Hårvårdsbranschen omges av en viss glamour, men arbetsrelaterade sjukdomar är också vardagen för frisörer. Därför inleder Arbetsmiljöverket nu en omfattande inspektion för att stödja och driva på förbättringar av arbetsmiljön.
Totalt ska 600 företag och yrkesutbildningar i södra Sverige inspekteras fram till sommaren. Lena Lindskog, biträdande tillsynschef, ansvarar för inspektionerna i Skåne.
– För att behålla hälsan och orka jobba kvar, måste man tidigt lära sig vilka risker som finns och hur de ska åtgärdas, förklarar hon.
Belastningsskador är vanliga. Ofta orsakas de av repetitivt arbete; man utför samma arbetsmoment om och om igen. Problem i muskler och leder kan också vara en följd av att man stått länge med lyfta armar vid klippning, läggning och föning. Men det finns också kemiska risker i arbetet.
Hantering av en mängd hårprodukter kan leda till utveckling av astma eller allergier. Vid exempelvis behandling av lockigt hår som ska rätas ut, förekommer produkter som innehåller höga halter av det cancerframkallade medlet formaldehyd.
– Redan under utbildningen måste ungdomar informeras om riskerna och hur de skyddar sig. Det är idag vanligare med allergier bland unga och vi måste bromsa ohälsan inom yrkeskåren.
– Något som vi också kommer att ta upp och diskutera är den risk som finns om hot och våld på blivande arbetsplatser. Tyvärr förekommer inte sällan rån mot detaljhandeln och fortfarande förvaras kontanter i frisersalonger, även om många betalar med kontokort, säger Lena Lindskog.
Hon vill att såväl utbildningar som arbetsplatser utarbetar handlingsplaner för risker som kan uppkomma. Exempelvis kanske knyta kontakt med en beteendevetare eller psykolog som kan fungera som krishanterare efter ett eventuellt rånförsök.
Lasse Nohrstedt