Nu drar en stor internationell studie av vuxnas kunskaper igång i 25 länder. Ett urval av 10 000 svenskar mellan 16 och 65 år deltar i PIAAC, Programme for the International Assessment of Adult Competencies.
Vad kan vuxna egentligen? Har vi rätt kunskaper för att klara arbete och vardagsliv? Spelar utbildning någon roll?
I september startar den mest omfattande internationella studien av vuxnas kunskaper och färdigheter som någonsin gjorts PIAAC, Programme for the International Assessment of Adult Competencies. 25 OECD-länder deltar och i Sverige har 10 000 personer mellan 16 och 65 år valts ut för att medverka.
Med hänsyn till personernas utbildning och yrkesliv kommer undersökningen att ge svar på hur de använder sina läs- och matematikkunskaper i vardagslivet, hemma och på jobbet. Hur de söker information och löser olika typer av problem med hjälp av en dator eller andra tekniska hjälpmedel är också i fokus.
Det som är unikt med PIAAC är att den kommer att visa samband mellan vilken utbildning personerna har, deras kunskapsnivå och deras arbetssituation.
Är man överkvalificerad? Har man rätt kunskaper för sitt yrke? Påverkar kunskapsnivån att man eventuellt är arbetslös?
– Vi kommer också att titta på vilken roll skolan spelar. Kan erfarenhet från livet och olika arbeten ersätta det man inte lärt sig i skolan? De här sambanden är viktiga för att regeringen, utbildnings- och arbetsmarknadsdepartementen, ska kunna besluta om rätt åtgärder framöver, säger Ann-Charlotte Larsson, projektledare på SCB, Statistiska centralbyrån, som leder undersökningen i Sverige.
Genom resultatet hoppas SCB också kunna analysera om svenska elevers sjunkande kunskapsnivå i läsförståelse och matematik märks även hos vuxna.
I september drar studien igång över landet och pågår till mars 2012. Resultaten redovisas under hösten 2013.
Ulrika Sundström