Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ännu inte utsett representanter till den parlamentariska kommitté som ska titta på effekterna av friskolereformen.
– Vi är inte nöjda med direktiven när det gäller kvalitetskraven och meddelarskyddet. De är snävare utformade än vad vi S och MP förordat och det är därför vi inte har utsett några än, säger Mikael Damberg, skolpolitisk talesman (S).
När det gäller kvalitetskraven menar han att direktiven är alldeles för allmänt skrivna och i stort sett går ut på att det ska gå att påvisa ett samband mellan vinstuttag och sänkt kvalitet för att det ska leda till åtgärder från Skolinspektionens sida.
Skrivningen om meddelarskyddet är också för luddig och går ut på att det är för tidigt att bedöma om dagens regler om offentlighet och meddelarfrihet räcker till eller om det behövs reformer i någon riktning, menar Mikael Damberg.
Istället ska regeringen titta på frågorna i särskild ordning, enligt direktiven.
– Det som nu händer är att departementstjänstemän från justitiedepartementet, utbildningsdepartementet och socialdepartementet ska träffas för att ringa in problemställningarna kring meddelarskyddet, säger Anna Erhardt, pressekretare hos justitieminister Beatrice Ask.
– Men vi vill att utredningen ska utreda offentlighetsprincip och meddelarskydd för de fristående skolorna, säger Mikael Damberg.
Elisabet Rudhe