Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

”Jag behöver utmaningar i mitt ledarskap”

$
0
0

Anna Olofsson Carstedt har varit förskolechef och rektor i elva år. Hon triggas av svårigheter. Om allt bara flyter på blir hon uttråkad.

Bild: Marta Bordin

Sitt första chefsjobb fick hon som 29-åring. Då var Anna Olofsson Carstedt chef över fem förskolor. Sedan ett och ett halvt år är hon rektor på St Gertruds skola i Västerås.

– Jag har alltid gjort allting tidigt och gick direkt från gymnasiet till förskollärarutbildningen och blev chef efter åtta år.

Under sina tio år som förskolechef startade hon två nya förskolor och projekterade en tredje. Det var en rolig period, där arbetslagen hade kommit långt och det hände många spännande saker i enheten.

– De sista åren gick jag på rektorsprogrammet. När jag var klar med det var jag inte så sugen på en ny utmaning.

Men det tog inte så lång tid innan Anna Olofsson Carstedt började fundera på nästa steg. Så när tre rektorstjänster utannonserades sökte hon och erbjöds jobbet på St Gertruds skola, en F–5-skola i stadsdelen Hammarby.

– När jag kom till tjänsten tänkte jag att jag började från noll. Men ganska snabbt upptäckte jag att det inte var så stor skillnad i ledarskapet. Jag hade mycket erfarenheter av att vara ledare och hade varit med om ganska mycket.

En skillnad är att tidigare var medarbetarna utspridda på olika förskolor. Här är alla samlade på samma ställe. En annan skillnad är att när hon blev förskolechef kom hon direkt från golvet och kunde verksamheten.

– I skolan kan jag inte hantverket på samma sätt.

Att komma från förskolan till skolan var inte så svårt. Det finns många förskolechefer som banat väg. I dag är det inte en stor fråga, tycker Anna Olofsson Carstedt.

Snarare är kunskaperna och erfarenheterna från förskolan en fördel.

– I förskolan tittar man mer på hela barnet och situationen runt det. Lärandet sker från att barnet kliver in till att det går hem. I skolan är det mer uppdelat.

Hon försöker att vara närvarande på skolan och sitta med i matsalen och vara ute på rasterna. Det är viktigt att visa eleverna att hon är intresserad av vad de gör.

– I dag har jag haft en riktig gulddag. Först var jag med på en religionslektion i en tvåa. Sedan på en problemlösningslektion i en femma. Jag har också haft flera kortare möten.

Anna Olofsson Carstedt har alltid hamnat i ledarroller och visste tidigt att hon någon gång skulle prova att vara chef. Att det hände så tidigt var en slump.

– Jag hade en lågstadielärare som såg att jag var en slags ledare och uppmuntrade det. Båda mina föräldrar har arbetat som chefer. Mamma arbetade både som förskollärare, förskolechef och rektor. Hon är en stor förebild.

Det handlar inte om status utan drivkraften är att få leda människor som arbetar med barn, betonar hon.

När hon började som rektor sa någon att ”nu har du stigit i graderna”.

– Att gå från förskolechef till rektor är en del av min karriär, men det handlar inte om att något är finare än något annat, utan om att jag behövde byta sammanhang för min egen skull.

Det bästa med jobbet är att stå inför en svårighet som måste lösas, tycker Anna Olofsson Carstedt, som tycker att det är stimulerande att jobba med utvecklingsfrågor.

– Om det bara flyter på kan det bli tråkigt. Jag behöver lite saker att fundera och klura på.

En viktig drivkraft är att ge eleverna de absolut bästa förutsättningarna att nå målen och ta sig vidare i livet. Det handlar om att både se det lilla och det stora, poängterar hon.

I det stora perspektivet kan det handla om att skolan fått bättre resultat i ett ämne eller på föräldraenkäten.

Andra resultat blir synliga i vardagliga möten. Hon tar ett dagsaktuellt exempel från ett möte i matsalen där hon pratade med en flicka från Syrien och konstaterade att hon lärt sig svenska väldigt fort.

– Wow! Det är så jag har det på jobbet! Jag leder de här vuxna så att de gör att barnen lär sig.

Nej, hon har aldrig funderat på att sluta som skolledare, utan tror att hon kommer att arbeta med något slags ledarskap i hela yrkeslivet.

– Jag kommer inte att jobba här hela livet och kan absolut tänka mig att prova något annat.

En tidigare chef sa att han tyckte hon borde söka sig till nästa chefsnivå. Något som kan bli verklighet framöver.

– Det handlar om att utmana mig själv i mitt ledarskap. När, var och hur får framtiden utvisa. Det kan ske snart eller om tio år.

Karin Björkman

”Det viktigaste är att eleverna lyckas”

$
0
0

Global, verbal och digital är ledorden för nystartade Igelsta grundskola i Södertälje. En tydlig idé om vilken skola hon vill leda och utveckla driver Ingela Netz framåt.

Bild: Robert Blombäck

Ingela Netz har velat bli rektor sedan hon började arbeta i skolan. Först och främst för att hon kände att hon var bra på att leda andra – både barn och vuxna.

– I rollen som grundskolestrateg ägnade jag mycket tid åt att stödja och coacha rektorer. Det blev tydligt att jag hade så mycket tankar och idéer som jag måste få pröva.

För drygt ett år sedan fick hon sitt drömjobb och dessutom möjlighet att starta en ny skola. I augusti slogs dörrarna upp till Igelsta grundskola, som när den är fullt utbyggd, ska rymma omkring 550 elever i årskurs F–9.

Under året som gått har de som läser Ingela Netz blogg kunnat följa med i hennes tankar om vad skolan ska vara. Förra våren var hon, enligt egen utsago, skolstrateg och kaxig blivande rektor utan vare sig skolhus, medarbetare eller elever. Nu har det gått en termin. Är smekmånaden över?

– Ja, absolut! Men vi kan uppleva den igen, eftersom vi hela tiden får nya elever och lärare.

– Och apropå att det är lätt att snacka … De som tycker att jag är naiv har nog rätt i det på ett sätt, men naiv betyder inte att jag inte förstår att det är svårt. Jag är övertygad om att det går!

Den tre våningar höga skolan är skinande nymålad. Det före detta vårdgymnasiet har fått sig ett ordentligt ansiktslyft. Även om förutsättningarna var givna, har Ingela Netz kunnat påverka lokalerna och verka för flexibilitet. Ett exempel är slöjdsalarna som har en ateljé mellan sig.

– Här kunde jag påverka och etablera en lokal som stödjer att vi ska samarbeta.

Flexibiliteten gäller även kollegiet. Elevernas behov måste styra hur klasser och scheman ser ut. Lärarna har inga fasta scheman och hittills har de gjort om dem fem gånger.

– Jag har format idén, i ett konstant reflekterande, i mitt uppdrag som skolutvecklare. Jag har lyssnat på många och läst mycket forskning. Det har landat i en självklar syn i hur lärande går till och vilka drivkrafter och strukturer som behövs för att sätta det i rullning.

Hur hamnade hon här? Vägen tycks inte helt spikrak, även om den på något sätt ändå är det, tycker Ingela Netz som började sin yrkesbana inom media.

– Jag hoppade av den karriären med en känsla av att jag skulle tycka om att arbeta i skolan.

Hon började vikariera som lärare, tyckte att det var roligt och bestämde sig för att utbilda sig till lärare. Ganska snabbt blev hon ombedd att vikariera som biträdande rektor. I stället för lärarutbildning blev det projektledning på lärarhögskolan och fortsatta vikariat. Hela tiden med tanken att det var i skolan hon ville vara och att den bästa rollen var rektorns.

– Jag har varit chef sedan jag var 22 och hamnar hela tiden i ledarskap.

Ingela Netz sökte sig till utbildningskontoret i Södertälje för att lära sig skolan ur förvaltningsperspektiv. Åren som skolstrateg och rektorscoach var lärorika. Till slut kom tillfället. Hon sökte, men var inte alls säker på att få tjänsten som rektor för den nya skolan.

Att få starta en ny skola är förmånligt och innebär en chans att göra saker i rätt ordning, anser Ingela Netz, som tänkt mycket på hur man skapar en skola som är attraktiv och viktig både i dag och i framtiden.

– Det finns höga förväntningar på den här skolan och att den ska våga utmana normer och traditioner.

Höstterminen startade med sex gemensamma planeringsdagar som bland annat handlade om skolans grund och vad det innebär att vara global, verbal och digital. Som stöd har skolan, det första året, ett aktionsforskningsprojekt tillsammans med en forskare. Det är viktigt att inte tappa det långsiktiga målet.

Första terminen har varit intensiv, konstaterar hon.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som nu och var medveten om att det skulle bli så. Jag tror nog att lärarna skulle säga samma sak. Men det finns en känsla av nybyggaranda. Att våra elever ska lyckas är den starkaste drivkraften.

En sak som förvånat henne är hur mycket tid och kraft som måste läggas på de sociala strukturerna för att skapa sammanhang där lärande är möjligt. Det handlar om relationsbyggande på alla nivåer.

Att se elever som inte har det bra är också tufft.

– Jag har ett hjärta som bultar för eleverna. Det är klart att det bor en slags världsförbättrare i mig. Jag vill göra nytta.

Det svåraste har också varit det roligaste – pendlandet mellan det övergripande tänket om lärande och små vardagsdetaljer som att åka och köpa en bultsax. Det är också, precis som alla säger, svårt att räcka till, tycker Ingela Netz.

– Men jag kan fascineras över att det gör mig så lycklig att få diskutera lärandeteorier!

Att ha en tydlig idé, men ändå tillåta att det inte är färdigt och våga göra det tillsammans, är viktigt, betonar hon.

– Jag måste träna mig på att ha tålamod. Man kan inte revolutionera ett system på åtta veckor. Men jag tycker att vi är på väg mot något väldigt nytt.

Karin Björkman

Vilken är din främsta drivkraft?

$
0
0

Bild: Marianne Liljenberg

Marie Melsomär, sedan i juni förra året, rektor på Västerhaninge Montessoriskola. Hon har en bakgrund som matematik- och NO-lärare och montessoripedagog och har arbetat 15 år som lärare.

Varför blev du rektor?

– Jag älskar att jobba med att utveckla människor. Jag hade utvecklat ”små” människor och ville gå vidare och utveckla ”stora”. Att utveckla vuxna kräver något helt annat av mig. Jag tycker om utmaningar och att jobba långsiktigt och strukturerat.

Vad kommer att vara din största utmaning framöver?

– Det är att anpassa dagens undervisning till hur samhället ser ut om tio, femton år eller ännu längre fram. Det kräver framtidsperspektiv. Vilka individer är samhället i behov av då? Det är förmodligen inte samma som nu.

 

Bild: Marianne Liljenberg

Bibbi Rytterssonär förskolechef på en enskild förskola i Västerås. Hon har arbetat som förskollärare sedan 1990, både i kommunala och privata förskolor. För två år sedan blev hon förskolechef.
 

Varför blev du förskolechef?

– Jag blev tillfrågad, annars hade jag aldrig sökt. Jag trodde inte att jag skulle klara det. Men jag har jättebra chefer som förebilder. De har uppmuntrat mig och fungerat som mentorer. Jag är intresserad av verksamhetsutveckling och tycker om utmaningar. Och det är det ju varje dag i det här jobbet!

Vad är den största utmaningen just nu?

– Det kortsiktiga är att rekrytera en ny förskollärare till vår verksamhet. Det långsiktiga att vidareutveckla personalgruppen och vårt arbete tillsammans med barnen.

 

Bild: Marianne Liljenberg

Maria Erlandssonär förskolechef på Börjans förskola i Uppsala sedan ett år. Hon är förskollärare, låg- och mellanstadielärare samt pedagog på gymnasiet och har arbetat i förskoleklass.

Varför ville du bli förskolechef?

– Jag såg det som en utmaning att prova på något nytt och ville testa om mina vingar höll. Att ha en klass kunde jag. Jag gillar att arbeta med grupper och hur man formar dem.

– När jag fick min lärarlegitimation insåg jag att min behörighet är ganska vid. Så när jag såg annonsen bestämde jag mig för att försöka! En vecka efter intervjun så ringde de. Jag sa att jag måste sova på saken. När jag hade gjort det sa jag ja!

Vad är din största utmaning?

– Just nu ska vi ha en tillsyn av kommunen. Det handlar om allt pappersarbete omkring den. Det är väldigt mycket som ska in. Där står jag nu!

 

Bild: Marianne LiljenbergHelena Bräutigamär ställföreträdande rektor och lärare i svenska, tyska, historia och religion på Helixgymnasiet i Borlänge.

Hur ser din tjänst ut?

– Vi har delat upp skolledaransvaret mellan mig och rektor. Jag har alltid varit intresserad av elevvårdsfrågor och är sammankallande för elevvårdsarbetet. Jag ansvarar även för det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, på skolan.

Varför blev du ställföreträdande rektor?

– Jag arbetade redan med mycket av det som jag gör nu. Det var svårt att få en överblick över de resurser vi har på skolan och att få en samlad bild av hur eleverna ligger till och kan gå vidare i sin utbildning. Jag ville också att mina elever skulle få bättre kontakt med yrkeslivet. Det är en viktig del av utbildningen.

Vad är din största utmaning nu?

– Eftersom jag är ganska ny på tjänsten så behöver jag få bättre koll på lagar och regler.

 

Bild: Marianne Liljenberg

Robb Cayfordär, sedan två år tillbaka, biträdande rektor på Engelska skolan i Gävle. Innan dess undervisade han i spanska i London i cirka tio år, samt ansvarade för nya lärares introduktionsår.

Hur hamnade du i Gävle?

– Jag är en kärleksflykting!

Varför blev du rektor?

– Det kändes som nästa naturliga steg i karriären. En viktig fråga för mig är att kunna förändra barns liv och förutsättningar – vissa menar att man gör det allra bäst i klassrummet, men jag anser att man kan förändra barns liv även när man arbetar högre upp i organisationen. Till exempel genom vem man rekryterar och vilken atmosfär som finns på skolan.

Vad är den största utmaningen framöver?

– Att rekrytera behöriga lärare är en utmaning! När vi annonserar efter till exempel en lärare i matematik får vi knappt ett enda svar från någon behörig lärare.

Karin Björkman & Emilie Stendahl

Tidsbrist och okunskap i vägen för jämställdhet

$
0
0

Trots att förskolan och skolan ska vara jämställd, bemöts flickor och pojkar många gånger olika. Deras resultat och hälsa skiljer sig. Forskaren Kerstin Kolam har undersökt vilka hinder förskolechefer och rektorer ser i arbetet med jämställdhet.

  Bild: Lasse Skarbøvik

Den rektor eller förskolechef som inte arbetar med jämställdhet i sin verksamhet bryter mot både skollag och läroplan. Jämställdhet har varit ett uppdrag för skolan och förskolan sedan 1960-talet, framskrivet i styrdokumenten, men både forskning och flertalet utredningar visar att det fortfarande är lång väg kvar.

Enligt den så kallade Deja-utredningen från 2010, den senaste i raden av statliga utredningar, finns fortfarande skillnader mellan flickor och pojkar i många avseenden: resultat, hälsa och bemötande för att nämna några. Jämställdhet är en del av värdegrunden enligt skollagen, det vill säga att fostra barn och elever i demokrati, människors lika värde, jämställdhet och solidaritet.

Forskning och utredning visar också att kön spelar roll i skolan och förskolan när det gäller lärande. Flickor och pojkar ska ha lika makt och möjlighet till lärande och utveckling, skriver utredningen och tillägger att ”en jämställd skola är en skola där flickor och pojkar trivs, utvecklas och lär sig mycket”.

Först som sist ska sägas att det finns goda exempel på skolor och förskolor som arbetar på ett genomgripande sätt med jämställdhet, men dessa är snarare undantagen som bekräftar regeln. Som exempel kan nämnas att arbeta med hjälp av genus- eller värdegrundspedagoger, genusråd med mera. Fokus kan ligga på normkritiska övningar i personalgruppen, översyn av undervisningsmaterial och den pedagogiska miljön samt särskilda insatser för pojkar och/eller flickor, till exempel speciella läsgrupper för pojkar eller sommaraktiviteter som stärker flickor i teknik. Skolverkets värdegrundsutbildning nämns som viktig i sammanhanget, liksom program som syftar till att reducera mobbning där jämställdhetsperspektivet ses som en del.

Men exemplen förblir isolerade företeelser som i bästa fall överlever både rektorsbyten och omsättning bland en engagerad personal. Det finns en hel del kunskap på området, men jämställdhetsperspektivet är inte levande i verksamheterna. Hur kommer det sig?

Jag har frågat omkring 470 rektorer och förskolechefer om hinder för jämställdhetsarbetet. Deltagare från rektorsprogrammet vid Umeå universitet fick diskutera mina frågor i grupper om fyra till nio deltagare och jag har sedan analyserat deras skriftliga sammanfattningar.

Grupperna redogör för flera olika slags hinder. Myter och föreställningar om att det redan är jämställt, eftersom skolan och inte minst förskolan är kvinnodominerad, är en orsak som lyfts fram. Bakom detta kan även ligga det faktum att det enligt lagstiftningen inte finns några, eller i varje fall väldigt få, formella hinder för kvinnor och män, flickor och pojkar att agera på samhällets olika områden, det vill säga inom utbildning, yrkes- och privatliv. Men verkligheten ser som bekant annorlunda ut. Jämställdhet inte är liktydigt med att det finns många kvinnor inom ett område. Det kan i praktiken vara precis tvärtom, det vill säga att enkönade manliga arbetsplatser är mera jämställda än sådana där i huvudsak kvinnor arbetar.

Pedagogerna som grupp utpekas som okunniga och omedvetna av skolledarna. Samtidigt finns det forskning som visar att pedagogerna själva upplever sig ha goda kunskaper och att de arbetar medvetet med jämställdhet i sin undervisning. De, liksom skolledare, stödjer sig oftast, som bland annat Gannerud och Frånberg konstaterar, på så kallad vardagskunskap och inte på den forskning som bedrivs. Man tror sig veta hur det ska vara. Ett exempel är att säga att man behandlar alla flickor och pojkar lika. Det kan i praktiken innebära att de behandlas ojämlikt. Ett tredje argument är den osäkerhet som flera säger sig uppleva. Hur ska man ta sig an uppdraget, i vilken tåt ska man börja dra?

Många av de tillfrågade skolledarna menar att jämställdhet är lågprioriterat i dag. Huvudmannen frågar inte efter detta och då läggs uppdraget åt sidan, en naturlig och, kortsiktigt sett, rationell reaktion. Det finns så mycket annat som ligger högt på dagordningen. Att det går trögt med jämställdhet i skolan och förskolan kan alltså inte enbart skyllas på skolledare. Även i verksamheter där det finns genuspedagoger eller liknande kan arbetet gå långsamt. Dessa brinner ofta mycket starkt för jämställdhetsperspektivet och det riskerar att slå tillbaka.

Ytterligare ett argument som förs fram är bristen på tid. Men bakom detta kan andra faktorer dölja sig, till exempel bristande kunskap, ovilja att engagera sig, vilket man inte vill avslöja eftersom det inte är politiskt korrekt att hävda så, eller rädsla för förändringar. För vissa är jämställdhet kontroversiellt och arbetet med dessa frågor kan i sin tur synliggöra de egna ojämställda relationerna i privatlivet. Det kan med andra ord bli besvärligt på det privata planet.

Många skolor och förskolor arbetar aktivt med likabehandling. Jämställdhet är, eller borde vara, en del av detta. Men ofta är det de andra diskrimineringsgrunderna som är i fokus. Det tycks vara lättare att exempelvis behandla etnicitet än jämställdhet. Med facit i hand var det kanske olyckligt att den tidigare jämställdhetslagen ”försvann” in i diskrimineringslagen och gjorde jämställdhet osynligt. Nu är denna fråga bara en av flera diskrimineringsgrunder och kan av den anledningen förbises, i synnerhet om de som ska arbeta med detta upplever att det är svårt, eller kanske till och med onödigt.

Trots dessa hinder i vardagen, finns det mycket kunskap i forskning och utredningar som visar hur man kan arbeta med frågan. Det första steget mot förändring brukar vara att genomföra en kartläggning. I det sammanhanget är strukturerade verksamhetsobservationer till stor hjälp. Observationer kan göras av både rektor, förskolechef och pedagoger. Det är viktigt att pedagogerna finns med i arbetet. Några skolledare i min studie nämner att användbart material finns att hämta på Skolverkets och Skolinspektionens hemsidor, bland annat när det gäller observationsscheman.

När en analys gjorts av kartläggningen går man vidare till att diskutera konkreta åtgärder som sedan genomförs. Arbetet behöver också följas upp kontinuerligt för att säkerställa att man är på rätt väg. Några rektorer i studien reflekterar över det faktum att det verkar vara svårare att diskutera jämställdhetsarbetet med pedagogerna, medan det upplevs något enklare när det gäller eleverna.

För att få in jämställdhet som ett naturligt inslag i verksamheten föreslås att den ska utgöra en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Frågan är dock om en skolledare som inte är övertygad om att jämställdhet är viktigt också kan arbeta med det uppdraget. Svaret är att det gäller att handla professionellt och lägga de personliga åsikterna åt sidan. Det om något är en utmaning!

Kerstin Kolam

Elevernas guide till Sverige

$
0
0

Jozefina Persson tar sin roll som förebild på allvar. Hon är sfi-rektorn som tycker att man ska ha roligt i skolan och som älskar att undervisa analfabeter.

Bild: Anna Sigge
Dimman ligger tjock, det är novembermörkt och alla ljud är dämpade. Det råder en nästan spöklik stämning på Borås gator och det känns skönt att komma in i det skarpa lysrörsljuset i Eductus lokaler.

Ett par elever visar fram till Jozefina Perssons kontor på översta våningen. Hon är skolledare för den sfi-utbildning som bedrivs i huset och inleder med en snabb rundtur i byggnaden. På fem år har skolan gått från att använda ett våningsplan till tre, och vuxit från 30 elever till 480, berättar hon. Trots det höga tempot genom korridorerna hinner hon plocka upp skräp från golvet, klappa om några elever och göra upp om ett möte med en lärare.

Jozefina Persson pratar fort och utan pauser. Någonstans halvvägs i samtalet, som mest består av en intensiv men intressant monolog, avbryter hon sig själv och konstaterar med ett skratt att hon tycker om att prata. Uppenbart är att hon även tycker väldigt mycket om sitt arbete. Inte bara för att hon flera gånger utbrister: ”Jag älskar mitt jobb!” utan också för att det strålar entusiasm om henne. Eleverna är fantastiska, hon har lyckats knyta de allra bästa lärarna till sig och hon får arbeta med spännande saker, intygar hon. Det är svårt att inte känna sig glad i hennes närhet. Ändå har Jozefina Persson, precis som många av sina elever, en gång kommit till Sverige med tunga erfarenheter av krig i bagaget. Hon är född och uppvuxen i Kroatien och vet följaktligen hur det är att vara sfi-elev.

Trots sin situation som nyanländ flykting läste Jozefina Persson in sfi-kursen på tre månader, när hon kom hit som 30-åring.

– Jag var hemsk mot mig själv. Jag pluggade hela tiden och lånade böcker på biblioteket som jag läste på nätterna. Jag begär verkligen inte att mina elever ska göra likadant. Människor har olika ork och förutsättningar för att lära. Alla mina elever är jätteduktiga, säger hon.

Jozefina Perssons väg till att bli skolledare på Eductus blev krokig. Efter jobb som diskare, studerade hon till programmerare men axlarna höll inte för yrket och hon blev sjukskriven. När hon fick praktikplats på en sfi-utbildning kände hon att hon hamnat precis rätt. Jozefina Persson läste till sfi-lärare och arbetade inom Borås kommun innan hon fick uppdraget att undervisa på, och utveckla, Eductus sfi-utbildning i Borås. Hon undervisar fortfarande ibland.

– Mina elever är min medicin. I vanliga fall är jag stressad men i klassrummet vet jag att jag måste prata långsamt och vara lugn för att eleverna ska förstå mig. Särskilt mycket tycker jag om att undervisa analfabeter. Då måste man kommunicera på ett så enkelt språk att det blir vilsamt för hjärnan, säger hon.

I sin dator har Jozefina Persson bedömningsmatriser som ger henne järnkoll på hur varje elev ligger till, om de har gjort nationella prov och hur de gått, och om eleverna är frånvarande eller har några särskilda problem. Elevernas arbetsmaterial är häften som Jozefina Persson gjort, tillsammans med delar av personalen. Formativ bedömning är ett viktigt verktyg och undervisningen anpassas efter varje individ.

– Ingen ska bromsa eller stressa någon annan, säger Jozefina Persson.

Förra året sände Utbildningsradion en tv-serie om sfi-utbildning. Under åtta veckor fick lika många elever en intensivkurs i det svenska språket. Jozefina var en av två lärare i programmet.

– När UR sökte efter personer som kunde vara med så anmälde min personal mig. Först ville jag inte och min tonårsdotter tyckte att det var pinsamt och vägrade se mig i tv, men de som skulle göra programmet tjatade. Jag åkte på intervju i Stockholm. Sedan fick jag beskedet att de ville ha mig och då kunde jag inte säga nej, berättar hon.

Jozefina Persson och programmets andra lärare, Jonas Kauppi, använde många olika metoder för att träna sina elever i svenska. De fick skriva om sina liv med författaren Theodor Kallifatides, laga mat ihop, gå ut på stan för att söka jobb, sjunga med Anne-Lie Rydé och mycket annat.

– Även här på skolan försöker vi att arbeta så. Våra elever kan få uppdrag som att gå till Kappahl för att ta reda på priset på skjortor, vi går till Pinocchio­statyn här i stan och pratar om den eller gör studiebesök. Vi lagar julmat och firar svenska och andra kulturers högtider. Glögg är väldigt uppskattat!

I UR-serien blev det tillfälle till en hel del skratt på grund av språkfel. Som när somaliske Abdulaahi hade svårt att uttala ordet ”vita” (det blev ”fitta” i stället). Sådana situationer måste man lära eleverna att hantera med ett skratt, även om de också kan upplevas som pinsamma, menar Jozefina Persson, och berättar om hur hon själv, under sin första förlossning i Sverige, gjorde korstecknet varje gång barnmorskan sa åt henne att krysta, eftersom hon hörde ”kryssa”.

Jozefina Persson försöker få sina elever att ta eget ansvar och bli självständiga för att komma in i det svenska samhället och kunna få arbete. Halva veckan är eleverna i skolan och halva ute på praktik.

– Man gör dem ingen tjänst genom att behandla dem som barn och göra allt åt dem, slår hon fast.

Hon betonar att alla ska få vara sig själva, men att eleverna samtidigt behöver kunna anpassa sig till hur saker fungerar här.

– Det är jätteviktigt att lära sig språket men att förstå kulturen och koderna för kommunikation är minst lika viktigt, säger Jozefina Persson, som själv fick träna på att upprätthålla ögonkontakt när hon kom till Sverige.

Merparten av hennes personal har invandrarbakgrund och det är ett medvetet val från Jozefina Perssons sida. Det ger förståelse för elevernas situation och bred språklig kompetens, vilket underlättar om det uppstår problem eller konflikter. Det bidrar också till kulturell medvetenhet och gör att eleverna kan se att det går att få arbete och komma in i det svenska samhället.

– Vi fungerar som förebilder för dem, säger Jozefina Persson. Det är därför jag gör sådant som att plocka upp skräp i korridoren. Jag vill att de ska se att man inte behöver skämmas för att utföra någon typ av arbete.

Hon försöker även att hjälpa eleverna bort från känslan av hjälplöshet och oro.

– Nästan alla som kommer hit har ett tungt bagage. Jag är av naturen en glad människa och försöker se till att vi har roligt åtminstone i skolan.

Det är sent, dagens lektioner är avslutade och det är tid för personalmöte. Jozefina Persson samlar elva av sina femton lärare i ett grupprum för att avhandla allt från inköp av nya whiteboardpennor (de blå är bäst och de svarta kladdar fast på tavlan) till frånvarande och sjuka elever och krångliga och nyckfulla myndighetsbeslut. Det är mycket skratt, skämtsamma pikar och peppning. Ett antal elevrepresentanter har haft elevråd med kommunens sfi-rektor. Det kom fram att de är mycket nöjda med sin utbildning, berättar Jozefina Persson, och berömmer sin personal:

– Ni är så duktiga! Jag behöver inte jobba här.

Ett av mötets få konfliktämnen är vem som ska gå in och täcka upp när andra är borta. De verkar närmast slåss om att få jobba extra.

– De är underbara, eller hur, säger Jozefina Persson stolt efteråt. Jag har en fantastisk personal. Och jag älskar verkligen mitt arbete.

Eva-Lotta Hultén är frilansjournalist.

Vad är vitsen med din ledningsgrupp?

$
0
0

Många ledningsgrupper fastnar i bråttom-frågor och en dragkamp om olika särintressen. För att arbetet ska bli effektivt krävs att gruppen har en gemensam syn på hur uppdraget ser ut – och vad som ska prioriteras.

Vad skulle du svara om jag dök upp på ett av dina ledningsguppsmöten och frågade: ”Varför finns ni till som ledningsgrupp? På vems uppdrag agerar ni och vilken roll har ni? Och vad innebär det för er att skapa värde för alla dem som berörs av er verksamhet?”

Otto Granberg och Harry Wallenholm menar i sin bok Ledningsgruppen att detta är de ”existentiella frågor” som varje ledningsgrupp måste ställa sig – och klargöra tillsammans. Det räcker inte med att gruppens ordförande – en förskolechef eller rektor, en vd eller vem det nu må vara – har svaren klara för sig. Alla i gruppen måste vara på banan. Det måste finnas en ”tydlig överenskommen gemensam agenda”, som Granberg och Wallenholm formulerar det. I grund och botten handlar det om att se till att ledningsgruppen ägnar sig åt rätt saker. Hur ska den annars kunna kalla sig effektiv?

Otto Granberg och Harry Wallenholm har arbetat med flera hundra ledningsgrupper på olika nivåer och inom alla delar av svenskt arbetsliv. Granberg är knuten till institutionen för pedagogik och didaktik i Stockholm och är författare till ett flertal böcker om lärprocesser och lärande organisationer, grundat i så kallad organisationspedagogisk teori. Wallenholm har mångårig erfarenhet som managementkonsult.

Granbergs och Wallenholms erfarenhet är att många ledningsgrupper inte tar sig tid att prata igenom gruppens grundläggande, existentiella frågor. Det är först när man gjort det som man kan skapa en tydlig, gemensam bild av uppdraget och – som en följd av det – dra de rätta slutsatserna om hur ledningsarbetet ska utformas och vad som ska prioriteras på kort och lång sikt.

En fälla som många ledningsgrupper fastnar i är att de operativa frågorna – de ”bråttom-frågor” som hela tiden knackar på dörren – tar för mycket utrymme på bekostnad av de strategiska frågorna, det vill säga de ”viktig-frågor” som ledningsgruppen själv måste lägga upp på bordet. Följden blir att ledningsgruppen inte prioriterar rätt, och därmed inte heller är effektiv. Men detta är kanske inte den svåraste utmaningen för en ledningsgrupp. En inbyggd motsättning i alla ledningsgrupper är nämligen den mellan helheten, till exempel hela skolan/förskolan, kontra särintressena, såsom de olika arbetslagen. När balansgången mellan dessa båda perspektiv hanteras på ett bra sätt tar alla i ledningsgruppen ansvar både för hela verksamheten och för sina respektive ansvarsområden. En vanlig följd när balansen inte hanteras väl är att medlemmarna hävdar sina egna särintressen på bekostnad av helheten.

Min egen erfarenhet av att utbilda arbetslagsledare och ledningsgrupper i skolans värld är att ledningsgrupper alltför sällan går till botten med dessa centrala frågeställningar. Ofta är arbetslagsledarna osäkra på vilket deras uppdrag i ledningsgruppen är och hur de ska hantera de dilemman som uppstår i avvägningen mellan arbetslagets önskemål och ledningsgruppens helhetsperspektiv. Många chefer i skola och förskola missar också att ha en dialog om själva arbetslagsledaruppdraget. När jag på utbildningar ställer frågan hur många arbetslagsledare som haft ett ordentligt samtal med sin chef om villkor och förutsättningar för uppdragen som arbetslagsledare och medlem i ledningsgruppen, svarar de flesta att de inte har haft det. Det är bara ett av flera tecken på att vi i skolans värld fortfarande är ovana vid gemensamt ledningsarbete och att, för att tala klarspråk, det finns brister i chefsprofessionaliteten.

En annan aspekt som ofta glöms bort är att det tar tid och engagemang att få en ledningsgrupp att fungera riktigt bra. Granberg och Wallenholm hänvisar till bland annat Susan Wheelans forskning om grupputveckling som visat att det normalt behövs minst sex månader för att komma till det stadium där gruppens produktivitet och effektivitet är hög. Och för att lyckas på ”bara” sex månader krävs ett medvetet fokus på gruppens utveckling!

Så hur gör då den kloka ledare som vill få sin grupp att lyfta och är medveten om att den inte kommer att göra det av sig själv? I Katrin Byréus bok Kreativa metoder för grupputveckling och handledningär utgångspunkten densamma som hos Granberg och Wallenholm: Varje ledare har både möjligheten och ansvaret att leda sin grupp framåt. Uppslag och metoder för hur det ska göras finns i överflöd i Byréus bok. I alla fall för den ledare som är beredd att tänka och agera kreativt.

En grundläggande tanke hos Katrin Byréus är att det ofta är bättre att hantera svåra frågeställningar och situationer med skapande arbetsmetoder i stället för att bara prata om dem. Byréus själv är lärare och dramapedagog och har över 30 års erfarenhet av att jobba med värderingsövningar, forumspel och andra övningar. Hennes bok vänder sig inte minst till ledare och chefer som har modet att göra det som överraskar och öppnar upp. Hemligheten för att lyckas är att ”använda lagom ovanliga metoder” där man går en balansgång mellan det alltför vanliga där inget händer – till exempel att sitta runt ett mötesbord och bara prata på möte efter möte – och det alltför ovanliga, som skrämmer och blockerar. Ett problem är att chefer alltför sällan gör det ovanliga, utan helst följer samma rutiner och mötesformer.

Per Hörberg påpekar i sin lilla praktiskt användbara klokbok Mötas på riktigt att många av de möten vi har på arbetsplatserna är fruktansvärt tråkiga. Och detta trots att möten mellan människor alltid kan bli spännande! Hörberg påpekar att en faktor som saknas är modet att vara närvarande i stunden i det som sker mellan oss – och att vara närvarande på alla nivåer, inte minst den känslomässiga. För att det ska ske krävs både mogna och nyfikna ledare: ”Vi skapar inga magnifika möten utan en utvecklad självkännedom. För möten bygger på en längtan efter att möta olika aspekter av oss själva, genom andra människor”, skriver han.

En brist hos ledare som håller i möten är att de ofta – och omedvetet – utgår från sina egna behov och ser saker från sin egen horisont. Hörberg betonar att man som ledare alltid ska planera ett möte utifrån mötesdeltagarnas behov och utifrån hur mötesprocessen bäst utformas. Detta är den plattform utifrån vilken sakfrågan har bäst förutsättningar att föras framåt. Ofta gör vi tvärtom: har sakfrågan i fokus medan processen får liten eller ingen uppmärksamhet alls.

Hörberg ger också en välriktad känga åt mötesraseriet som råder i många organisationer: ”I en svag företagskultur utan tydlig färdriktning kompenserar människor avsaknaden av en magnetisk nordpol med att ha osedvanligt många möten. I dessa söker man mening och syfte, oftast utan att finna någon.”

Alla böcker i texten ovan framhåller att det krävs mod för att bryta mönster och pröva nytt. Hur vore det att till exempel inleda nästa ledningsgruppsmöte med Katrin Byréus övning Ögonhopp? Övningen börjar med att alla ställer sig i en ring och uppmanas att söka ögonkontakt med någon annan i ringen. När man fått kontakt hoppar båda samtidigt upp i luften och byter sedan plats i ringen. Alla agerar samtidigt. Kör gärna flera omgångar, tills alla i gruppen har haft ögonkontakt med varandra.

Handen på hjärtat: Skulle du våga?

Peter Fowelin är lärare, organisationskonsult och skribent med inriktning på ledarskapsfrågor.

All makt i elevernas händer

$
0
0

Skolan har inga schemalagda lektioner. Läroplan saknas. Hanna Sistek skriver om skolan Sudbury i Jerusalem.

Vad vill du lära dig i dag? Den frågan inleder varje morgon på skolan Sudbury i Jerusalem. Barnen till en israelisk vän går på den så kallade demokratiskolan. Det var första gången jag hörde talas om en sådan, och jag blev nyfiken. Hur då demokrati?

”Ja, de får välja vad de vill läsa och när och vem som ska jobba på skolan”, förklarade han. Det lät som en utopi.

Det gör det kanske fortfarande, men tankegångarna kan spåras tillbaka till upplysningen. Redan på 1600-talet proklamerade John Locke att inget av vad barnen lär sig borde vara en börda eller åläggas dem som en uppgift.

År 1921 ledde liknande resonemang till grundandet av Summerhill, den äldsta ännu existerande demokratiskolan, i engelska Suffolk.

Sudbury-skolan i Jerusalem är en extremt liberal version där eleverna i årskurs 1–12 får bestämma allt. Institutionen är som en hel rättsstat, med parlament, domstolsväsende och exekutiv gren. Under veckomötena beslutas om allt från förbud mot nagellack till avskedningar av lärare. Sexåringens röst är lika mycket värd som rektorns. Besluten hamnar i skolans ”lagbok” och bryter någon mot reglerna så ställs personen inför en kommitté på tre elever och en lärare.

Skolan har inga schemalagda lektioner – vill eleverna lära sig något kan de använda sig av valbara resurser, vilket kan vara skolkamrater, självstudier, nät- sökningar eller lärare. Läroplan saknas.

Filosofin är att lärandet blir djupare och mer beständigt när det initieras av eleverna själva. Enda obligatoriet är fem timmars daglig närvaro och ankomst senast klockan 10.

Till eleverna hör 12-årige Benjamin som bytte från den vanliga skolan för två år sedan, efter att ha känt en allt större prestationsångest.

”Jag tror det var känslan att bli respekterad som en fullvärdig person som var avgörande”, förklarar pappa Yair Lipshitz som undervisar i teater på universitetet.

Han har märkt hur bytet har påverkat sonen positivt.

”Han är mycket öppnare mot sin omgivning. All den energi han använde till att överleva systemet kan nu kanaliseras in i personlig utveckling i stället”.

En annan effekt av det personliga ansvaret är att eleverna visar respekt för och är varsamma om skolan och varandra. Sudbury är rankad som en av stadens minst våldsamma skolor.

Till utmaningarna hör att lyckas lita på att barnen så småningom hittar egna vägar till grundläggande kunskap.

”Det kan gå flera år utan att de tar en enda lektion och ibland känner jag mig nervös att min andre son, som är sex år, kommer att gå hela ettan utan att lära sig läsa och skriva”, säger pappa Yair.

Som förälder har han inte mycket att säga till om i skolan. När äldste sonen just börjat på Sudbury och ville fortsätta att en dag i veckan gå till en specialskola för estetisk verksamhet, så behövde han skolkamraternas godkännande.

”Allt vi kunde göra var att förbereda honom på att argumentera för sin sak”, säger Yair, som trots att sonen vann striden känner sig skakad över att ”sjuåringar kan besluta över hans framtid”.

Sudbury-skolor finns på ett 30-tal ställen i världen och studier visar att fyra av fem elever fortsätter med högre akademiska studier. Tanken på denna extrema frihet – men även ansvar – är såväl upplyftande som skrämmande. Jag undrar hur det funkar med ämnen som kräver gradvis uppbyggnad, som exempelvis matte. Det gör även Yair.

”Ibland undrar jag om det är rätt att låta barnen axla så mycket ansvar.”

Språket tar stryk i SD:s förskola

$
0
0

”Allvarligast är att SD vill ta bort barnens rätt att stärka sitt eget modersmål.”

Sverigedemokraterna lägger motioner i riksdagen som speglar deras politiska övertygelse. Det är inget märkligt, det gör alla partier. Men när de i november la fram en motion om ändringar i förskolans läroplan, innehöll den inte bara politiska åsikter utan även exempel på stor okunskap om pedagogik, lärande och barns utveckling. Det är illa.

Läroplanen är inte något slumpmässigt hopkok utan bygger på forskning, på FN:s barnkonvention och har en gedigen politisk förankring. Man kan tycka att SD:s motion (2014/15:2937) inte har någon chans att få gehör och att den därför kan förbigås med tystnad. Men eftersom partiet helst framställer sig inte som invandrarfientligt utan som förkämpe för den svenska kulturen och svenska traditioner (var dessa begrepp nu börjar och slutar) och ”trygghet för våra barn”, så är det intressant – och viktigt – att se vad det faktiskt skulle vilja förändra i den svenska skolan och förskolan.

Jag lämnar därhän deras idé om att stryka ord som kulturell mångfald och ersätta dem med skrivningar om vikten av att ”förstå det egna kulturarvet” – man får av kontexten anta att det är det ”svenska” kulturarvet som avses. Jag har inte heller utrymme för en djupare diskussion om deras önskan att ta bort skrivningarna som handlar om att förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller.

Det som jag anser är allra allvarligast är att SD vill ta bort barnens rätt att stärka sitt eget modersmål. Här handlar det nämligen inte bara om politiska tyckanden, utom om förslag som verkligen strider mot gedigen forskning inom området (av exempelvis Inger Lindberg och Kenneth Hyltenstam). I dag står det i läroplanen att ”språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling … Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Av skol­lagen framgår att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål.”

Den här skrivningen vilar som sagt på ordentlig vetenskaplig grund. Så när SD anser att det i stället ska stå att ”förskolan ska sträva efter att varje barn […] som har ett annat modersmål än svenska utvecklar en svensk identitet och sin förmåga att kommunicera på svenska”, så är det mer än gammal vanlig SD-retorik. Vill de verkligen att barnen ska utveckla sin svenska, behöver barnen också utveckla sitt modersmål. Och vem kan egentligen på allvar tro att någon individ vinner på att få utveckla sina färdigheter bara på ett språk, när hen kan få tillgång till fler? Här ligger helt andra värderingar bakom, och det handlar inte om barnens bästa.

Helena Reistad är chefredaktör på Chef & Ledarskap

Speciallärare hela skoldagen

$
0
0

Elisabeth Claesson, speciallärare, arbetar även på fritidshemmet. En insats som gett mycket positiv respons. – Vi måste hjälpa de här barnen hela dagen, säger hon.

Foto: Christel Lind

Elisabeth Claesson arbetar som speciallärare på Mellbystrandsskolan i Laholm och har förlagt några av sina timmar på eftermiddagen. På tisdagar och torsdagar finns hon en längre stund på fritidshemmet och finns tillgänglig för samma barn som hon hjälper under första delen av skoldagen.

– På det sättet får vi ett synligt men ändå osynligt skyddsnät för barn som behöver det.

Med osynligt menar hon att hennes närvaro på fritidshemmet inte får handla om att ”nu kommer specialläraren”. I stället finns hon där bland barnen, sitter med dem som behöver hjälp med läxorna, följer upp sådant som har hänt under lektionstid. Men ingen behöver känna sig utpekad, alla kan komma till henne. Hon finns i fritidshemsverksamheten på de villkor som råder där.

– Jag jobbar jättebra ihop med fritidspedagogerna, jag tycker de ofta har en väldigt sund människosyn och mycket kompetens. Jag har lärt mig mycket av dem.

Det Elisabeth Claessongör är unikt. När hon gick till rektor med förslaget att även arbeta på fritidshemmet, blev responsen positiv. Det var något som rektorn bara inte har sett som en möjlighet tidigare. Skola och fritids är separerade från varandra, som två olika världar, berättar Elisabeth Claesson:

– Fritidspedagoger går in under skoltid, och arbetar i klassrummet, men aldrig tvärtom. Lärarna släpper barnen helt och hållet efter att lektionerna är slut. Det är sorgligt. De skulle kunna ha mycket större utbyte av varandra.

Där ser hon sin roll, att vara en bro mellan de båda verksamheterna och stöd för de barn som behöver det.

– Det kan behövas någon av min sort som glider emellan, som länk för att få till samarbetet.

Arbetssättet är följden av en rad lyckliga omständigheter. När Elisabeth Claesson började på Mellbystrandsskolan, fick hon arbetsplatsen bredvid en kollega som är utvecklingsledare på fritidshemmet. Hon hörde snacket fritidspedagogerna emellan och det var lätt att etablera kontakt. Hennes inställning är att alla gränser, både i organisation och mellan yrkesgrupper, måste suddas ut, för barnets bästa.

– Vi kan inte sätta oss på höga hästar, utan måste ha fokus på barnen, deras behov, och att de blir sedda hela dagen. Då kan man inte vika sig för hur organisationen ser ut.

Föräldrar skickar barnen till en verksamhet, och även personal på skolan måste betrakta hela skoldagen som en enhet, menar Elisabeth Claesson. Att låta barn som behöver stöd vara utan det på eftermiddagen, kan leda till negativ påverkan på både inlärning och det sociala samspelet kring barnet.

– Jag ser barn som kommer till skolan och har ont i magen. Det kan handla om att de är osäkra kring vad som kommer hända på fritids på eftermiddagen. Ligger det som en stressfaktor under hela dagen blir det ju en negativ spiral väldigt fort.

Elisabeth Claesson är inte förvånad över att fritidspedagoger hellre vill ha fler av sin egen yrkeskategori på fritidshemmet, i stället för fler specialpedagoger. Hon har själv arbetat i många år som specialpedagog i andra verksamheter. I hennes nya roll, som speciallärare, är det lättare att bli accepterad, menar hon.

– Specialpedagoger ses ofta som de som talar om hur det ska vara, medan vi speciallärare gör jobbet. Det ger ett större förtroende i samarbetet med till exempel fritidspedagoger.

Elisabeth Claesson tror att fler skolor skulle ha nytta av att följa samma modell och låta speciallärare även jobba på fritidshemmet. Hon har fått mycket positiv respons från föräldrar till barn som behöver stöd, vilket peppar henne i det fortsatta arbetet.

– Jag ser att det jag gjort har betytt något och gett effekt. Man kan inte förändra allt på en gång, men kanske göra lite i taget.

Enikö Koch

"Svårt att hitta utbildad personal"

$
0
0

Barn i behov av stöd har det tufft på fritidshemmen i Stockholm. Västertorpsskolan är en av de skolor som fått kritik, men som har tagit tag i problemen, enligt rektorn.

I Stockholm finns skolorna med de största barngrupperna, lägsta personaltätheten och lägsta utbildningsnivån på personal. Vissa kan hantera barns behov av särskilt stöd på fritidshemmet, även under de problematiska förhållandena. Men de är undantaget, enligt Kitt Marteng, Lärarförbundet i Stockholm.

– Ekonomin styr så hårt och pengarna räcker ofta bara till skolan. Ibland har skolor 40 barn med åtgärdsprogram och får pengar till två från kommunen.

Västertorpsskolan har haft bekymmer kring fritidshemmets verksamhet tidigare, enligt Lärarförbundets representanter och tidigare anställda. Även Skolinspektionen har kritiserat skolan vad gäller utformandet av åtgärdsprogram och särskilt stöd.

Bristerna har åtgärdats nu, enligt Barbro Engeflod, rektor, och det handlar både om skolans verksamhet i stort och fritidshemmet.

– Vi har organiserat om fritidshemsverksamheten. Nu är vi uppdelade på årskurser och har fått mindre grupper. Resurserna följer barnet hela dagen, även på fritidshemmet.

Barbro Engeflod berättar om barnens olika behov, på förmiddagen och eftermiddagen.

– Under skoltid kan vissa elever ha svårt att arbeta i klassen, de kan ha svårt att koncentrera sig, svårighet att ta emot instruktioner i grupp. Under fritidstid kan eleven som är i behov av särskilt stöd fungera bra eftersom fritids till stor del arbetar med andra förmågor. Vi gör individuella bedömningar utifrån elevens behov.

Men enligt tidigare anställda, som vill vara anonyma, är situationen problematisk för flera barn på fritidshemmet, och barn får inte det stöd de behöver. På förmiddagen räcker resurserna till, men inte på fritidshemmet. Resurserna går på ordinarie schema i stället för att vara kopplade till barn i behov av stöd, enligt uppgifter från tidigare anställda. På fritidshemmet kunde barnen hamna i en grupp på 75 elever, med bara en högskoleutbildad pedagog och några resurspersoner, enligt en tidigare anställd.

– Jag upplevde att många som hade behövt stöd saknade det; att barn var utåtagerande eller behövde vuxenstöd för att socialisera med andra.

Barbro Engeflod tillbakavisar kritiken och säger att alla nio barn med åtgärdsprogram har resurser kopplade till sig, även på fritidshemmet.

Foto: Andes G WarneSituationen som beskrivs av tidigare anställda på Västertorpsskolan kan ses som typisk för stadens skolor, enligt Kitt Marteng.

– Vi får sällan extra resurser på fritidshemmet. Vi fritidspedagoger får ofta gå in i klasserna under förmiddagen och täcka upp som resurser för barn som behöver det.

Kitt Marteng ser ett dilemma här. De barn som har behov av särskilt stöd, skulle helst ha utbildade och kompetenta lärare som resurser. Eftersom de saknas, och det finns för få speciallärare eller specialpedagoger, är fritidspedagogerna närmast till hands. Och för att hjälpa barnen ställer man upp, men orken räcker sedan inte hela dagen.

Är man bunden vid ett barn under lektionstimmarna, ofta utan rast och omställningstid räcker inte tiden till att planera och ansvara för verksamheten på fritidshemmet.

– Många fritidspedagoger som kommer nya blir överrumplade av arbetsuppgifterna. Men vad ska man göra, eleven behöver hjälp, arbetslaget ska lösa det, och då är vi ofta de som passar bäst för att stödja. De andra är ju oftast outbildade.

På Västertorpsskolan arbetar 15 personer på fritidshemmet, och nio av dessa är högskoleutbildade fritidspedagoger, enligt rektor, vilket är en siffra som överstiger snittet i Stockholm. Men Barbro Engeflod skulle gärna se fler ändå.

– Vi har under flera år annonserat efter utbildade fritidspedagoger. Det är en brist på utbildade och helst erfarna fritidspedagoger.

Enligt Lärarförbundets uppgifter tar skolor i Stockholm ofta in outbildade timanställda eller praktikanter som saknar handledare och ibland får gå på ordinarie schema, för att fylla upp hålen på fritidshemmet.

– Praktikanter ska ju inte gå som ordinarie personal. De ska finnas utöver grundbemanningen och ha handledning, säger Kitt Marteng.

Det är svårt att få klarhet i hur situationen egentligen ser ut på Västertorpsskolan, när rektor och tidigare personal ger olika bild. Men hur som finns det en skollag att hålla sig till, påpekar Kitt Marteng. Det är viktigt att våga stå upp för sin rätt till bra arbetsmiljö och barnens rätt till stöd, oavsett skola, menar hon.

– Vi pratar ibland om ordinationsrätt, att få ordinera stöd. Men jag skulle hellre vilja ha mer som plikt – att vi faktiskt har en skyldighet att se till att vi jobbar enligt skollag och läroplan.

Foto: Andes G Warne

Det handlar om att kvalitetssäkra verksamheten och lyfta upp fritidshemmen generellt, men även i delar som åtgärdsprogrammen. Kitt Marteng berättar om en enträgen kamp i uppförsbacke.

– Ibland känns det nästan som att det inte är lönt. Men vi måste ändå se till att skriva egna åtgärdsprogram. Även om systemet är mer riggat för skoltiden måste vi visa att skolan är slut först när eleverna lämnar huset.

Lärarförbundet i Stockholm hoppas nu att de 50 miljonerna i budget som utlovats till stadens fritidshem ska ge en skjuts i rätt riktning, samt på fortsatt arbete med den utvecklingsplan som Stockholms stad har för fritidshemmen. Flera politiska partier, bland annat MP och V gav vallöften om tak på barngrupperna i Stockholm, för att komma tillrätta med problemen. Men stadens majoritet, som består av S, MP och V har hittills inte enats om något tak.

Enikö Koch

Krisplan ger stöd när det värsta händer

$
0
0

Snön har lagt sig över skolgården och dagarna har blivit korta. Det har gått ett halvår sedan den där försommarkvällen då Björn blev uppringd av kommunens socialchef. En av hans elever, trettonårige Jonas, hade omkommit i en olycka.

– Det här är inget man vill bli proffs på, men vi hade tyvärr fått lite rutin, säger Björn, rektor för en skola med drygt två hundra elever i klasserna 7–9.

Under vårterminens senare del dog två ur personalen med bara ett par månaders mellanrum. Efter den andra begravningen sa Björn att han aldrig mer ville se skolans flagga på halv stång. En dryg vecka senare, en lördag, dog Jonas.

När Björn fått beskedet åkte han direkt till skolan, kallade samman elevvårdsteamet, kontaktade klass­ens mentorer och ringde Mikael, rektor för den skola där Jonas lillebror går. Mikael var på resa och hade läst om olyckan i en av kvällstidningarna.

– Jag hoppades att det inte skulle vara någon hos oss som hade drabbats, säger han.

Björn ägnade söndagen åt att förbereda inför måndagens möte med lärare och elever. Han tog kontakt med kyrkan, med företagshälsovården, skolsköterska och kuratorer. Han besökte också Jonas familj.

– Jag åkte dit som representant för skolan, men väl där var jag bara medmänniska.

Mikael tänkte annorlunda. Han kontaktade lillebrors klasslärare och även den lärare Jonas tidigare hade haft. Tillsammans med kurator och annan stödpersonal förberedde han måndagen. Men Mikael valde att inte kontakta familjen. Han ville visa respekt och inte tränga sig på.

– Nu i efterhand vet jag att borde ha gjort det, det är en lärdom jag tar med mig.

Malin Burman är krishanteringsexpert och jobbar med dödsfall och andra kriser i skolor, företag och organisationer. Enligt henne är det vanligt att i missriktad omtanke om familjen låta bli att höra av sig.

– Men det bästa är nästan alltid att ta kontakt, säger hon.

Enligt Malin Burman ställs känslo­systemet upp och ner när en olycka inträffar. Det ställer helt andra krav på chefens besluts- och ledarskapsförmåga än vid exempelvis ett längre sjukdomsförlopp.

– Det första man ska göra är att ta hjälp av sin krisgrupp. Vad är det som hänt? Hur gör vi med lärarna i morgon bitti? Vem pratar med familjen?

Björns och Mikaels kolor fanns uppdaterade krisplaner. Där framgår tydligt vem som ska göra vad om personal eller elev avlider i skolan eller utanför. Det är till exempel självklart att läraren inte ensam ska berätta för sina elever. Minst två vuxna ska vara med.

– I Jonas klass var de fyra, säger Björn.

För honom fungerade krisplanen som en checklista och ett stöd. Mikael ser däremot behov av att komplettera planen. Som rektor till ett barn som förlorat sitt syskon var hans roll otydlig när det gäller att stötta personal och barn, särskilt då den pojke som förlorat sin bror.

I Jonas skola fanns redan på måndagen ett bord med vit duk, levande ljus, ett foto av Jonas och en kondoleansbok för elever och personal att skriva eller rita i.

Enligt Malin Burman är det viktigt med symbolhandlingar. Det ger en bearbetning och så småningom ett avslut. Men Björn poängterar att det är viktigt att vara lyhörd för hur de anhöriga vill att saker hanteras.

– Om skolan till exempel vill sätta in en dödsannons eller vara med vid begravningen bör man stämma av med familjen först, säger han.

Jonas dog strax innan läsåret slutade. Det fanns tankar på att ställa in skolavslutningen, men för framförallt niornas skull beslutades att avslutningen ändå skulle hållas. Björn höll ett tal där han försökte förmedla hopp och framtidstro och vikten av att finnas till för varandra. Men han var orolig inför sommarlovet.

– Så länge skolan är i gång finns rutiner och stöd för både personal och elever. Men vilket stöd finns under sommaren?

Mikael träffade inte den drabbade familjen före eller under sommaren. Han tänkte mycket på skolans roll i att ordna en fungerande vardag för barn som av olika anledningar har det svårt. Situationer där det är viktigt att skolan står för trygghet och rutiner. Det var också den inställningen han hade när höstterminen drog igång.

– Men vi missade att ta itu med nuläget. Vi var inte tillräckligt tydliga med att visa Jonas bror att vi fanns där och att vi brydde oss. Han upplevde det som att vi inte begrep.

Nu träffas Mikael och Jonas lillebror flera gånger i veckan. Tillsammans tar de itu med händelser som uppstår på skolan kring liv och död, till exempel att en klasskamrat förlorar ett husdjur eller att någon pratar om döden i kapprummet – sådant som Jonas bror har behov att prata om. Mikael har också regelbunden kontakt med familjen.

– För oss är det som hänt lika aktuellt i dag, säger han.

Björn började höstterminen med att ta all sin personal till hälso-screening. Kuratorer stämmer av läget bland eleverna. Han har varit vaksam på signaler från både personal och elever. Men verksamheten – och livet – går vidare. Inför Jonas födelsedag ville klasskamraterna besöka hans grav. Efter att ha stämt av med familjen gick mentorer och elever dit den dag Jonas skulle ha fyllt 14 år.

– De tände ljus och pratade. Det väcker känslor, men jag tror att det blev en fin stund, säger Björn, som själv besökte graven senare den dagen.

Björn och Mikael efterlyser mer kunskap om barn i sorg och krishantering. Varken de eller deras lärare har någon som helst utbildning i det. Det borde ingå i både lärar- och rektorsutbildning tycker de. Båda rektorerna efterlyser också obligatorisk handledning eller stödsamtal för dem som skolledare. Det är viktigt för att de ska kunna stötta personalen, som i sin tur ska stödja barnen.

– Som rektor måste du orka stå där på måndag morgon och vara chef, du får inte klappa ihop, säger Björn.

Helena Lindh är frilansjournalist.

Avhandling om Pisa: Teori kopplat till vardag svårt för elever

$
0
0

Svenska elever har svårt att förstå provfrågorna i naturvetenskap i PISA, särskilt då abstrakta frågor kombineras med vardagliga exempel. Det visar en ny avhandling som granskat PISA-mätningen utifrån elevernas uppfattning. Författaren är även kritisk till att mätningarna av kunskap blir allt fler – det gynnar de duktiga men missgynnar de svaga.

De provfrågor i den internationella Pisa-mätningen som handlar om naturvetenskap är svåra att förstå för svenska elever.

Framförallt är det kombinationen av att frågorna skrivs på ett abstrakt språk och att de handlar om vardagliga situationer som gör det svårt – för eleverna är det inte självklart att det handlar om naturvetenskap.

De elever som har lätt att förstå skolans och provkonstruktörernas språk lyckas, de andra inte.

Det menar Margareta Serder, forskare och lärare i matematik och naturvetenskap, som i dagarna disputerar med avhandlingen ”Möten med Pisa: Kunskapsmätning som samspel mellan elever och provuppgifter i och om naturvetenskap”.

I sin avhandling är Margareta Serder också kritisk mot att vi i Sverige har mött de fallande kunskapsresultaten bland svenska elever med ännu flera mätningar. Hon menar att det enbart gynnar de högpresterande medan de svagpresterande går in i en negativ spiral med ständiga misslyckanden i olika tester.

Ulrika Sundström

Regeringen miljonsatsar på antirasism i skolor

$
0
0

Regeringen gör en miljonsatsning riktad mot elever i grundskolan och gymnasiet för att stävja antisemitism och rasism. – Jag blir väldigt illa berörd när jag hör om människor som på grund av sitt ursprung känner sig rädda, säger statsminister Stefan Löfven.

I dag är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades. Över hela världen hedras nu Förintelsens offer.

Men antisemitism och rasism är dessvärre inte historia. I Sverige inträffar angrepp mot moskéer runtom i landet liksom attacker mot judiska intressen i bland annat Malmö.

Nu gör regeringen en miljonsatsning i kampen mot en ökad antisemitism och islamofobi.

– Det är dags att på allvar inse att vi har de här problemen och det är icke acceptabelt, säger Stefan Löfven.

Forum för levande historia får nu i uppdrag av regeringen att genomföra en stor utbildningsinsats.

På torsdag tar regeringen beslutet att myndigheten får ytterligare fem miljoner kronor under 2015 samt ytterligare tio miljoner kronor per år för 2016 och 2017.

Insatsen går under namnet: "Detta behöver vi förstå". Den riktas mot elever i grundskolan liksom gymnasieskolor och ska ta upp olika former av rasism och intolerans ur ett historiskt perspektiv.

– Bildning är ju det bästa sättet att arbeta mot intolerans. Vi har sett hur hatbrotten generellt, men också mot den judiska minoriteten specifikt, har ökat, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Forum för levande historia bildades 2003 och har i uppdrag av regeringen att främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Utgångspunkten är bland annat Förintelsen som uppmärksammas just i dag då det är 70 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz

Samtidigt ska också den judiska gruppens säkerhet stärkas. Detta i form av att tre miljoner kronor nu öronmärks till investeringsprojekt för säkerhetshöjande åtgärder.

Tobias Österberg/TT Fredrik Gunér/TT

Lyxiga skolbaler betalades av skolan

$
0
0

I fem år har Bromma gymnasium i Stockholm ordnat skolbal med mat och alkohol på lyxiga Operaterrassen för avgångseleverna. Kostnaden på totalt över en halv miljon kronor har skolan stått för, skriver lokaltidningen Mitt i.

– Skattepengar ska inte användas till skolbaler Det har blivit massor av fel i det här, säger Hans Kristian Widberg, gymnasiechef på utbildningsförvaltningen.

Johan Klintberg, rektor på gymnasiet, säger till tidningen att det är oacceptabelt att skolan betalat för alkohol på balerna.

– Jag vet inte varför det skett, säger han

Årets bal kommer inte att arrangeras av skolan, enligt Klintberg.

– Vi har stoppat det nu. Ibland måste man igenom skärselden för att det ska bli bättre.
 

TT

SKL: Fjärrundervisning hotas med ny lag

$
0
0

Fjärrundervisning har varit en lösning för många skolor att leva upp till lagen och erbjuda exempelvis modersmålsundervisning. Nu hotas undervisningen av regeringens nya lagförslag, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting.

Bild: Colourbox

Fjärrundervisning har, fram till nu, levt i ett laglöst land. Nyligen lade regeringen fram en proposition som är tänkt att öppna möjligheterna att bedriva fjärrundervisning.

Men Roy Melchert, samordnare för skolfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att lagförslaget kan få motsatt verkan. Han är bekymrad över att flera kommuner nu hamnar i en rävsax när de inte längre får köpa fjärrundervisning av andra kommuner.

– Antingen köper skolorna modersmålsundervisningen av en annan kommun, via fjärrundervisning, eller så får eleven ingen undervisning eftersom skolorna inte får tag på lärare. Hur man än gör så kommer man att bryta mot lagen. Och elever riskerar att komma i kläm, säger han.

Den förra regeringen har till stor del berett det nya lagförslaget. Men det är den nya regeringen som för fram propositionen till riksdagen i vår. Helene Öberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet, bedömer att det finns en majoritet för propositionen.

Förslaget, som föreslås träda i kraft den 1 juli i år, innebär att kommuner kommer att få bedriva egen fjärrundervisning i vissa ämnen inom den egna kommunen. De får däremot inte hjälpa grannkommunen genom att erbjuda undervisning på entreprenad. Fjärrläraren måste, enligt förslaget till riksdagen, vara anställd av den kommun där undervisningen bedrivs.

Undervisningen får bara ske i några få utvalda ämnen som moderna språk (ovanliga språkval), modersmål, minoritetsspråken inklusive teckenspråk. Innan fjärrundervisning ens övervägs måste varje skolenhet ha gjort kraftfulla försök att rekrytera en legitimerad och behörig lärare.

Varför får inte kommuner bedriva fjärrundervisning på entreprenad?
– Det har varit en alltför komplex fråga att lösa, säger statssekreterare Helene Öberg.

När Lärarnas Tidning vill veta varför blir det till slut utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som svarar.

– Om man öppnar möjligheten för kommuner att bedriva undervisning på entreprenad så öppnar man också möjligheten för nya privata aktörer. Och vi kan inte överblicka vad det kan få för konsekvenser med det underlag vi har, säger Gustav Fridolin.

Regeringen är i grunden positiv till fjärrundervisning. Men det saknas, enligt utbildningsministern, ett beredningsunderlag för att fatta ett mer utvidgat beslut. Däremot kan, enligt Gustav Fridolin, Riksdagens utbildningsutskott hämta in ytterligare beredningsunderlag och gå vidare med lagförslaget.

Han lyfter också fram en annan problematik. Utifrån skollagen framgår det att det måste finnas ett tydligt band mellan den undervisande läraren och den ansvarige rektorn. Det kan vara komplicerat ifall en lärare är anställd i en kommun, medan rektor och elev finns i en annan kommun.

– Den möjlighet som redan nu kommer att finnas är att kommuner kan anställa lärare från andra kommuner på timanställning, säger utbildningsministern.  

Regeringen föreslår att kommuner även ska få starta försöksverksamhet i andra ämnen. Intresserade kommuner ska kunna söka till Skolverket. Roy Melchert på SKL tycker att det är oklart i vilken omfattning och på vilka grunder kommunerna ska få rätt att delta i försöksverksamheten.

– Det finns fungerande verksamheter i dag, som exempelvis Språkskolan i Uppsala, där kommunen säljer sina tjänster till flera andra kommuner. Nu blir det inte tillåtet. Det här är inte ett tillfredställande förslag som löser kommunernas problem, säger han.

Lenita Jällhage

Forskare: Inga fördelar med tidiga betyg

$
0
0

Alliansens förslag om betyg från årskurs 4 får återigen mothugg. Det finns inga fördelar med tidiga betyg, enligt en rapport som i dag överlämnas till Skolforskningsinstitutet. Forskarna kan inte heller se ett samband mellan tidiga betyg och höga resultat i Pisa-undersökningar.

Lågpresterande elever som fick betyg i årskurs 6 presterade sämre än de som inte fick betyg, medan högpresterande elever inte påverkades nämnvärt.

Det visar en genomgång av nationell och internationell betygsforskning som i dag överlämnas till Skolforskningsinstitutet, skriver Svenska Dagbladet på onsdagen.

– Att i nuläget gå ner i åldrarna med betyg, när det finns så tydliga varningssignaler i forskningen – framförallt med hänsyn till dem som har det svårast i skolan, tycker vi inte är att följa idén att skolan ska vila på vetenskaplig grund, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik och en av forskarna bakom rapporten, till tidningen.

Forskarna kan inte heller se ett samband mellan tidiga betyg och höga resultat i Pisa-undersökningar. De pekar också på att det inte verkar finnas något annat EU-land som har ett betygssystem som reformerats så flitigt som Sverige.

TT

Alliansen väljer speciallärare

$
0
0

Fler utbildningsplatser för blivande speciallärare, men inte för specialpedagoger. Det blir inriktningen i statsbudgeten för 2015.

Regeringens budgetförslag innehöll flera satsningar på specialpedagogik. Men vad händer med dem nu, när riksdagen röstade fram alliansens budget?

Regeringen (S och MP) föreslog att landets utbildningar till speciallärare och specialpedagog tillsammans skulle få 150 nya platser 2015. Men enligt Alliansens budget ska det bli närmare 350 nya platser och samtliga dessa ska gå till speciallärarutbildningen.

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, förklarar prioriteringen med att det finns ett stort behov av speciallärare eftersom utbildningen var nedlagd under ett antal år.

– Vi vill också att lärarna med specialpedagogisk kompetens ska finnas ute bland eleverna i klassrummen, säger hon.

Örebro universitet är ett av de lärosäten som tilldelats nya platser och där planerar man för en utökning av speciallärarutbildningen från höstterminen 2015.

– Men det kan också bli senare eftersom det är brist på lärare som kan undervisa på utbildningen, säger Krister Persson, ordförande i universitetets lärarutbildningsnämnd.

Det är också oklart hur staten kommer att fördela utbildningsplatserna på sikt. Enligt den så kallade decemberöverenskommelsen ska oppositionen släppa igenom regeringens kommande budgetar, vilket innebär att regeringen kan komma att ändra fördelningen senare.

Anders Olsson, som är utbildningschef vid lärarutbildningarna vid Malmö högskola, väljer därför att avvakta.

– Vi väntar på vårbudgeten innan vi fattar beslut om att utöka utbildningsplatserna, säger han.

Behovet av nya platser påverkas också av om det införs ekonomiska incitament som får fler att söka utbildningarna, menar Anders Olsson.

– Just nu är det oklart hur det blir med Alliansens förslag om en examenspremie, säger han.

I budgeten för 2015 finns pengar avsatta för att införa en premie på 50 000 kronor för den som tar examen som speciallärare eller specialpedagog. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, har i en tidigare intervju med tidningen Specialpedagogik uttryckt skepsis mot examenspremier.

– Vi har i stället tittat på frågan om bättre förutsättningar under tiden man utbildar sig eller olika former av studieskuldsavskrivningar, sade utbildningsministern den gången.

Men riksdagen har genom budgeten gett regeringen i uppdrag att göra de regeländringar som krävs för att premien ska bli verklighet.

Den beslutade budgeten för 2015 skiljer sig också från regeringens förslag genom att den inte innehåller någon öronmärkt satsning på specialpedagogiskt stöd i skolan. Regeringen ville satsa 200 miljoner under 2015 och 400 miljoner årligen från 2016 på sådant stöd i främst lågstadiet.

Camilla Waltersson Grönvall, M, pekar på att alliansen i stället lägger två miljarder årligen på ett lågstadielyft.

– Det är ett permanent statsbidrag som skolorna är fria att använda för olika syften på lågstadiet. I första hand är det avsett för att minska storleken på klasserna samt för att anställa speciallärare eller specialpedagoger, säger hon.

Per Hagström

Skolverket vill ha praxis om erfarenhet av olika skolformer

$
0
0

Behörighet grundad på erfarenhet av undervisning kräver att erfarenheten kommer från en och samma skolform, hävdar Skolverket. Men domslut det senaste året ger olika besked. Nu vill myndigheten ha klarhet och driver två fall i Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärare som är födda efter 1958 behöver åtta års erfarenhet för att få behörighet i ett ämne i den skolform de arbetat inom, enligt legitimationsreformens övergångsbestämmelser. Men när den samlade erfarenheten härrör sig från två olika skolformer blir läget oklart.

Därför driver Skolverket ett fall med en lärare som arbetat fem år på komvux och tre år i gymnasieskolan. Skolverkets beslut var att inte ge läraren behörighet, men förvaltningsrätten gav läraren rätt. När Skolverket i sin tur ville driva ärendet vidare valde Kammarrätten att inte ge prövningstillstånd. Nu har myndigheten vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det kan tyckas petigt, men anledningen är att domstolarna har dömt olika i liknande ärenden. Nu vill vi ha ett klargörande om vad som gäller, säger Anna Bergqvist, jurist på Skolverket.

Komvux och gymnasieskolan är exempel på olika skolformer som har samma ämnesplaner. Ett annat exempel är grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolans introduktionsprogram. Förvaltningsrätten har i en del fall givit lärare erfarenhetsgrundad behörighet med hänvisning till att ämnesplanerna är desamma, något som Skolverket menar är en felaktig bedömning.

Anna Bergqvist känner till 10-20 liknande fall, där lärare har erfarenhet från två olika skolformer men inte uppfyller kravet på åtta år i någon av skolformerna. Utöver dessa fall kan det finnas ett mörkertal där lärare som velat att legitimationen ska omfatta flera skolformer ändå nöjt sig med Skolverkets avgörande.

Det andra fallet som Skolverket vill att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp handlar om en lärare som arbetat på komvux i åtta år. Han fick behörighet i fysik för komvux, men han nekades behörighet för gymnasieskolan, trots att kursplanerna är desamma. Läraren överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt. Även här valde Kammarrätten att inte ge Skolverket prövningstillstånd.

– Är du behörig att undervisa i gymnasieskolan är du även behörig att undervisa på samma nivå inom den kommunala vuxenutbildningen, men det omvända gäller inte, säger Anna Bergqvist, som menar att Förvaltningsrätten dömt felaktigt.

Det återstår att se om Högsta förvaltningsdomstolen tar upp ärendena.

Lotta Holmström

Nationell samling lyfter löner

$
0
0

Regeringen har bjudit in lärarfack och arbetsgivare till en ”nationell samling för läraryrket”. Syftet är att på sikt öka yrkets attraktionskraft genom i första hand höjda löner.

Utbildningsdepartementet skickade på onsdagen ut en inbjudan till de båda lärarfacken, arbetsgivarorganisationerna och skolledarna. Där står att parterna bjuds in till samtal om hur läraryrkets attraktivitet ska höjas och för att ”diskutera formerna och den fortsatta processen”.
 
Regeringen avsätter tre miljarder kronor årligen under mandatperioden för att höja lärarlönerna, med start 2016. 
Vi vill att parterna ska nå en samsyn om hur pengarna ska användas både för att stärka kompetensen och ge lärare möjlighet att göra karriär, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, som formellt står bakom inbjudan.
 
Den statliga satsningen är öronmärkt för grundskole- och gymnasielärare. Varför inte förskollärare och fritidspedagoger?
Vi pekar ut grundskolan och gymnasieskolan men vi vill ändå lämna en viss öppenhet åt parterna vilka som ska ingå. Vi får se var samtalen landar.
 
Lärarförbundet välkomnar regeringens initiativ och har sin utgångspunkt klar:
Vi ser gärna att satsningen kommer alla lärarkategorier i alla skolformer till del. Men vi går inte in med några bakbundna mandat i diskussionen, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
 
Det är bra attäven karriärsutveckling och kompetensfrågorna kommer upp till diskussion, enligt Johanna Jaara Åstrand, men hur dessa kopplas till de kommande lönerna blir en fråga för parterna att diskutera vidare.
 
Regeringen slår fast att satsningen inte får blandas in i den vanliga lönepotten, utan ska ligga utanför. Satsningen handlar om sökbara pengar för kommunerna, men vilken myndighet som fördelar dem är ännu oklart. Huvudmännen behöver inte tillföra egna resurser för att få del av de öronmärkta pengarna.
Enikö Koch Lenita Jällhage Mats Thorén

Rektorer stressas av föräldrars mejl

$
0
0

Allt fler rektorer stressas av mejl och krav från föräldrar. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har inspekterat cirka 200 grund- och gymnasieskolor i Stockholms län under 2013 och 2014.
Flera av skolorna har pekat ut ett relativt nytt riskområde: Ett stort inflöde av mejl, sms och telefonsamtal från föräldrar och vårdnadshavare.
 
Det är särskilt rektorerna som råkar ut för detta. Ofta har föräldrarna negativa synpunkter och kräver omedelbar återkoppling.
– Detta tar förstås tid i anspråk och ska hanteras utöver undervisning och planering av skolarbetet. Flera rektorer vittnar om att det bitvis kan vara svårt för dem att på grund av detta hinna med sitt huvuduppdrag, att leda och styra skolan, kommenterar projektledare Adam Jansson på Arbetsmiljöverket.
 
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, rektor och ordförande i Lärarförbundet Skolledare, känner väl igen fenomenet med en ökad mejlstress.
– Det är väldigt positivt att föräldrar vill kommunicera med rektorn. Men det finns inte utrymme i skolledarens arbetstid att hantera alla dessa mejl och sms. Risken är att det pedagogiska ledarskapet får stå tillbaka.
 
Hon efterlyser ett klargörande från arbetsgivaren.
– Vi behöver en tydlighet vad som inryms i tolkningen att skyndsamt svara.
 
90 procent av de inspekterade skolorna har fått någon form av krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket. Det handlar framförallt om att skolorna måste bli bättre på att dokumentera sina arbetsmiljörutiner, riskbedöma och följa upp sitt arbetsmiljöarbete. Men det handlar också om att lärarnas och skolledarnas arbetsbelastning måste bli mer rimlig och att skolorna ska bli bättre på att förbereda sig för möjliga hot- och våldssituationer.
Stefan Helte   stefan.helte@lararnastidning.se
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live