MOP:s ambition att samspela med musikbranschen gäller inte enbart kursinnehållet. Utbildningen sköts av ett privat företag – vars chef är manager åt eleverna vid sidan om.
MOP är ett samarbete mellan kommunen och Kristian Wejshags företag Music center. Företaget sköter musikdelen och dess resultat har de senaste åren varierat mellan en halv miljon kronor i vinst och en halv miljon i förlust.
Han ser flera fördelar med att låta utbildningen ligga under ett bolag, bland annat om möjligheten till sponsring.
– Mängder av företag erbjuder oss att använda deras instrument och program gratis, säger han.
Music center skriver aldrig på avtal om att använda enbart en viss produkt.
– Vår gitarrlärare låter exempelvis eleverna lyssna på skillnaderna mellan olika förstärkare. Om vi inte skulle kunna göra sådant vore sponsringen ett problem, men nu är det i stället ett mervärde för eleverna.
Music center är inte Kristian Wejshags enda affärsverksamhet. Han är också verksam som musikproducent och manager.
2008 såg han några MOP-elever spela tillsammans under en julkonsert. De gjorde starkt intryck. Han och Dille Diedricson uppmanade tjejerna att starta gruppen Timoteij. De inledde ett samarbete med sina elever – som managers.
Samarbetet ledde till att Timoteij förra året vann en av delfinalerna i Melodifestivalen.
Han säger att han inte har några problem med att hålla isär sina roller – å ena sidan företrädare för skolan, å andra sidan manager med kommersiella intressen.
– För det första undervisar jag ju inte. Dessutom tycker jag att om man har möjlighet att hjälpa eleverna att lyckas, så ska man göra det.
Kristian Wejshag avfärdar påståendet att hans egna ekonomiska intressen skulle kunna styra elevernas musikaliska utveckling.
– Man måste ha klart för sig vad management handlar om: att hjälpa en artist att få så bra förutsättningar som möjligt. Att tjäna pengar är inte mitt primära mål. Jag vill hjälpa tjejerna. Om det går bra för dem så tror jag att det kan smitta av sig på övriga elever och det är också bra för skolans rykte.
Marianne Perserius, gymnasiechef i Skara, ser inga problem med Kristian Wejshags verksamhet som manager och chef för utbildningsföretaget och dess lärare.
– Kristian klarar av sina roller bra, säger hon.
Marianne Perserius ser heller inga problem med att företaget accepterar sponsorbidrag .
– Nej, det gör jag inte eftersom instrument ingår i hyran för lokalerna.
Finns det inte en risk att man blir styrd att använda just den utrustning som man får gratis?
– Jag yttrar mig inte om det. Men utrustningen är varierad och modern, säger hon.
Skolverkets chefsjurist Ulrika Lindén poängterar att det är kommunens ansvar att underteckna sponsoravtal, även om utbildningen är utlagd på entreprenad.
– Kommunen kan delegera den uppgiften, men det är viktigt att man har kontroll över att utbildningen inte görs beroende av sponsorintäkter och att eleverna får en allsidig och opartisk undervisning, säger hon.
MOP:s lärare är anställda av Music center. Nästan alla är behöriga.
Lärarnas löner ligger i nivå med övriga lärares lön på Katedralskolan, medellön 29 147. Kristian Wejshag tog under 2008/09 ut en månadslön på 32 500 kronor från Music center.