Ny kunskap. I en nyligen framlagd avhandling definierar Katarina Schenker begreppet idrottsdidaktik. Ett aktuellt ämnesval eftersom den nya ämneslärarexamen kräver att studenterna ska kunna bidra till kunskapsutveckling inom sitt ämnes didaktik.
Allt började med att Katarina Schenker, lärarutbildare på institutionen för idrottsvetenskap vid Malmö högskola, satt och skrev en trettio sidor lång text om betygsproblematiken inom ämnet idrott och hälsa. En av rubrikerna i utkastet var idrottsdidaktik. Under den rubriken förblev det dock länge tomt, Katarina Schenker lämnade utrymmet med tanken att hon skulle fördjupa sig i ämnet när resten av texten var klar. Men fördjupningen växte och växte, och till slut hade den resulterat i avhandlingen ”På spaning efter idrottsdidaktik” som lades fram precis innan sommaren.
Efter en härledning från begreppet didaktik och olika ämnesdidaktiska discipliner resulterade Katarina Schenkers jakt efter en tydligare definition av det inte helt enkla begreppet idrottsdidaktik något förenklat i följande: Idrottsdidaktik är detsamma som olika teorier om idrottsundervisning. Vilka dessa teorier är beror på vilken forskningsskola man utgår från.
– Man kan se på idrottsdidaktik som en plattform där man kan diskutera idrottsundervisning utifrån olika perspektiv, beskriver Katarina Schenker.
Traditionellt används ett naturvetenskapligt eller ett psykologiskt perspektiv vid sådana diskussioner men Katarina Schenker förespråkar i stället ett samhällsvetenskapligt perspektiv.
– Idrottsvetenskaplig forskning visar på problem inom ämnet idrott och hälsa som man som lärare inte kommer åt med de traditionella perspektiven, konstaterar Katarina Schenker.
Ett naturvetenskapligt eller psykologiskt perspektiv kan vara till hjälp för en lärare som vill få en elev att förstå hur man gör för att prestera så bra som möjligt, alternativt hur man motionerar eller stretchar på bästa sätt. Dessa båda perspektiv går dock bet när det gäller att problematisera varför pojkar får bättre betyg än flickor i ämnet, alternativt när det gäller att förstå den egna undervisningen utifrån de elever som aldrig deltar.
Ett annat problem för ämnet idrott och hälsa är den starka kopplingen till idrottsrörelsens värld. Utifrån sin fördjupade definition av begreppet idrottsdidaktik har Katarina Schenker som en del i avhandlingsarbetet även analyserat kurslitteratur – relaterad till bollspel, dans, orientering och simning – som används vid fyra idrottslärarutbildningar. Med reservation för att hon inte kan uttala sig om hur kurslitteraturen används på utbildningarna blir hennes slutsats att det är problematiskt att den alltför ofta skrivs av idrottsrörelsens företrädare och därför fokuserar på själva aktiviteten.
– Idrottsrörelsen har sin egen begreppsvärld och måttstock som inte är desamma som skolämnets. Vi vet vad en bra idrottare är men, enligt styrdokumenten, är det inte det som ska premieras i skolan, säger Katarina Schenker, och förtydligar:
– I skolan är det kunskaper om att ta hand om sin hälsa och idrotta hälsosamt som ska stå i fokus, utöver att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och får erfarenheter av utevistelser. Fokus under lärarutbildningen bör följaktligen ligga på att förstå den egna undervisningen, inte på regler och passningar.
Målet för Katarina Schenker är att de blivande lärarna i idrott och hälsa ska förses med verktyg och ett språk som gör att de kan reflektera över sin egen undervisning.
– Det är viktigt att man som lärare vet varför man gör som man gör, konstaterar hon och exemplifierar:
– Vet man det behöver det inte bli som på vissa Malmöskolor där man helt missar poängen med simundervisningen när man inte godkänner elever som crawlar 1 000 meter i stället för att simma bröstsim.