Image may be NSFW.
Clik here to view.
Efter 17 år som lärare på högstadiet tvingades Kerstin Kjellström inför höstterminen återvända till mellanstadiet. En effekt av de nya, hårdare behörighetsreglerna.
— Det känns lite visset, om jag ska vara ärlig.
Kerstin Kjellström är utbildad mellanstadielärare. Men de senaste 17 åren har hon undervisat som svenska- och SO-lärare på högstadiet. Och hon har gått »massor av kurser« för att fortbilda sig.
Inför det nya läsåret tappade Lindängeskolan i Malmö många elever på högstadiet och hade för många lärare.
En av de lärare som fick flytta till mellanstadiet var Kerstin Kjellström. Hon hade ju behörighet som mellanstadielärare, men inte som lärare på högstadiet.
— Det känns taskigt att jag inte duger efter 17 år som lärare på högstadiet.
Rektor Gunnar Thulin förklarar att behörigheten var den avgörande faktorn för att Kerstin Kjellström och andra mellanstadielärare förflyttades. Den nya skollagens krav på att bara legitimerade och behöriga lärare får ansvara för undervisningen och sätta betyg från 2015 spelade också in.
— Om vi vet att vi får ett bekymmer med att ge legitimitet i det långa loppet måste vi se vilken utbildning personalen har, säger han.
Kerstin Kjellström köper inte den förklaringen. Hon menar att det skulle gå att hitta mindre stelbenta lösningar.
— Vi har ju övergångs-perioden fram till 2015 på oss. Under den tiden måste man titta på vad som är bäst för ungarna.
Om till exempel en 4—9-lärare flyttade till mellanstadiet skulle Kerstin Kjellström ha kunnat följa med sina elever i årskurs nio det sista skolåret.
— Man vill ju gärna få gå ut med de ungar man har följt i flera år.