Med det gedigna utbudet av appar på tema bildkonst kan den nya generationens mobiltelefoner bli ett givande redskap i undervisningen. Bland de nedladdningsbara programmen finns allt från officiella musei-appar till rit-apparna som kittlar kreativiteten.
Många är de lektionstimmar i skolan som har avbrutits på grund av en ringande mobiltelefon. Och många är de lärare som har tvingats förarga sig över elever som fokuserar på sms eller mobilspel i stället för på undervisningen. Men med den nya generationens mobiltelefoner – så kallade smart phones – kan man göra det tidigare oönskade inslaget till ett givande och nyskapande redskap i undervisningen.
Nyckeln ligger i applikationerna, apparna, som varje smart phone-användare själv kan ladda ner till sin mobil. Appar kan vara allt från fåniga spel, där du ska försöka dra pappret av en digital toalettrulle på kortast möjliga tid, till program för avancerande nautiska beräkningar. Här finns också golf-apparna, reseguiderna, hundträningsprogrammen och språklektionerna – med mera. I få ämnesområden är dock utbudet så oöverskådligt stort som inom det konstnärliga facket.
I applikationsdjungeln döljer sig programmen som låter dig göra närgångna, anatomiska studier av människokroppen (Art Model 3, Anatomy for Artists), oändliga varianter av skissböcker, ritverktyg för abstrakt grafisk konst (Meritum, Paint Magic), online-baserade program där du skapar målningar tillsammans med vänner (Whiteboard Pro: Collaborative Drawing, dscribble), referenslitteratur, drejningsappar (Let’s Create Pottery), och så vidare, och så vidare. Dessutom kan du förstås ge dig ut på virtuella rundvandringar på världens stora och små museum (National Gallery i London har en fin men lite dyrare app), tillgängliggjorda på ett helt nytt sätt och för en helt ny publik – tack vare mobiltelefonerna.
En mobil-app ersätter naturligtvis varken känslan av ett penseldrag på ett strävt papper eller av att knåda en bit lera, men kan ge eleverna nya perspektiv på bildkonsten genom såväl specialarbeten om enskilda konstnärer som genom utmaningen att skapa ett eget konstverk med valfri app – från att skapa serier av privata fotografier, till att göra en egen animerad tecknad film. Samtidigt gör apparna med frågequiz och identifieringsspel det roligt att plugga in olika konstnärer och deras verk. Att uppmärksamma ett helt nytt område inom bildkonsten i undervisningen – mobilkonsten – kan bli ett såväl uppskattat som utmanande inslag. Eller helt enkelt ge dig, som lärare, ny inspiration.