade ombuden på lördagens landsmöte i Karlstad nej.
Argumentet att drogtester är en mycket allvarlig kränkning av rätten till den kroppsliga integritet gick hem. Det hjälpte inte att partistyrelsen skickade in hela det tunga gardet för att försvara drogtesterna som används av bland annat FP-styrda Landskrona.
— Förbjud inte möjligheten, vädjade partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson.
— Vi måste göra allt för att skydda våra ungdomar från att hamna i drogträsket, manade första vice ordförande Helene Odenljung.
— Släng inte bort ett av de verktyg vi har, sade andre vice ordförande Erik Ullenhag.
Efteråt konstaterade Pehrson att det var ett mycket jämnt beslut, att det bara hängde på två personers röster.
— Frågan kommer säkert upp igen. Många ser det som en möjlighet. Men vi har många duktiga ungdomar som har en övertygelse och argumenterar bra, sade han.
I debatten var det många ombud som gick emot drogtesterna.
— Jag är väldigt förvånad över partiledningens linje. Testerna är ett övergrepp och en allvarlig kränkning, sade Madeleine Sjöstedt.
— Vi lärare är till för eleverna. Försätt oss inte i en situation där vi ska vara polis eller socialtjänst, sade Helena von Schantz.
Flera vände sig emot att det i praktiken är omöjligt att säga nej till testerna och menade att det inte finns något som tyder på att de har en effekt i drogbekämpningen.
Tidigare på dagen omvaldes FP-ledaren Jan Björklund enhälligt, liksom de två vice ordförandena Helene Odenljung och Erik Ullenhag och kunde ta emot ombudens jubel.
— I den här tiden får man i min bransch vara glad åt att få den här ovationen, sade Björklund i sitt tacktal med hänvisning till turbulensen i andra partier.
Björklund har varit partiledare sedan 2007. Trots att det inte blev något lyft med den nya partiledaren i valet 2010, utan några tiondedelar minus, har han lugnt kunnat sitta i orubbat bo i stark kontrast till partiledarna i de andra backande partierna.
S-ledaren Mona Sahlin och C-ledaren Maud Olofsson är redan borta, V-ledaren Lars Ohly ersätts i januari och KD-ledaren Göran Hägglund är starkt ifrågasatt.