Sveriges kommuner har fått merkostnader på 230 miljoner kronor på grund av ändrade regler för hur pengar ska betalas ut till fristående skolor och enskilda förskolor. Det hävdar Sveriges Kommuner och Landsting.
Förra året ändrades reglerna för hur kommunerna ska betala ut moms och lokalbidrag till fristående förskolor och enskilda förskolor. Enligt regeringen innebär reglerna inte några nya skyldigheter, utan de är bara ett förtydligande av vad som redan gäller. Därför skulle inte finansieringsprincipen gälla, det vill säga att staten kompenserar kommunerna för nya skyldigheter som regeringen ålägger kommunerna.
Men enligt en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort till kommunerna har de nya reglerna lett till extrakostnader på nästan en kvarts miljard kronor. Den största extra kostnaden handlar om att många kommuner nu får betala ut mer i momsersättning än tidigare till fristående skolor och enskilda förskolor. En annan stor kostnad handlar om att en del kommunerna får betala ut mer i lokalbidrag än vad de har gjort tidigare.
SKL tycker att regeringen borde ha förhandlat om kompensation för detta innan de nya reglerna beslutades.
Stefan Helte