Idrott och hälsas nya kursplaner har givetvis stor betydelse för ämnets utveckling. Men framförallt har de betydelse för eleverna.
Vi idrottslärare har, precis som vi i och för sig redan visste, ett samhällsviktigt uppdrag. Det blir väldigt klart i inledningsstycket i kursplanen där det står: ”Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället”.
Det är ett uppdrag som heter duga.
Nu är det upp till oss, både som enskilda idrottslärare och som skrå att ta hand om det uppdraget.
I din och min vardag ska varje elev utveckla allsidiga rörelseförmågor i olika miljöer, lära sig simma och livrädda, ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor, utveckla kunskaper om vad som påverkar hälsa, utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra.
Du och jag ska bedriva undervisning ute och inne där förutsättningar finns för varje elev att delta. Undervisningen ska också ge eleven kunskaper i att planera, genomföra och utvärdera olika rörelseaktiviteter.
Detta är bara en liten provkarta på vad ditt och mitt uppdrag som lärare i drott och hälsa är.
För att till sist utmana oss idrottslärare ytterligare citerar jag en mening till ur inledningsstycket. Du vet väl att inledningsstycket är den textdel i kursplanen som förklarar varför ämnet finns i skolan?
”Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet.” Ett litet tankeexperiment som jag har roat mig kan då bli; Eleven som istället ofta har negativa upplevelser. Vad blir resultatet av det?
Den nya kursplanen i idrott och hälsa är bra, tycker jag, och oavsett vad du tycker har den betydelse. Nu är det upp till dig, mig och alla våra idrottslärarkollegor att omsätta den så att det blir bäst för eleverna. Det är vi idrottslärare som har makten över vårt ämnes utveckling.