Skolverkets förslag om att fortbilda alla matematiklärare är bra. Nu måste regeringen avsätta pengar i budgeten till satsningen.
Svenska elevers matematikkunskaper har granskats i flera stora internationella undersökningar. Våra elever visar här sämre kunskaper än elever från flera andra länder. I jämförelse med tidigare studier märks en klar försämring av kunskaperna över åren.
För Lärarförbundet är välutbildade lärare en självklarhet, i alla ämnen och för alla åldrar. Matematiken är inget undantag. Det är välutbildade och skickliga lärare som kan vända den nedåtgående trenden och utveckla matematikämnet så att alla elever får med sig goda kunskaper och ett matematiskt tänkande.
En bra lärarutbildning lägger grunden. Alla lärare som undervisar i matematik ska ha både djupa ämneskunskaper och didaktiska kunskaper. Lärarförbundet har kritiserat den nyligen startade lärarutbildningen för att den inte ger lärarna i grundskolans tidigare år och förskolan tillräckligt djupa ämneskunskaper, särskilt i matematik. Alla elever måste ha rätt att möta lärare som är specialister i sitt ämne även i grundskolans tidigare år och förskolan.
Men det räcker inte med en bra lärarutbildning. Det räcker heller inte med den insats som nu genomförs inom Lärarlyftet för att alla lärare ska vara behöriga i de ämnen och för de åldrar de undervisar. Lärarlyftet är oerhört viktigt på kort sikt, men på längre sikt behövs betydligt mer.
Lärare behöver ständig påfyllning av sin kompetens. Skolverket har nyligen föreslagit en långsiktig satsning där alla matematik-lärare under de kommande åren ska få kompetensutveckling. Fullt utbyggt skulle satsningen omfatta över 90 000 lärare i förskola, grundskola och gymnasieskola.
Skolverkets förslag är intressant på flera sätt. Det skulle självklart förstärka matematikundervisningen, vilket är helt nödvändigt.
Förslaget bygger dessutom på ett kollegialt lärande där lärare ges möjlighet att tillsammans utveckla sin kompetens och undervisningens kvalitet. Särskilda resurs-lärare ska utbildas, som i sin tur ska bidra till kompetensutveckling för andra lärare. Detta vore ett viktigt steg för skolan som kunskapsorganisation.
Vi behöver mer av lärande lärare emellan, mer av kompetensutbyte i vardagen. Och för detta behöver lärare tid och resurser. Det finns flera goda exempel där lärare har förutsättningar att vara lärande lärare, där de bryter ensamarbetet och gemensamt tar ansvar för en undervisning av högsta möjliga kvalitet. Det kan vara lärarcoacher, utvecklingsprojekt och Learning studies av olika slag.
Exemplen är dock alldeles för få och ofta tillfälliga trots att detta sätt att arbeta utmärker framgångsrika skolsystem.
Regeringen har redan tidigare aviserat en satsning på matematik, naturvetenskap och teknik. Hittills har dock inget konkret presenterats. Lärarförbundet förväntar sig att en sådan satsning finns med i den budget som regeringen lägger fram nu i september.
Där får Skolverkets förslag om en långsiktig kompetensutvecklingssatsning inom matematik gärna bli verklighet. Det är en satsning som skulle höja elevernas kunskaper, stärka skolans framtida utveckling och bygga Sverige starkare.