Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

"Jag tror att du dricker för mycket"

$
0
0

Ojämn och hög frånvaro, lynnighet. Gutte Wilson såg signalerna hos förskolläraren, men kunde inte tolka dem förrän den dag hon faktiskt kände att medarbetaren luktade sprit. Då var det för sent.

Bild: Kajsa Eldsten
Det är många
år sedan nu. Gutte Wilson hade fått tjänst som skolledare på en skola och en förskola i en mindre stad. I förskolan stack en av medarbetarna ut, framför allt genom sitt sätt att styra över sina närmaste arbetskamrater.

– Och så använde hon en väldigt stark eau de cologne. När jag bad henne sluta med den blev hon arg.

Men det var först en tid senare, då Gutte Wilson kände medarbetaren lukta alkohol, som hon började ana vad det hela handlade om.

– Det var ingen förälder som sa något, men hon var bra på att smita ifrån. Till exempel ville hon inte vara ute med barnen, eller vila med dem.

Gutte Wilson ringde kommunhälsan som uppmanade henne att skicka förskolläraren dit nästa gång hon luktade alkohol.

– Men jag ville vara ärlig. Hon var så skör. Vid åtskilliga möten, med och utan fackligt ombud, sa jag att jag var orolig för henne, att jag trodde hon drack för mycket sprit. Men jag använde aldrig ordet alkoholist.

Kvinnans reaktion var ilsken: du är helt fel ute, du har aldrig tyckt om mig.

Också hos kommunhälsan förnekade kvinnan sina problem – och alkoholtestet hon gjorde visade inga utslag. Men strax därefter blev hon sjukskriven på heltid, enligt läkarintyget på grund av svår alkoholism. I samma veva bytte hon till en annan arbetsplats och fick en ny chef. En kort tid därefter avled kvinnan.

Så här i efterhand tycker Gutte Wilson att hon borde ha agerat tidigare och tydligare.

– Jag var för velig. Vid ett annat tillfälle, med en annan person, var utgången bättre, även om första reaktionen från den anställda var förnekelse.

– Jag sa ”jag tror du dricker för mycket” till en lärare som hade visat flera tecken på alkoholmissbruk. Hon bara gick ut och smällde igen dörren. Men några dagar senare ringde hon mig hem och bad att få den hjälp jag hade erbjudit henne. Så hon kom under behandling.

Gutte Wilson är sedan några år tillbaka förskolechef i Umeå kommun. Där finns en speciell tjänst som fungerar som länk mellan kommunhälsan och skolledarna.

– Det är en välsignelse! Om jag stöter på sådana här problem får jag det stöd jag behöver.

Gutte Wilson tycker att vi måste våga vara mer öppna med de här frågorna.

– När det gäller barn måste vi ju göra en orosanmälan så fort vi bara misstänker något. Det borde vi göra när det gäller personalen också. Alltså, ta upp frågan med de anställda på ett mycket tidigare stadium, innan det hunnit gå för långt. Det skulle jag vilja ha som arbetsmodell.

– Och så ska jag börja ta upp hälsa, kost, motion och missbruk under punkten arbetsmiljö på de årliga medarbetarsamtalen!
 

Samtal om hälsa bättre än konfrontation

 

Skadligt bruk är den nya termen, i stället för ordet missbruk. Det kan handla om alkohol, narkotika, läkemedel, spel, sex, shopping med mera. Som chef ska man räkna med att någon gång konfronteras med problemet. Enligt regeringens missbruksutredning från 2011 har till exempel cirka 20 procent av Sveriges vuxna befolkning en riskabel konsumtion av alkohol.

Medvetenheten om att det är så ökar, liksom kunskapen om hur tidiga signaler om skadligt bruk kan se ut. Samtidigt är det en av de svårare sakerna att ta itu med som chef. Vem vill fråga en medarbetare om hen dricker eller spelar för mycket? Men det behöver man inte göra, säger Robin Öberg, konsult på Alna, som ägs av de stora organisationerna på arbetsmarknaden och arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.

– Som chef ska man inte leka doktor, inte diagnostisera och absolut inte prata i termer av ”påverkad”, ”luktar alkohol” och liknande. Då skapar man bara ett motstånd.

– Ta i stället ett samtal om hälsa, uttryck din oro, typ jag ser att du inte är på topp, du ska veta att min dörr står öppen. Då sätter man i gång tankar.

Dessutom är det så, att de signaler som brukar nämnas, som lynnighet, misskötsel, ströfrånvaro och så vidare, passar in på annat också: kolikbarn hemma, döende föräldrar, skilsmässa, utbrändhet.

– Man ska också komma ihåg att man kan se problem på olika vis. En medarbetare kanske säger sömnproblem om de åtta burkarna öl hen tar varje kväll för att kunna somna. Skadligt bruk är bara symtom på något annat, enligt min åsikt.

De flesta vill ha konkreta bevis innan de tar det där samtalet, enligt Robin Öberg. Men då har man väntat för länge, menar han.

Enligt arbetsrätten kan man bara ställa krav om en medarbetare missköter sitt jobb.

– Om alla är nöjda är man tandlös, men man kan förstås erbjuda stöd och hjälp ändå.

Robin Öberg brukar propagera för att varje arbetsplats ska upprätta tydliga dokument om vad som gäller i sådana här sammanhang, med tydliga krav men också lösningar.

– Det handlar mycket om att skapa en kultur. Sedan bör man tänka på vilken terminologi man använder. Om man till exempel skriver ”medarbetare” i början, ska man inte övergå till ”missbrukare” eller ”beroende” helt plötsligt, vilket tyvärr är vanligt.

En modell som ofta fungerar bra i skolvärlden är att inte bara närmaste chef, utan också biträdande rektor eller skolintendent, finns med vid samtal som handlar om medarbetares hälsa, liksom vid eventuell rehabilitering.

Då en medarbetare går med på behandling är det viktigt att göra en långsiktig plan, påpekar Robin Öberg.

– Jag tycker att man ska göra en överenskommelse som innebär att man träffas frekvent och att det finns vissa kontrollpunkter. Man kan till exempel kräva förstadagsintyg vid sjukdom. Det brukar vara impopulärt men verkningsfullt. Sedan bör man förstås också erbjuda konkret stöd på arbetsplatsen.

I övrigt ska personen behandlas precis som vanligt. Att underlåta att bjuda en person på personalfest, till exempel, vore diskriminering.

– Vi har ett samhälle där man kommer att bli exponerad för alkohol, så är det. Men man ska erbjuda ett bra alkoholfritt alternativ.

Nio av tio personer tar återfall under det första året.

– Jag brukar jämföra med alla oss som bestämt oss för att börja träna eller sluta äta godis. Vi människor har svårt att ändra livsstil, vilket det ju faktiskt handlar om.

Därför ska man inte ha en policy som innebär att det är kört om personen tar återfall.

– Tvärtom. Be personen berätta ifall det händer.

Ingela Hofsten är frilansjournalist.

Korta kontrakt gör jobbet spännande

$
0
0

När en rektor eller förskolchef slutar tar det ofta tid att rekrytera en ny. Då kan en hyrrektor från ett bemanningsföretag bli en tillfällig lösning. Allan Spets är inne på sitt fjärde korttidskontrakt.

Bild: Anders G Warne

Allan Spets utbildade sig till fritidspedagog i början av 1970-talet. Några år senare skolade han om sig till studievägledare. I mitten av 1980-talet gick han en kurs för skolpersonal som ville prova att jobba som studierektorer. Det ledde till en över 20 år lång karriär som rektor, företrädesvis i födelsestaden Norrköping.

– Mycket i livet styrs av en slump. Egentligen hade jag tänkt bli biträdande psykolog och jobba med utredningar. Jag läste beteendevetenskap vid sidan av jobbet. Det har nog hjälpt mig att bli en närvarande chef som är bra på att lyssna, säger Allan Spets.

Hans sista fasta jobb varade i 12 år. När han slutade var han 63.

– Jag var trött då, bland annat för att jag hade varit med och lagt ner flera bygdeskolor. Det var tufft. Dessutom kände jag mig gammal. Jag anställde lärare som var betydligt yngre än mina egna barn. Det var en märklig känsla. Men jag tyckte ändå att jag hade lite kraft kvar innan pensionen och behövde en ny utmaning.

Han hade hört talas om företag som hyrde ut rektorer, och skickade sitt cv till ett av dem. Efter två veckor blev han erbjuden ett uppdrag. Totalt har han haft fyra stycken sedan 2011. Kontrakten har skrivits på två till tolv månader, men har alltid förlängts. Han har varit inhoppande rektor för gymnasieskolor i Norrtälje och Vaggeryd och förskolechef i två olika omgångar i Huddinge. Det innebär att Allan Spets tvingas veckopendla från hemmet i värmländska Årjäng. Han beskriver det som ett litet äventyr.

– En av de svåraste sakerna har varit att skaffa bostad och parkeringsplats på de nya orterna, speciellt i Stockholm, säger han.

Anledningen till att uppdragsgivarna sökt kortsiktiga lösningar skiftar.

– På ett ställe skulle den ordinarie chefen hämta ett adoptivbarn i Kina. En annan gång stod man inför en omfattande omorganisering och visste inte vilket personalbehov man skulle ha när det var klart. Just nu håller kommunen på med en rekryteringsprocess som drar ut på tiden, säger Allan Spets.

När han får ett nytt uppdrag skriver kommunen eller friskolan ett avtal med bemanningsföretaget, som Allan Spets fakturerar via sin enskilda firma. Arvodet motsvarar, enligt hans egen bedömning, en heltidslön för en anställd förskolechef.

– Jag tycker att det här är en trygg lösning för en kommun. De får tillgång till en senior som varit med några år och kontrakten kan både förlängas och förkortas, säger han.

Chef & Ledarskap har talat med ett tiotal hyrrektorer och alla närmar sig pensionsåldern. Vissa har, precis som Allan Spets, passerat den.

– Jag skulle själv inte satt mig i den här situationen när jag befann mig mitt i livet med fyra barn och hus. Då är det en otrygg anställningsform. Men i min ålder behöver jag inte frukta arbetslöshet, säger han.

Allan Spets tar emot på förskolan Falken i närheten av Huddinge centrum. Det är kommunens äldsta förskola, som öppnade redan 1962. Den stora inhägnade gården är granne med en park. På andra sidan gatan ligger höghus i miljonprogramsstil som håller på att renoveras.

Falken är en av fem verksamheter som Allan Spets är chef över sedan mitten av februari. De övriga heter Apelsinen, Guldfisken och Fjällbacken 1 och 2. Han besöker flera av dem varje dag. Det blir många möten med personal och föräldrar. Oftast börjar dagen klockan 07.00 och pågår i upp till 12 timmar. Att vara inhyrd konsult låter inte som någon nedtrappning.

– Det är klart att det innebär en anspänning, speciellt i början när allt är nytt. Man ska lära sig vad folk heter och så vidare. Samtidigt måste man snabbt komma in i uppdraget så att man kan utföra sina sysslor. För att passa som hyrrektor bör man gilla att skapa nya relationer och se det som en del av utmaningen.

Allan Spets tycker att det är viktigt att personalen har samma krav och förväntningar på honom som på en chef med mer traditionella anställningsförhållanden.

– Jag tror inte att medarbetarna tänker på att jag är konsult. Jag har aldrig varit en förvaltande chef. Jag vill utveckla verksamheten. Här i Huddinge har vi till exempel fokus på matematik, språk och IT i förskolan. Jag har bland annat arbetat med frågan om hur vi ska införa lärplattor på ett bra sätt.

När en ny förskolechef anställs kommer Allan Spets att sluta sitt uppdrag på Falken och de andra förskolorna. Till dess tänker han göra sitt yttersta för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för sin ”efterträdare”.

– Det är det som är mitt egentliga uppdrag. Jag skulle aldrig bygga upp ett berg av arbetsuppgifter till den som kommer efter.

Det märks att han trivs, och det är troligt att Allan Spets söker nya ledarskapsuppdrag inom skolväsendet i framtiden.

– Man jobbar på ett mer avspänt sätt när man har ett helt liv att falla tillbaka på och är trygg i yrkesrollen. Något roligare än det här har jag aldrig gjort!

Per Bengtsson

Dramatiska upplevelser kan göra chefer empatiska

$
0
0

Scenföreställningar med text och musik är knappast vad man förväntar sig av en ledarskapskurs. Men cheferna som deltog i Schibbolet har blivit mer empatiska och bättre på att ta ansvar, visar ett forskningsprojekt.

Av annonsen framgick att man kunde bli utsatt för ”obehagliga inslag”. Vid tolv tillfällen fick deltagarna lyssna till olika sorters texter – allt från strofer ur Höga visan till instruktioner i hur man dödar människor i mobila gaskammare. Detta varvades med musik: ljuvt, taktfast, vemodigt, gastkramande ur olika genrer.

Kursledaren Julia Romanowska är före detta slagverkare, it-konsult och programmerare. Hon hade själv både gått och lett traditionella ledarskapsutbildningar, men börjat tycka att sådana inte nådde fram på djupet. De kunde rentav ge falska känslor av självförtroende och en tro på att det finns standardrecept på hur man ska bete sig som chef.Bild: Miriam Alster

– Men ledarskap handlar inte om att öppna en pärm och läsa hur man ska göra, utan om en djup inre förmåga till moraliskt tänkande.

Julia Romanowska ville pröva om scenföreställningar med musik och texter i ett slags kollageteknik kunde fungera som alternativa chefskurser. Hon tog kontakt med Töres Theorell, professor vid Karolinska institutet, och så blev det hela ett forskningsprojekt. Totalt 48 chefer från olika verksamheter anmälde sig och blev uppdelade i försöksgrupp och kontrollgrupp.

Efter första Schibboletsessionen rådde förvirring och en hel del frustration. Vissa av deltagarna upplevde att de blivit manipulerade.

– Det är inte så konstigt. Estetiska upplevelser talar ju till sinnena och känslorna och är därför svåra att värja sig emot, säger Julia Romanowska.

Men bara en enda person valde att hoppa av.

Projektet utvärderades vid två tillfällen, dels direkt efter den sista Schibboletkvällen, dels nio månader senare. Deltagarna genomgick olika psykologiska tester både före och efter projektet, och såväl de själva som deras medarbetare fick lämna blodprov och självskatta sin hälsa. Detta gällde även kontrollgruppen, som hade fått delta i en klassisk ledarskapsutbildning.

Nio månader efter avslutad utbildning hade medarbetare till ledare i Schibboletgruppen högre nivåer av hormonet DHEA-s i blodet än de medarbetare vars chefer gått den traditionella utbildningen. DHEA-s reparerar och väcker nya celler till liv, skyddar mot infektioner, skadlig stress och för tidigt åldrande.

Dessutom hade medarbetarnas självkänsla växt sig starkare, de var mer sällan ledsna och kraftlösa och de sov bättre. Motsatt tendens noterades hos medarbetarna i kontrollgruppen. Hos dem hade resultaten försämrats.

Personlighetstester visade att cheferna i försöksgruppen utvecklades mot mer empati, altruism och samarbete. Deras psykologiska motståndskraft hade stärkts, liksom deras förmåga att hantera negativa känslor och osäkerhet.

– En intressant sak var också att de som hade gått den traditionella utbildningen hade en tendens att övervärdera sin egen kompetens vad gäller chefsrollen, medan Schibboletdeltagarna var mer ödmjuka, bättre på att ta ansvar, visa mod och ta ställning, säger Julia Romanowska.

– En bra chef måste låta sig påverkas, vara lyhörd, ta ansvar. För att klara det måste man utveckla sitt eget omdöme, vilket bottnar i förståelse av den mänskliga komplexiteten. Kultur är ett fantastiskt medel att nå dit, anser jag.

Ann-Christine Valenti var rektor i en F–6-skola i Falun när hon anmälde sig som försöksperson i forskningsprojektet Schibbolet. Hon visste inte om hon skulle tillhöra försöksgruppen eller referensgruppen, men hade, genom att tacka ja, gått med på att både hon och hennes medarbetare skulle ge blodprov några gånger. Hon visste också att ”obehag kan uppstå i samband med känslomässiga effekter”. Men hon anade inte på vilket sätt.

– Min första reaktion var nog överraskning; vad är detta, vad kommer det att ge? Texterna var gripande och i många stycken ganska hemska och musiken förstärkte dem.

Efter den där första föreställningen fick hon och de andra i gruppen var sitt skrivhäfte och blev ombedda att skriva ner sina tankar. De reflekterade också tillsammans kring vad de varit med om.

– Alla var skakade, några var arga och ledsna. Det fanns de som fällde tårar och någon hade lämnat rummet för att hen tyckte det var för starkt.

Själv var hon mest nyfiken på vart det hela skulle leda.

– Jag tänkte nog redan första gången att det fanns en koppling till ledarskap.

Genom att lyssna på texterna fick man fördjupad insikt om att alla människor på en arbetsplats har olika saker i bagaget och att det påverkar hur man fungerar tillsammans, menar hon.

– Teaterformen får igång tankarna, man börjar se saker ur nya perspektiv. Jag fick idéer om att man skulle kunna göra något liknande i en personalgrupp. Inte minst om man har något särskilt man behöver ta tag i.

Efter de tio månaderna med Schibbolet fick Ann-Christine Valenti höra av sina medarbetare att det märktes på henne att hon blivit positivt påverkad av kursen. Själv tycker hon att hon blev mer ödmjuk.

– Efteråt lyckades vi lösa ett stort dilemma som vi hade haft i arbetsgruppen. Så visst hände det något!

Samtidigt ser hon en koppling mellan Schibbolet och traditionella ledarskapsutbildningar, som UGL.

– Båda handlar om bemötande och öppenhet. Om hur ett öppet förhållningssätt påverkar arbetsmiljön positivt.

Ingela Hofsten är frilansjournalist.

Myndighet: Miljard till bättre skolmiljö "småpengar"

$
0
0

Det finns allvarliga problem med fukt, luftkvalitet och ljudmiljö på förskolor och skolor. Regeringen vill därför stötta kommuner och skolhuvudmän med en miljard mellan 2015 och 2018 för att förbättra arbetsmiljön på främst grundskolor. – Jag är glad att de satsar, men detta är småpengar med tanke på behoven, säger Fredrik Haux på Folkhälsomyndigheten.

Den dåliga skolmiljön påverkar elevernas studieresultat negativt. Forskning från bland annat Danmarks Tekniska universitet visar att såväl dålig inomhusluft som för hög klassrumstemperatur sänker elevernas prestation.

Men att åtgärda problemen beräknas kostar enorma summor för kommunerna. Underhållet är väldigt eftersatt i många skolor och förskolor i Sverige.

Det visar Energimyndighetens och Boverkets omfattande rapport från år 2007. I den skattade de att det skulle kosta 4,4 miljarder att åtgärda brister i främst inomhusmiljön. Det rör sig bland annat om fuktskador, dålig ventilation, buller och andra ljudproblem. Utöver det skattade de att fasader, tak och fönster behövde åtgärdas för drygt 3,5 miljarder.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger att man utgått från de skattningar som Energimyndigheten och Boverket gjort på 4,4 miljarder när det gäller inomhusmiljön. Men man kommer följa upp den statliga medfinansieringen noga i samråd med Boverkets experter.

Räcker det statliga stödet?

– Vårt vallöfte var 1,5 miljarder men då räknade vi in både grund- och gymnasieskola. Nu börjar vi med grundskolan och sedan kan vi fortsätta med gymnasiet och förskolan om det fungerar bra, säger Gustav Fridolin.

Fredrik Haux, utredare på enheten för miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten, konstaterar att det inte gjorts särskilt mycket på senare år för att förbättra arbetsmiljön.

– Jag är jätteglad att regeringen nu satsar även om detta är småpengar med tanke på de behov som finns, säger han.

Folkhälsomyndigheten har nyligen inlett ett projekt tillsammans med miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i kommunerna. Totalt pågår nu undersökningar av inomhusmiljön på skolor och förskolor i 232 kommuner.

– De har nu ett halvår på sig att inspektera sina skolor. Man får sätta upp åtgärdsplaner och börja med de skolor där de ser värst ut. Vi kommer att sammanställa en rapport, om de brister upptäckts, som beräknas vara klar i september 2015, säger Fredrik Haux.

Lenita Jällhage

Rektorn på rak kurs

$
0
0

Agneta Cederbom har varit rektor för Zlatan och tycker att skolledare kan våga vara lite olydiga. Efter ett helt yrkesliv i skolans värld och sju år som ordförande i Lärarförbundets skolledarförening är det dags att låta skutan segla vidare utan henne.

Bild: André de Loisted
Utanför ett vackert
stenhus från förra sekelskiftet i skånska Lomma står någon och vinkar glatt. Det är Agneta Cederbom, ordförande för Lärarförbundets skolledarförening sedan åtta år tillbaka. Hon vet att det inte är helt lätt att hitta till hennes hemadress, men den här färgsprakande gestalten i matchande cerisa toner syntes ju nästan från andra sidan järnvägsspåret. Snart cirkulerar katten Cleo nyfiket runt oss och vi sätter oss i Agneta Cederboms kök, under takbjälkarna i trä.

– De är i original sedan 1800-talet, säger hon nöjd.

Hennes yrkesbana verkar ha varit spikrak. Redan som sjuåring i barndomens Kristianstad bestämde hon sig för att det var lärare hon ville bli.

– Det är Ruts förtjänst. Min första egna lärare var varm och en otroligt duktig pedagog. Jag tänkte att det måste vara ett jätteroligt yrke.

Som 21-åring var hon klar och snart blev Agneta Cederbom även engagerad i Lärarförbundet.

– Jag har alltid tyckt att saker och ting ska gå rätt till och att man ska köra med öppna kort, så de fackliga frågorna passar väl mig. Det började nog helt enkelt med att jag ställde mig upp och tyckte något på ett lokalt medlemsmöte.

Fast ingen av dem som kände henne som barn hade kunnat gissa att det var i sådana roller hon skulle hamna, lägger hon till.

– Jag var jätteblyg. En typiskt duktig flicka som gjorde vad jag skulle utan att säga så mycket.

Men det är ju så med livet. Erfarenheter gör att människor utvecklas, förändras och växer. För Agneta Cederboms del släppte blygheten under lärarutbildningens terminsuppehåll, när hon jobbade som reseledare i bland annat Italien, inspirerad av sin pappa som var resebyråchef.

– Jag var tvungen att stå inför publik och blev van. Jag lärde mig till och med att tycka om det.

På köpet lärde hon sig flytande italienska och hon flikar in att det är en av hennes planer nu, att ordna resor till Italien för före detta skolledare. Agneta Cederbom närmar sig nämligen pensionen. Hon har faktiskt redan släppt yrkesbiten, i samband med skolavslutningen i juni avgick hon som rektor för Hjärupsskolan i Staffanstorp. Nu återstår ordförandeskapet i Skolledarföreningen och det lämnar hon över i samband med ombudsmötet i december.

– Det blir nog lite tomt först. Men det faller väl på plats efter ett tag. Min man är också pensionerad och vi reser som sagt mycket. Och läser.

Under Agneta Cederboms år vid rodret har Skolledarföreningen stadigt ökat i medlemstal, samtidigt som den fackliga rörelsen i övrigt tappar. Vad är framgångsreceptet, tror hon?

– Att synas. Att möta presumtiva medlemmar i verkligheten.

Hon berättar att styrelseledamöterna har delat upp Sveriges regioner mellan sig. Var och en ansvarar för rekryteringen i sitt område. I sin del av landet skannar Agneta Cederbom regelbundet listor över nyanställda skolledare och tar bilen till aktuell skola eller förskola och söker helt sonika upp den nya chefen. Och hon vet vad som är hennes bästa argument för ett medlemskap:

– För att det är en profession. Ingen kan våra yrkesfrågor så bra som Lärarförbundet och för uppdraget som skolledare har vi tillgång till särskilda ombudsmän samt en mängd yrkesutvecklingsaktiviteter.

Men ibland när hon är ute på rekryteringsuppdrag möter hon besvikelse. Skolledaren i fråga har fått kritik av Lärarförbundet vid någon dispyt med en medarbetare.

– Och då vill man byta förbund. Jag tänker i stället så här: vi måste skilja på vår roll som skolledare och vår roll som medlemmar i Lärarförbundet. I min roll som skolledare måste jag ibland kunna ta en tuff förhandling med förbundets representanter, samtidigt som samma förbund kan stödja mig i min ledarroll. Fast då med en annan företrädare förstås. Det är ju därför de regionala ombudsmännen finns.

Sitt första egna skolledaruppdrag fick hon efter att dåvarande skolchefen i Malmö såg hennes talang, fångade upp henne i en vidareutbildningsgrupp och uppmuntrade henne att söka rektorstjänst. Hon hamnade på Sorgenfriskolan i södra innerstaden i Malmö. En rätt ruffig del av staden då på tidigt 90-tal, prostitution pågick på gatorna runt skolgården, en gång mördades en förälder på torget bredvid och många elever kom från familjer som var både socialt och ekonomiskt utsatta. Agneta Cederbom fick uppdraget att leda en projektgrupp som skulle bygga om och ut skolan, Malmös unga befolkning hade börjat växa.

– Det var en ynnest att få vara med och forma en skola från start, både arkitektoniskt och organisatoriskt. De grundtankar som jag arbetade fram då, har jag sedan fortsatt att arbeta efter.

Hon såg till att långa mörka korridorer öppnades upp, att det blev stora ljusa fönster in i varje klassrum och att salarna gjordes öppna med möjlighet att dela av med skärmar.

– Och så skapade jag arbetslag, det var inte så vanligt då.

Hon säger att de många fackliga uppdragen har gett henne stor insyn i lärares arbetsvillkor och kunskap om olika förhandlingsmodeller. Att hon inte skulle ha blivit den skolledare hon varit om det inte vore för de fackliga erfarenheterna.

– Jag har alltid delegerat mycket och trott på stor frihet under ansvar. Lärarlagen har till exempel fått lägga sina egna scheman.

Hon såg tidigt till att det fanns flera lärare också bland de yngre barnen: alltid två klasslärare och arbetslag om sex stycken där ämneskompetenserna täcktes upp i par om två.

– På så sätt har lärarna kunnat gå in och stötta varandra. Om någon klass krävt extra resurser har man kunnat gå in och vara flera i det klassrummet medan någon ensam kunnat ta en lugnare grupp.

När hon gick vidare till Hjärups skola i Staffanstorp, ett totalt motsatt område till Sorgenfriskolan, utvecklade hon organisationen till att även innefatta ett lokalt kollektivavtal för förskollärarna och fritidspedagogerna.

– Det har visserligen kostat en del i högre löner, men ger verksamheten mycket. Medarbetarna har till exempel ingen övertid, men täcker för varandra om någon behöver gå till läkaren eller hämta barn tidigt. Det fungerar och är självsanerande eftersom kollegorna blir beroende av varandra.

För hennes egen del har det också varit ett sätt att minska den eviga administrationsbördan: med den här modellen slipper hon exempelvis tidrapporter.

– Tyvärr går det inte åt rätt håll utan blir snarare tyngre när det gäller den biten. Det är en av alla utmaningar som kvarstår för att förbättra villkoren för landets skolledare, säger Agneta Cederbom.

Men hon är också stolt över saker som föreningen lyckats åstadkomma under hennes ledarskap. Senaste av- talsrörelsen är en.

– Visserligen har vi fortfarande långt kvar när det gäller lönerna, inte minst för förskolechefer. Men jag är ändå nöjd över att vi fick skolledarna inkluderade i samma lönelyft som lärarna. Och vi har stärkt vår roll inom förbundet. Numera talas det nästan alltid om lärare, förskollärare och skolledare, det är väldigt viktigt att hela tiden påtala att vi finns inom medlemsstyrkan.

Ändå är det Saco-konkurrenten Skolledarna som främst syns i den mediala debatten. Agneta Cederbom menar att det är ett dilemma för Skolledarföreningen att Lärarförbundets ordförande gör alla massmediala uttalanden, att hon har haft svårt att komma runt det.

– Hur bra hon än är så ser våra medlemmar inte Eva-Lis Sirén som sin representant. Det förlorar vi på.

Tora Villanueva Gran är frilansjournalist.

Långsamt är fort för skolutvecklare

$
0
0

Det finns inga genvägar för den som vill höja kvaliteten i den pedagogiska verksamheten. Praktiskt vardagsarbete och förändrade rutiner är det som gäller – och en förmåga att göra slitet lustfyllt.

"Långsamt är fort” är en så totalt otidsenlig slogan att jag faller pladask för den när jag tar del av Alingsås kommuns skol- utvecklingsprojekt i boken En lärande organisation.Perspektiv på systemisk och styrkebaserad skolutveckling. I Alingsås pågår sedan 2005 ett utvecklingsarbete för att bygga en lärande organisation och stimulera det som bidrar till lusten att lära hos såväl barn och elever som pedagoger och ledare. Redan från början hade projektet många handfasta inslag, med samtalsövningar, träning i intervjuteknik och fokus på hur man planerar och genomför den pedagogiska verksamhetens alla möten mellan människor. Visionsarbete och systematik i skolans kvalitets- och utvecklingsarbete var andra viktiga delar. 2010 fortsatte arbetet när kommunen fick EU-medel för ett projekt som gavs namnet Lust att lära.

”Långsamt är fort” och ”vi övar och prövar” är två uttryck som använts i Lust att lära-projektet och bland pedagogerna i Alingsås. Att ”långsamt är fort” är rätt sätt att tänka blir också tydligt när jag läser Hans-Åke Scherps senaste bok Lärandebaserad skolutveckling. Betydelsen av lusten i lärandet är en gemensam nämnare för Scherp och Alingsåsprojektet, men mitt starkaste intryck när jag läser dessa båda böcker är att det inte finns några genvägar om man vill höja kvaliteten i pedagogisk verksamhet, utan att det handlar om en oändlig mängd praktiskt vardagsarbete, rutiner och handlingsmönster som måste ändras, särskilt om man vill att förbättringsarbetet ska få ett långsiktigt hållbart genomslag.

Ett av perspektiven för förbättringsarbetet i Alingsås är det så kallade styrkebaserade förhållningssättet, där man utgår från det som fungerar och stärker det i stället för att ha fokus på svagheter och problem. Styrkebaserat arbete är en metod som ryms under parap­lyet positiv psykologi, som har utvecklats starkt under det senaste decenniet, inte minst som en reaktion mot den traditionella psykologins problemfokusering. I boken Styrkebaserat arbete. Hitta, förstå, utforska och utveckla styrkor av ledarskapsutvecklaren Lotta Wallin presenteras detta förhållningssätt, dess bakgrund och den forskning som ger stöd för styrkebaserade metoders nytta för arbetsgrupper och enskilda, inte minst för ledare.

Wallin tar inte upp skolan specifikt, men det är inte svårt att se värdet av ett styrkebaserat förhållningssätt i det pedagogiska mötet med barn och elever. Ännu bättre blir det då om förhållningssättet även präglar samarbetet i arbetslag, ledningsgrupper med mera på en skola eller förskola. Styrkebaserat tänkande kan också vara ett gott stöd när man gemensamt formulerar en vision på varje skola som, med Scherps ord, rymmer begrepp som ”medskapande, lust att lära, kreativitet, ansvarstagande, inre drivkraft och inititativförmåga”.

En styrka med Scherps bok är att han rör sig mellan de stora, övergripande frågorna kring visioner och verksamhetsidéer till det praktiska, konkreta och vardagliga. Han presenterar en modell för lärandebaserad skolutveckling som han kallar Viska – vardagsinriktat systematiskt kvalitetsarbete. Scherp betonar att ”ledarskapet och kvalitetsarbetet behöver bygga på en förståelse och helhetsidé om hur man utvecklar verksamheten”, annars är risken stor att man gör insatser som bygger på motstridiga idéer om skolutveckling – såsom ofta blir fallet när man som skolledare är tvungen att implementera plötsligt uppdykande direktiv uppifrån. Viska-modellen förutsätter just att man på skolan skapat en tydlig helhetsidé – som i sin tur byggs upp av både en vision och en mer konkret verksamhetsidé – och att denna helhetstanke i sin tur styr uppbyggnaden av skolans arbets- respektive utvecklingsorganisation.

Just Scherps framställning om vad arbets- och utvecklingsorganisationen är på en skola, samt hur balansen och samverkan mellan dem fungerar, är kanske det allra mest värdefulla med hans bok. Arbetsorganisationen hanterar vardagsproblemen, med syftet att de inte ska störa verksamheten, och för Scherp är hanteringen av vardagsproblemen avgörande för kvalitetsutvecklingen på en skola. Men samtidigt betonar han att en stark arbetsorganisation paradoxalt nog kan vara en skolas svaghet, i det fall man inte samtidigt har en väl fungerande utvecklingsorganisation – där problemen inte ses som störningar som ska elimineras, utan där de utgör utgångspunkten för skolans gemensamma lärprocess och utveckling. Det är när en skola inte förmår skapa rutiner och strukturer för sin utvecklingsorganisation som de skickligaste och mest förändringsbenägna lärarna blir frustrerade eller uppgivna – och till slut lämnar skolan.

Scherp påpekar att traditionellt skolledarskap oftast är inriktat på att planera och organisera lärarnas görande, medan ett lärandeinriktat ledarskap är inriktat mot att leda det gemensamma lärandet om undervisning och lärande. I förra numret av Chef & Ledarskap påpekade också Mats Björnsson, som nyligen skrivit rapporten Grundskolan i internationella kunskapsmätningar för Skolverkets räkning, att en brist bland svenska skolledare i internationellt perspektiv är att de lägger för lite kraft på att följa upp undervisningens mål och resultat, och att för mycket fokus läggs på bland annat administrativt servande av lärarna.

Den forskning Scherp refererar till i sin bok visar att skolor som blivit bättre på att bidra till elevernas lärande och utveckling hade skolledare som skapade organisatoriska förutsättningar för lärarnas lärprocesser och utvecklade en lärkultur på skolan. För skolledarens del innebär Scherps egen Viska-modell att de viktigaste uppgifterna är ”att skapa en fördjupad förståelse av uppdraget tillsammans med medarbetarna, att utveckla en gemensam helhetsidé för arbetet samt att leda det gemensamma lärandet om hur man ska kunna förverkliga uppdraget och helhetsidén”.

Som alltid när skolutveckling behandlas av någon som förstår dess komplexitet, blir jag samtidigt inspirerad och uppgiven när jag tar del av Scherps text. ”Wow, här är en som fattar!” tänker jag – och känner mig samtidigt själv klokare för varje kapitel jag läser. ”Men hur ska Skol-Sverige få chans att ta sig an receptet?” tänker jag i nästa stund. Det är väl en sak att insiktsfulla skolledare ständigt måste värja sig emot otåliga kommunpolitiker eller deras klåfingriga tjänstemän, som tror att handlingsiver, åtgärdslistor och skarpt formulerade planer och mål är vägen framåt. Men därutöver finns ju den inbyggda motsättningen mellan det ”goda” budskapet i läroplanerna och det nationella styrsystemets metoder i form av inspektioner, sanktioner och bedömningar. För att nu inte tala om hur ett departements högsta höns kan ställa till det.

Och även om man nu som skolledare skulle lämnas att sköta sig själv – och skapar det frirum som andra skolforskare talar om – visar Scherp på sina tätskrivna trehundra sidor att det inte duger med något fusk om man ska ta sig an skolutveckling på riktigt. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba på – hårt, länge, medvetet och gemensamt! Och precis som när det gäller barnens och elevernas lärande gäller det att man gör slitet lustfyllt och energigivande. Annars blir långsamt just bara långsamt – och får aldrig chansen att bli fort.

Peter Fowelin

Att öppna Pandoras ask

$
0
0

I länder som Kina och Japan har inte kritiskt tänkande uppmuntrats i skolan. Men nu börjar den gammeldags auktoritära utbildningen ses som en nackdel i konkurrensen i det internationella näringslivet.

Under mina resoröver klotet passar jag på att dansa kontaktimprovisation mellan reportagen. I slutet av april kom turen till Japan. Det var en annorlunda upplevelse. I slutet av sessionen, när dansarna vanligtvis samlas i en feedback-cirkel och ordet släpps fritt, blev de 35 deltagarna plötsligt tysta. Länge. Detta, att oförblommerat dela med sig av en tanke eller åsikt, hör helt klart inte till vanligheterna här.

– Utbildningssystemet i Japan har hittills handlat om att lärare pratar och studenter lyssnar, säger den gråhåriga, hästsvansprydda amerikanen Richard Heinel, som tillbringat 17 år i Japan och ger privata konversationsklasser på Starbucks i Matsuyama.

Richard menar att japaner ”aldrig säger sin åsikt”. Det är först nu som engelskundervisningen börjar skifta från grammatik till konversation och trots att engelska är ett kärnämne här får de flesta japaner skrämselhicka när man försöker växla några ord med dem. Situationen ser liknande ut i stora delar av Asien.

– Dagens konsensus är att utbildningen i Asien måste röra sig mot kritiskt tänkande och att eleverna söker egna sanningar, förklarar min amerikanske vän Kyle Timmermeyer, som har undervisat i engelska i Japan, Korea och Thailand och numera verkar vid ett universitet i kinesiska Guangzhou.

Men hur gör man det i ett land där eleverna helst inte ska vara för kritiska för regimens bästa?

Härom veckan lämnade  en av Kyles flitigaste förstaringare in ett tal till rättning inför en retoriktävling. Ämnet var att debattera en konfuciansk film som handlade om att uppskatta sina föräldrar. I videon tar mamma och pappa bitar av sitt eget hus för att bygga ett nytt hem åt sitt barn, att flytta in i när det är dags. När sonen får syn på lyan blir han upprymd och rusar hem till föräldrarna för att tacka, bara för att upptäcka att såväl föräldrahem som mamma och pappa är borta. Budskapet är att uppskatta föräldrarna medan de lever.

Studentens tal var grammatiskt felfritt, men saknade det där lilla extra.

– Jag sa till henne att jag vet att detta är Kina och att det inte är en bra idé att kritisera filmen eftersom den är regimpropaganda, men att hennes tal saknade en wow-faktor. Var det verkligen så att pojken i filmen var så otacksam mot sina föräldrar? Lite kritik kan visserligen vara riskabelt men skulle kunna bli pricken över i:et, berättar Kyle Timmermeyer.

Flickan ville ändra talet, men blev avrådd av en annan lärare och nådde i slutänden ingen framgång i tävlingen.

Att rätta in sig i ledet har även 27-åriga Meiyuan Huang erfarenhet av. Under gymnasieåren på ett estetiskt program i Shanghai låg utbildningens fokus på att klara testet till konstlinjen på universitetet.

– Vi har en absolut standard för teckning och målning i Kina, det är rysk akademisk stil som gäller, inte för abstrakt. Om du inte platsar inom den ramen så får du låg poäng, säger Meiyuan, och fortsätter:

– Under tre år var allt vi lärde oss att måla enligt mallen. Allt för att klara universitetstestet på tre timmar. Resultatet?

– Jag kan inte tänka utanför boxen, säger hon.

Så hur uppmuntrar man fritt tänkande, och kommer kinesiska studenter att bli bättre på det i framtiden? Läraren Kyle Timmermeyer ställer öppna frågor och är redo för oväntade svar. Men i Kina kan detta vara riskfyllt. Dessutom är det inte alla lärare som vill utsätta sig själva för en sådan oviss situation. I mindre auktoritära skolsystem brukar minst en student i varje klass gilla att sätta läraren på prov. I kulturer med inskränkt yttrandefrihet kan detta kännas ovant och lite läskigt för många pedagoger. Då blir det lättare att hålla fast vid ett auktoritärt system än att öppna Pandoras ask.

Men det kanske främsta hindret mot att bryta hierarkier i skolan är att helt andra hierarkier skulle kunna komma att utmanas, de med.

Hanna Sistek

Miljarder till 24.000 nya platser på högskolan

$
0
0

Regeringen vill satsa 2,5 miljarder kronor för att få fram 24.000 nya utbildningsplatser under nästa år. Det handlar om platser inom högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux. – Det här är ett första steg i ett nytt kunskapslyft, säger statsminister Stefan Löfven till TT om budgetförslaget som läggs fram på torsdagen.

Stefan Löfven pekar på att ett liknande "kunskapslyft" genomfördes av den socialdemokratiska regeringen under den senare delen av 90-talet. Löfven uppger att forskning visar att arbetsinkomsterna för dem som deltagit i kunskapslyftet hade stigit mer några år senare än för motsvarande grupper som inte hade deltagit. Bland lågutbildade kvinnor ökade sysselsättningsgraden efter utbildningen.

– Det var mycket framgångsrikt, säger Löfven.

Enligt statsministern är kunskapslyftet en viktig åtgärd för att regeringen ska klara att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Vi måste se till att människor har rätt utbildning och minska rekryteringsgapet. Var femte rekryteringsförsök misslyckas. Det är väldigt många människor, mellan 80.000 och 100.000 på ett år, säger Löfven.

I de 24.000 nya platserna ingår studieplatser som är öronmärkta för arbetslösa unga utan fullständig gymnasieutbildning och som deltar i regeringens satsning "utbildningskontraktet".

Stefan Löfven betonar att de nya utbildningsplatserna är permanenta, inte tillfälliga, vilket ska gör det lättare för utbildningsanordnarna att planera långsiktigt.

Är det svårt att få en utbildningsplats i dag?
– Ja, till högskolor och universitet har vi ett högre söktryck än någonsin, säger Löfven.

Kommer vuxna att ha råd att börja plugga på komvux?
– I de 2,5 miljarder kronorna ingår också pengar till studiemedel.

Den exakta fördelningen av platser till de olika utbildningsformerna presenteras senare.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna för hela mandatperioden 27.000 nya platser inom komvux- och yrkesvux, 9.000 nya platser på yrkeshögskolan och 1.000 nya platser i folkhögskolorna. Dessutom utlovades 19.500 nya högskoleplatser.

TT

”Vi vill inte vänta på en lag”

$
0
0

Offentlighetsprincipen ska införas i fristående skolor, det har friskolekommittén slagit fast. Men skolkoncernen Academedia har föregått lagstiftningen och redan nu infört meddelarfrihet för sina anställda.

– Vi tycker att våra medarbetare ska ha samma rättigheter som offentliganställda och vi vill inte vänta på en lag, säger Paula Hammerskog, kommunikationschef på Academedia.

– Det är rimligt, eftersom vi finansieras på samma sätt – genom skattemedel. Men det är lite komplicerat. Som
företag kan vi självklart inte stifta egna lagar eller införa en straffskala. Om en chef skulle efterforska vilken
medarbetare som läckt uppgifter till media så skulle vi ta det allvarligt. Men eftersom det inte hänt hittills så kan jag inte säga vilka åtgärder som skulle vidtas.

Är det någon som har utnyttjat sin meddelarfrihet?

– Ja. Det förekommer att chefer läser saker i tidningen som de tycker är orättvisa. De flesta gör ingenting, men några hör av sig till mig och frågar om man verkligen får göra på det viset som anställd. Och det får man alltså.

Friskolornas riksförbund är kritiskt till att införa offentlighetsprincipen för att det skulle bli för dyrt och krångligt för många skolor. Hur ser ni på det?

– Principen kan jag tycka är rimlig och korrekt, förutsatt att samma redovisningsprinciper gäller för både fristående och kommunala skolor. Men små skolor måste skyddas, det går inte att ställa krav på snabb handläggning, och att alla har rätt till i princip all information. Vill någon utnyttja det kan man blockera allt arbete på en liten skola. Vi skulle klara sådant, och vi har förmodligen redan i dag både den kunskap och de system som krävs.

Per Bengtsson

Kommunerna som får bäst betyg för pengarna

$
0
0

Kommunernas förmåga att omsätta skolpeng till betyg hos eleverna varierar stort, även när man väger in socioekonomiska faktorer. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort.

Dals-Ed, Perstorp och Högsby överpresterar. Här kostar skolan mindre än den borde göra, enligt Dagens samhälles sätt att räkna. Tvärtom är det i Dorotea, Valdemarsvik och Stockholm – där kostar skolan betydligt mer än den borde göra.

Dagens Samhälle har analyserat kommunernas kostnad per betygspoäng (genomsnittligt slutbetyg i årskurs 9 i kommunala skolor). Tidningen har också tagit hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund, kommunernas storlek, befolkningstäthet och invånarnas inkomster.
 

TT-Lärarnas tidning

Mer än fördubblade bidrag till nattis

$
0
0

Regeringen satsar 80 miljoner om året på barnomsorg på kvällar, nätter och helger. – Föräldrar ska inte behöva säga nej till jobb för att det inte finns barnomsorg, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Redan idag finns ett statsbidrag på 31 miljoner om året som kommuner kan söka för att kunna erbjuda så kallat nattis, barnomsorg på obekväm arbetstid. I budgetpropositionen utökas detta bidrag med 49 miljoner 2015 och 2016 och ska sedan fortsätta vara 80 miljoner årligen.

– Det här är minst sagt en viktig reform för ensamstående föräldrar, där fler slåss mot arbetslöshet och dålig ekonomi, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett uttalande.

År 2013 var 5570 barn inskrivna i omsorg på obekväm arbetstid i 168 av landets kommuner, en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

Nattis är inte en skolform och regleras inte i någon läroplan. De flesta som arbetar i verksamheten är barnskötare, även om det förekommer enstaka förskollärare (se länk till reportage här intill).

Lotta Holmström

Regeringen satsar på fler speciallärare

$
0
0

Nästa år satsar regeringen 200 miljoner kronor på ökat specialpedagogiskt stöd under de första skolåren, enligt budgetpropositionen. Dessutom byggs utbildningen ut kraftigt.

Regeringens satsning på ett stärkt specialpedagogiskt stöd riktas främst till förskoleklass och årskurs 1-3. Stöd tidigt i skolan prioriteras, men äldre elever kan också få del av den ökade potten, skriver regeringen. Nästa år avsätts 200 miljoner kronor. Med början 2016 avsätts 500 miljoner extra per år till det specialpedagogiska stödet.

Regeringen vill att kommunerna ska anställa fler lärare som också har specialpedagogisk kompetens och att andelen behöriga speciallärare och specialpedagoger ska öka. Vidareutbildning ska göras mer attraktiv, men hur det ska gå till sägs inte i dagsläget.

För att råda bot på bristen på speciallärare byggs utbildningen till speciallärare och specialpedagoger ut – med 150 nya platser nästa år och 450 platser årligen från 2016. Lärosäten med hög kvalitet i utbildning får dela på de nya platserna. Förra regeringen föreslog 100 nya platser från och med 2015.

I valrörelsen lovade den nytillträdda regeringen mindre klasser och mer tid för undervisning. Drygt en miljard avsätts 2015 för att kommunerna ska kunna anställa fler lärare, speciallärare, modersmållärare och fritidshemspersonal. Också här är det förskoleklassen och årskurs 1-3 som pengarna riktas till. Från 2016 avsätts två miljarder per år.

Erika Wermeling

Färre vill starta friskolor

$
0
0

Antalet ansökningar om att starta friskolor fortsätter att gå ned. Samtidigt får nära hälften av alla ansökningar avslag, enligt nya siffror från Skolinspektionen. Under de senaste tre åren har antalet ansökningar om att starta friskolor halverats.

Inför läsåret 2015/16 har Skolinspektionen fått in 380 ansökningar om att starta en ny fristående skola eller utöka verksamheten inom en befintlig skola. 27 procent av dessa ansökningar ges nu klartecken, vilket betyder att 33 nya grundskolor och 10 gymnasieskolor får starta.

Det är främst etablerade skolföretag som fått ja till att starta nya friskolor. Jensen Education har fått flest ansökningar beviljade – fem grundskolor och två gymnasier.

De vanligaste orsakerna till avslag är brister i elevprognoser, skolbibliotek, skollokaler och ekonomi.
 

Lärarnas tidning-TT

Nya gymnasieministern tror på yrkescollege

$
0
0

Legitimation, yrkeslärarbrist och elever som hoppar av. Det finns en del att göra för regeringens nya gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Aida Hadzialic (S) ber sin pressekreterare att ta en bild tillsammans med Yrkes reporter. Det är trots allt första intervjun, förutom lokalpress hemifrån, sedan hon tillträdde.

För den breda allmänheten är Sveriges yngsta minister ganska okänd. I hemstaden Halmstad är hon däremot kommunalrådet bakom teknikcollege som missade en riksdagsplats med minsta möjliga marginal, för att då plötsligt hoppa av sina politiska uppdrag. Några veckor senare fick förvånade halmstadbor svar på varför när hon presenterades som en av tre rödgröna ministrar på det nyorganiserade utbildningsdepartementet. Titeln är gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Varför behövs det en sådan?

– Min portfölj handlar om att stärka gymnasieskolan, vuxenutbildningen och yrkesvux. Anledningen till att Stefan Löfven har valt att ha den ordningen är att han vill sätta fokus på att gymnasieskolan och vuxenutbildningen ska tangera arbetsmarknaden på ett starkare sätt än vad som görs nu. Vi ska ha en klarare övergång och partiellt arbete där vi ska se mer samverkan mellan skolan, arbetsmarknaden och näringslivet.

Vilken är den viktigaste åtgärden för att uppnå samverkan?

– I kommunvärlden har jag märkt att det har gett stora effekter när vi gjort ansatsen till att koppla ihop skolan med det som näringslivet efterfrågar. Jag vill gärna lyfta upp det till den nationella nivån och se till att vi jobbar på det sättet över hela Sverige. Att vi lyssnar in vad branscherna behöver, vad näringslivet behöver och att skolan då ser till att vi får den kompetensförsörjning som framtidens arbetsmarknad kräver. Det handlar om matchning på arbetsmarknaden som det så fint heter.

En metod som regeringen vill använda för att koppla ihop yrkesprogrammen och arbetsmarknaden är yrkescollege, en av Socialdemokraternas många paradfrågor i valrörelsen. Tanken är att näringsliv och skola tillsammans ska bygga upp ett ”utbildningskoncept” som stämmer överens med det som arbetsmarknaden efterfrågar och vad som kan tänkas bli efterfrågat i framtiden, förklarar Aida Hadzialic.  Hon svarar nej på frågan om yrkescollege ska ersätta traditionella yrkesprogram på längre sikt. Tanken är att de ska komplettera varandra.

– Det som är en utmaning nu är att definiera vad de här olika koncepten kommer att betyda. För att det ska vara tydligt både för alla de som kommer att jobba med yrkescollege men också för eleverna. Så att man ska veta vad skillnaden är när man väljer en yrkesutbildning, college eller lärlingsutbildning.

Vilken utveckling kommer lärlingsutbildningarna få när yrkescollege blir verklighet?

– Vi har bejakat den reformen. Sedan får vi tänka efter: hur gör vi så att efterfrågan ökar? Det fanns ett tänk om 30 000 lärlingsplatser, det har blivit 6 500. Så kvoten har inte riktigt fyllts upp så som tanken var.

Så hur ska ni öka efterfrågan?

– Det första vi behöver göra är att se till att förklara för eleverna varför det här är ett alternativ. Det andra är att näringslivet också ska bidra på sitt sätt för att eleverna ska välja det alternativet. Vi behöver tala med en röst tror jag.

Tillbaka till yrkescollege. Ska det finnas som ett alternativ inom alla yrkesprogram?

– Vi får se om initiativet finns på samma sätt. Jag ämnar samtala med de andra branscherna.

Men ser du att det kommer att fungera i alla branscher?

– Jag säger inte ATT det kommer att funka inom alla branscher men jag hoppas det. Jag tror inte vi ska tänka att det behöver vara ett universellt koncept heller. Vi ska vara pragmatiska och tänka vad bransch A behöver, vad bransch B behöver och vad bransch C behöver och sedan utforma collegetanken utefter de behoven.

Ett problem på den nya ministerns bord är bristen på yrkeslärare. Det finns en mängd olika siffror för att beskriva den. Här är några: Statistiska centralbyrån beräknar att det kommer fattas 2 440 yrkeslärare år 2020. Tio år senare bedöms bristen öka till 2 550. Universitetskanslersämbetet beskriver i en rapport att enbart pensionsavgångarna gör att yrkeslärarna i nuläget blir 600 stycken färre varje år. Foto: Dan Hansson

Hur ska du lösa bristen på yrkeslärare?

– Se till så att läraryrkets attraktivitet höjs. Vi har skjutit till pengar så att lönerna höjs, vi kommer att jobba för att lärarna får mer tid med eleverna och för att det ska bli lättare att bli yrkeslärare. Det tycker jag är ett viktigt paket att börja med.

I er budgetproposition pekas bristyrken som särskilt ska prioriteras ut. Där nämns förskollärare, ämneslärare, speciallärare och specialpedagoger. Varför står det inget om yrkeslärare?

–Det finns inte en sådan motsättning. Vi kommer identifiera vilka branscher där det råder en ökad efterfrågan på kompetens. Är det så att yrkeslärare hör dit så kommer det att prioriteras.

Obligatorisk gymnasieskola upp till 18 år vill ni också ha. Varför då?

– Vi vill inte ge upp om en enda unge utan vi vill hellre säga: ”Du behöver den här kompetensen för att klara dig inför framtiden. Om inte kommer du få det bekymmersamt. Och vi vill inte att du ska uppleva det.” Då ställer vi hellre krav än att lura dem att de inte behöver den kvalifikationen. Sedan har vi då i BP15 (budgetpropositionen för 2015, reds. anm.) sagt att det här ska utredas för att se vilken form det ska ha. Vi behöver samverka med andra partier och se hur det kan gå igenom.

Ett argument från ditt partis håll är att nästan alla redan går gymnasiet. Varför måste det då vara obligatoriskt?

– Det finns en andel som inte gör det, då ska inte vi ge upp om de eleverna. Många av de som är arbetslösa idag tillhör den kategorin.

Ni vill dessutom att yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet. Varför?

– Arbetsmarknaden är sådan idag att den kräver den sortens kunskaper. Vi märker också att andelen sökande till yrkesprogrammen har sjunkit sedan man tog bort behörigheten.

Vad ska elever med sämre förutsättningar göra för att klara av de ämnena?

– Vi ska investera i lärarna så att lärarna kan få varenda elev att klara sig väl. Ingen unge därute ska luras att man klarar sig utan de här kompetenserna och att vi då utav någon form av snällhet lurar dem och säger att det kommer att gå bra ändå, för det kommer det inte att göra. Då måste vi istället ställa krav, men vi kommer att hjälpa dem.

Legitimationskrav för yrkeslärare var en långsiktig ambition för förra regeringen. Hur blir det med det nu?

– Det ska bli lättare att gå från att vara yrkesverksam till att bli lärare. Det möjliggörandet tror jag är det första steget. Vi vet som sagt också att det är ett problem att vi inte har tillräckligt många yrkeslärare som läget är idag, samtidigt som det finns branscher som efterfrågar fler yrkeskunniga människor. Det är de första sakerna att ta tag i.

Men hur blir det med legitimationskravet?

– Vad det gäller själva legitimationsbiten så har vi haft samma tankar som den tidigare regeringen i mångt och mycket. Så den linjen tänker vi vidhålla. Tills vidare i varje fall.

Fler elever hoppar av på yrkes- än på studieförberedande program. Hur ser du på det?

– Det är olyckligt att det är så eftersom vi ser att arbetsmarknaden verkligen behöver yrkesutbildad arbetskraft. Så det måste vi vända på. Jag tror att en viktig anledning till att vi har fått det scenariot är det här med högskolebehörigheten.

Så det kommer bli färre som hoppar av med obligatorisk högskolebehörighet?

– Jag hoppas det. Vi får inte underskatta eleverna som väljer de här programmen. Det tycker jag är att nonchalera deras intelligens. De är ju väl medvetna om vad valet innebär. Å ena sidan är närheten till jobb god men det innebär också risker för framtiden eftersom de vet hur arbetsmarknaden ser ut. Vårt ansvar måste vara att kunna förena de här två delarna.

Linus Hellerstedt

Nära 1.100 behöriga efter sommarskola

$
0
0

Nästan 1.100 elever lyckades läsa in gymnasiebehörigheten genom att lägga några veckor på sommarskola i somras. Det innebär att fyra av tio på det sättet tog igen vad de missat under skolåret.

Cirka 2.660 niondeklassare satte sig i skolbänken på sommarlovet, och av dem gjorde närmare 1.800 en prövning i något ämne. 1.100 av de lyckades i sin tur uppnå godkänt betyg på prövningen.

Matematik var det vanligaste ämnet att läsa upp, enligt Skolverket.

Totalt deltog nära 16.000 elever i någon form av lovskola under påsk-, sommar- och höstlov. Det var dock färre elever än förväntat. Endast 28 av Skolverkets 78 bidragsmiljoner till huvudmän som anordnar lovskolor under 2014 kommer därför att betalas ut.

 

Lärarnas tidning-TT

Mest fördomar om skolan

$
0
0

Anställda inom skolan möter mest negativa fördomar om sitt yrke, enligt en färsk undersökning. Skolans dåliga resultat och lärarnas arbetstider sticker i ögonen på omgivningen.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower har undersökt hur olika yrkesgrupper upplever fördomar. Värst drabbade är de som jobbar med pedagogiska arbeten. Två av tre säger att de möter negativa fördomar.

– Lärare får ständigt höra hur dålig den svenska skolan är, att de gör ett dåligt jobb och att skolan har så dåliga resultat. Bilden är så svart att den bidrar till att unga tvekar att söka till lärarutbildningen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Andra fördomar lärarna möter är, berättar Eva-Lis Sirén, att de jobbar så lite och att de tjänar mycket mer än vad de i själva verket gör.

– Man får höra att de har så mycket ledigt - juni, juli, augusti när lärare i snitt faktiskt jobbar i snitt 50 timmar i veckan. Det tycker många lärare är oerhört jobbigt, säger Eva-Lis Sirén.

Även bland personalen i hälso- och sjukvården säger nästan två tredjedelar att de möter negativa fördomar.

Hela 20 procent av de tillfrågade tycker att fördomarna är så besvärande att de undviker att berätta vad de jobbar med.

 

Mats Olsson/TT

Fridolin: Inget veto mot idéburna friskolor

$
0
0

Kommunernas veto vid friskoleetableringar ska inte gälla ickekommersiella aktörer, bara vinstdrivande. Det klargjorde utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en debatt riksdagen på tisdagen.

Det var under en debatt på tisdagen som Gustav Fridolin fick besvara två frågor om den rätt att säga nej till friskoleetableringar som regeringen vill ge kommunerna.

Folkpartiets ledare Jan Björklund och moderaten Maria Stockhaus anser att regeringen därmed bryter mot den blocköverskridande överenskommelsen i Friskolekommittén och ville veta hur Miljöpartiet kan gå med på detta.
– Så sent som i valrörelsen sågade Gustav Fridolin ett kommunalt veto men nu har man lagt sig platt för S och V. Detta är ett svek mot allt MP stått för, sade Jan Björklund, som anser att den prövning som Skolinspektionen gör vid friskoleansökningar är fullt tillräcklig.

Enligt Gustav Fridolin är Miljöpartiet fortfarande mot ett kommunalt veto. Han menade att överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om en välfärd utan vinstintresse inte handlar om ett veto, eftersom kommunerna bara ska kunna säga nej till aktörer som driver skola i vinstsyfte.
– Vi försvarar rätten för en by att driva skola, även när det sker mot kommunpolitikernas vilja. Ickekommersiella aktörer med en pedagogisk idé, som låter alla skattepengar gå till eleverna, kommer inte att beröras av en ny reglering, sa han.

Karin Lindgren

Dyslektiker hoppar över bilderna

$
0
0

Personer med dyslexi undviker bilder, eftersom de sällan tillför särskilt mycket. Det kan försvåra läsförståelsen, enligt forskaren Eva Wennås Brante.

Bild: Joanna Hellgren.

– Mycket av det material som används i skolan i dag innehåller bilder utan något direkt informativt värde. De används slentrianmässigt för att lätta upp en sida eller ge en enkel ingång till texten, vilket kan ge motsatt effekt mot det eftersträvade, säger Eva Wennås Brante.

Det finns mycket forskning om vilken design av multimodalt undervisningsmaterial som är mest effektiv för lärande. Men däremot finns det mindre om hur den typen av material uppfattas och än mindre om vilken betydelse läsfärdigheten har för vår förmåga att läsa av bilder som är integrerade med texter. Eva Wennås Brantes syfte har varit att undersöka just det: om och hur dyslektikers sätt att ta till sig multimodala läromaterial skiljer sig från dem som inte har lässvårigheter.

 

För att få svar på sina frågeställningar använde hon sig av 50 personer i 20-årsåldern, med och utan dyslexi, som fick läsa ett lärandematerial om olika konstgenrer på en datorskärm samtidigt som deras ögonrörelser spelades in – en metod som kallas för eye tracking. Cirka hälften av deltagarna fick enbart läsa en text, de andra fick samma text i kombination med bilder.

– Med hjälp av eye tracking kan man se hur blicken rör sig, var och hur länge en läsare väljer att stanna på ett ställe och hur långa förflyttningar vi gör.

Ögat löper inte i en regelbunden rörelse över en text, som många kanske tror, berättar hon.

– Ögat står stilla och fixerar ett fåtal bokstäver några millisekunder åt gången och flyttar sig sedan till nästa fixeringspunkt. Och hur läsaren går tillväga ser olika ut beroende på läsförmågan, hur svår texten är och om vi förstår texten.

Hennes studie kompletterades med öppna frågor om hur deltagarna hade uppfattat informationen på den sida de just tittat på, allt för att bättre förstå deras förmåga att inhämta textens innehåll.

Orsaken till att hon valde att använda sig av ett lärandematerial om konst var att konst i sig är visuell och därmed antog hon att bilderna skulle vara av större intresse än till exempel bilder om svenska däggdjur, som alla i 20-årsåldern har förkunskap om. Snart visade det sig att ju bättre läsförmåga deltagarna hade desto fortare valde de att titta på bilden, men samtliga deltagare tittade på bilderna mindre än Eva Wennås Brante hade väntat sig.

– Min studie tyder även på att de bilder som läsaren inte aktivt reflekterar över kan försvåra läsförståelsen för människor med dyslexi. Och att gruppen med dyslexi, som även fick tillgång till bilder, svarade sämre än andra, vilket kan te sig konstigt eftersom de ändå inte ägnade bilderna särskilt stor uppmärksamhet, säger hon.

 

Bild: Studio Grafiska.

Den gruppen valde aktivt att låta bli att titta på bilderna och när de väl gjorde det så var det först i ett senare skede av läsprocessen. Eva Wennås Brante tror att det kan bero på ren vana.

– Personer med dyslexi har lärt sig att bilder i multimodala skolmaterial sällan är speciellt informativa och att de inte tillför så mycket och då väljer de att inte lägga ner så mycket energi på dem. I stället koncentrerar de sig på det som de vet att de har svårt för. Det vill säga texten, säger hon och tillägger att det kan bli problematiskt för den som vill utbilda sig på högre nivå. Då krävs det ofta att man studerar bilderna ordentligt för att förstå texten.

Undersökningen visade även att deltagarna ägnade större intresse åt de delar av materialet som bestod av kontrastrik information, både när det gäller text och bild. Då tittade de på bilderna i större utsträckning innan de började läsa. I det här fallet ett avsnitt som handlade om konstgenren surrealism, där bilden på det surrealistiska konstverket inte var uppbyggd på samma logiska sätt som en bild ofta är.

– Kontrastrika bilder, det vill säga bilder som avviker från det förväntade, gav en annan typ av läsförståelse och uppmuntrar till egna tolkningar, associationer och liknelser att hänga upp informationen på. Då inledde även deltagarna med dyslexi med att titta på bilden, vilket i sin tur ledde till ett bättre resultat i läsförståelsefrågorna.

 

Hon nämner ett exempel med utgångspunkt i ett material som skulle kunna handla om polisens verksamhet.

– Om poliserna var kvinnor och kanske till och med bar slöja så skulle inte bilden passera obemärkt.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att jobba med motsatsförhållanden. Hon tar ytterligare ett exempel, den här gången ett bild- och textmaterial om hästar och som riktar sig till yngre barn.

– En kontrastrik bild är en bild som läsaren uppmanas att förhålla sig till på något sätt. Om man pratar om att hästen har fyra ben så finns det ingenting att jämföra med. Hästen har fyra ben medan fåglar däremot bara har två. Och fiskar har inga ben alls. I det här fallet skulle det med andra ord finnas en poäng i att visa bilder på flera djur. Om allting är lika så urskiljer vi ingenting.

Men att enbart arbeta med kontrastrika bilder är inte särskilt konstruktivt, då blir även det en vana.

– Det kräver variation. Framförallt så tror jag att bilder bör användas mer sparsamt och att det viktigaste är att de är intressanta, informativa och tydliga.

Ett sätt att hjälpa elever att ta till sig innebörden av ett komplext material med både bild och text, är att inleda med att prata om hur bilderna kan avläsas, särskilt när det gäller personer med sämre läsförståelse. På så vis skapas en helhetsuppfattning av innehållet.

– Det handlar om att våga och ta sig tid att stanna kvar lite vid bilderna, och ställa sig frågan om de tillför något eller inte.

Eva Wennås Brante poängterar att hennes avhandling inte ger några säkra svar på om hennes slutsatser även gäller yngre personer med dyslexi, eftersom hennes studie utgår från personer i 20-årsåldern. Samtidigt berättar hon att tidigare forskning har kommit fram till att man vinner på att börja med att sära på bild och text när yngre elever ska sätta sig in i ett material. Och att det är en fördel att betrakta bilden först för dem med begränsade förkunskaper inom ett ämne.

– Det ger en slags förförståelse för det som komma skall och givetvis är det bra att väcka en medvetenhet om den strategin i låga åldrar, säger hon och konstaterar att de gamla skolplanscherna kanske inte var så dumma ändå, lärare och elever tittade på dem, pratade om dem och fortsatte därefter att fördjupa sig i ämnet.

 

Studien visar också att det är viktigt att tänka mer kritiskt kring multimodala hjälpmedel. Eva Wennås Brante tycker att det är anmärkningsvärt att vi pratar så mycket om läsförståelse i dag, mycket på grund av de låga resultaten från Pisa-undersökningar, men inte om hur man avläser bilder.

– De multimodala materialen svämmar över på marknaden och numera består både böcker och webbsidor av allt ifrån pratbubblor, pilar och andra käcka bildinslag. Det tror jag är svårt för elever med lässvårigheter att orientera sig i. Informationen blir övermäktig, säger Eva Wennås Brante.

 

Avhandlingen Möte med multimodalt material. Vilken roll spelar dyslexi för uppfattandet av text och bild? av Eva Wennås Brante, Göteborgs universitet.

Anna-Karin S Hallonsten

Se, bekräfta och bemöta

$
0
0

Hur bryter man mönstret när elever stänger öronen och lärare slutar bry sig? Fem före detta elever på barn- och fritidsprogrammet har skrivit om sina erfarenheter i en bok för lärare.

 

Bild: Anna-Lena Lundqvist.

– Ungefär hälften av alla i klassen var skoltrötta. Jag också. Jag ville hoppa av i tvåan.

– Och jag tänkte hoppa av i trean. Jag var hemma i två månader, men blev övertalad av vår lärare att komma tillbaka och ta studenten. Hon ringde och brydde sig. Brydde sig på riktigt.

Ariana Gecaj och Alexander Andersson möts på Burgårdens gymnasium i Göteborg, nästan fyra år efter att de gått ut. Ingen av dem hoppade av, nu pluggar en och en jobbar.

Anledningarna var flera: en engagerad lärare, ett projekt med dramatikern Jonas Fröberg, det egna skrivandet, bättre stämning i klassen, en teaterföreställning och en bok.

– Plötsligt blev det roligt att gå i skolan. Normalt sett satt vi med en lärobok. Allt var så styrt. Nu kom någon och frågade: Hur vill ni ha det? Vad är viktigt för er? Vi blev intresserade. Vi fick utvecklas, reflektera och fick ett bättre självförtroende, berättar Ariana Gecaj. Det var inte bara ”ni måste, ni måste”.

Nu delar hon och Alexander Andersson, samt ytterligare tre ungdomar, med sig av sina erfarenheter i boken Att inspirera skoltrötta. Den är skriven tillsammans med dramatikern Jonas Fröberg, barn- och fritidsläraren Catharina Pettersson och forskaren Martin Hugo. De fem ungdomarna har varit redaktionsråd, godkänt all text och skrivit egnakommentarer efter varje kapitel.

– Det har varit en process där vi suttit tillsammans varje söndag i mer än ett år, berättar Jonas Fröberg som också är konstnärlig ledare på Teater Spira.

Mellan 2006 och 2011 arbetade han tillsammans med ett par pedagoger på Burgårdens utbildningscentrum.

Projektet finansierades av Allmänna arvsfonden och skulle från början handla om Stad och Makt, men ganska snart kom det i stället att handla om ungdomarna själva och deras berättelser.

– Det var en segregerad klass med en spänd och lite hotfull stämning under en tyst yta. Gliringarna haglade. Trots ett spännande ämne var det svårt att få igång en dialog. Därför bestämde vi oss för att i stället fokusera på gruppen. Om vi inte kan få till ett bra möte, kan vi glömma att ha ett bra samtal, säger Jonas Fröberg.

Nästa lektion uppmanades eleverna i stället att skriva texter utifrån sina egna liv. Alla fick skriva anonymt. Vad de ville, sant eller osant, högt eller lågt. Det blev väldigt starka berättelser.

– Jag trodde att jag var ensam om mina problem, men när vi läste texterna kände jag; Finns den här personen i min klass? Jag insåg att ”everyone has their own battles”.

Det gjorde att jag blev mer förstående. Lite försiktigare och lite snällare mot andra i klassen, säger Ariana Gecaj.

Så småningom fick de som ville läsa upp sina texter. Det öppnade för samtal och dialog, och långsamt förbättrades stämningen i gruppen.

– Det krävs mod att läsa upp vad man skrivit för tjugofem personer. Alla gillade det inte. Men det slutade med att även några av de blygaste vågade, berättar Alexander Andersson.

Så småningom växte texterna till ett teaterprojekt: pjäsen Vad du inte vet om mig som bland annat spelades för en fullsatt aula av barn- och fritidslärare.

– De blev väldigt berörda. Några grät, minns Ariana Gecaj.

Parallellt med arbetet kring texterna fortsatte arbetet med klimatet i klassen.

Regelbundet drog de ihop stolarna och hade samtalsrundor. Där fick alla säga vad de tänkte, men man kunde också låta bli och säga ”pass”.

– Vi fick reflektera, och utvärdera vårt eget beteende. Vi gick barn- och fritid och tänkte oss arbeten där vi måste bemöta människor på ett bra sätt, men hur skulle vi kunna det när vi inte ens kunde bemöta varandra? resonerar Adriana Gezaj.

– Vi fick ta det vuxna ansvaret. Det är en skillnad när läraren säger: ”Det här känns inte bra, hur ska vi göra?” jämfört med ”Ni måste skärpa er”, instämmer Alexander Andersson.

Att som lärare skälla och ställa krav fungerar dåligt menar de. Inte heller hot som ”Du förstör din framtid”, fungerar.

– Det vet man redan, men man orkar inte ta till sig det. För en del i vår klass var det en stor ansträngning att ta sig till skolan. För andra var det en fristad. I det läget behövs inte skäll utan ett ”Välkommen, vad bra att du kom”. Skolan är ju grunden för allting. Hoppar man av är det ett verkligt utanförskap, konstaterar Ariana Gecaj.

 

Bild: Anna-Lena Lundqvist.

Hur gör man då som lärare om man inte har ett projekt, inte en skådespelare i klassen, och inga pengar från Allmänna arvsfonden? Jonas Fröberg berättar att det som betydde allra mest för eleverna var en vuxen som verkligen brydde sig, som de fick förtroende för, och att undervisningen handlade om något som de upplevde var verkligt.

– Lyssna och bry dig. På riktigt. Även om det blir obekvämt – sex, nassar, bögar, blattar, svennar, hat, sorg, ilska, kärlek – vik inte undan från de samtalsämnen som kommer upp. Våga lämna lärarrollen och läroplanen för en stund. Var människa i mötet med andra människor!

För att klara det behöver man vara en modig och stark lärare och också känna att man har stöd uppifrån, från rektor och skolledning. På Burgården, liksom på många andra ställen, är lärare hårt tyngda av administration och tidspress.

– En sak vi har haft stor nytta av är att vara två i klassrummet. Kanske kan man som ämneslärare göra ett kreativt projekt tillsammans med en musiklärare, bildlärare, eller dramalärare? Då kan man ha olika roller och backa upp varandra efter en jobbig lektion, säger Jonas Fröberg.

Han understryker också att det är viktigt att ha stöd från ett elevhälsoteam för att ta hand om känslor och händelser som kan komma upp.

– En del i gruppen hade IG från nian och fick gå på barn- och fritid på dispens. Det fanns stora problem och en del hade olika diagnoser. Några elever fick möjlighet att träffa kuratorer, men många hade också behövt hjälp från en speciallärare. Varför fick de inte det?

Clarita Artursson, speciallärare på Burgården, bekräftar att hon inte hinner vara på alla ställen hon skulle önska och hon upplever att de sociala problemen hos eleverna har ökat.

– Ibland känns det som om man inte räcker till, och att man springer till dem som ropar högst. Men så tänker jag på alla special-lösningar vi har, där vi varvar praktik med undervisning för att alla elever ska få sin utbildning.

Tillsammans med barn- och fritidsläraren Pia Björnstad följde hon projektet och tycker att det stämmer väl överens med deras erfarenheter av att möta skoltrötta. Framförallt i hur viktigt det är att lära känna eleverna för att kunna knyta an till deras intressen i undervisningen. De berättar om en elev som visade sig vara en jätteduktig rappare, som skrev texter och gjorde skivor. På engelskan ville han först inte göra något, men blev entusiastisk när han förstod att han kunde skriva om Tupac (känd rappare). En annan tjej jobbar just nu stenhårt med att få till sin praktik som volontär utomlands.

– Det handlar om att ta in deras verklighet. När man ser vilken skillnad det kan göra, undrar man om det verkligen är samma personer, konstaterar Pia Björnstad. Samma sak hände med flera av ungdomarna i projektet. Men det kommer inte gratis, utan är ett led i ett långt arbete som tyvärr ofta bygger på eldsjälar. För att orka i längden måste man älska de här eleverna. Så är det.

Clarita Artursson tillägger att det betyder mycket att eleverna lär känna varandra. Speciellt för dem med hög frånvaro som ofta upplever att ingen frågar efter dem.

– Jag samlade ett gäng av dem som skolkade mest. Vi fikade och pratade kring olika teman. De lärde känna varandra så att det blev roligare att gå till skolan. Det är ju grunden. Kommer de inte ens till skolan, kan vi inte göra någonting

Barn- och fritidsklassen som var med i projektet gick ut som en av fyra klasser som hade bäst betygsutveckling i den kommunala gymnasieskolan i Göteborg.

– Det kändes väldigt bra att få det svart på vitt. Inte bara att vi hade kul och att vi tyckte att det kändes bra, utan att det hade gjort skillnad för dem, säger Jonas Fröberg.

 

Martin Hugo är lektor i pedagogik vid högskolan i Jönköping. Han har forskat mycket på ungdomar som har misslyckats i skolan, eller som skolan har misslyckats att möta, som han hellre kallar det. Han har följt projektet på avstånd och också skrivit ett kapitel i boken. Han tycker att det är alldeles utmärkt att det är just skoltrötta ungdomar som nu ger råd till lärare.

– De som vet hur det är att gå i skolan är ju de som går där. För mig är det första gången som någon ungdom faktiskt kommenterar det jag skriver. Det här är helt suveränt. Mer sånt!

Han konstaterar att problemet med skoltrötthet har eskalerat de senaste tjugo åren, eftersom nästan hundra procent av alla ungdomar i dag går vidare till gymnasiet. Ungefär tio procent av dem är helt omotiverade redan från början.

– En grundprincip är ju att anpassa undervisningen efter dem som är i klassrummet. För att nå de här eleverna handlar det mycket om förhållningssätt, att se, bekräfta och bemöta. Det gör ju att det behövs andra kompetenser hos de lärarna, än vad som krävs för dem som jobbar med studiemotiverade elever.

Martin Hugo påpekar att det finns ett starkt samband mellan all form av psykosocialt utanförskap och att misslyckas i skolan.

– Det finns inget facit på hur man ska göra, eller på hur långt skolans ansvar ligger. Det här är ett samhällsproblem, där det är farligt om för många ungdomar står utanför både arbete och skola. Jag tror inte att det är en framkomlig väg att tro att alla sexton till nittonåringar ska vara motiverade till skolgång och att man kan fortsätta pumpa på i gammal stil.

Carina Haglind Ahnstedt

Så kan lärarna stötta eleverna språkligt

$
0
0

Specialpedagog Margot Christiansen läser en ny reportagebok med behållning. Framför allt intresserar hon sig för ett avsnitt om läs- och skrivsvårigheter.

I Se språketi ämnet(Lärarförlaget) har författarna utgått från det avsnitt i Lgr 11 som betonar att lärare behöver arbeta språkutvecklande i alla ämnen så att fler elever når målen. Dessa ord har blivit till handling och exemplen visar hur även ämneslärare kan stötta eleverna språkligt.

Lena Vestlin, redaktör för boken, skriver i förordet:

”Att förändra arbetssätt och förhållningssätt kräver kompetensutveckling och är inte gjort i en handvändning. Men många skolor och lärare som satsat på en förändring, har sett ökad måluppfyllelse. Det gäller även elever med svenska som modersmål. Och när alla elever hänger med minskar stöket.”

Det håller jag med om – fullt ut.

I boken delar lärare, skolledare, forskare och experter med sig av sin kunskap och erfarenhet. Det handlar inte om att göra ämneslärare till språklärare. Det handlar om att nya förhållningssätt och att en språklig medvetenhet har gett goda resultat, både för flerspråkiga elever och för elever med svenska som modersmål.

 

Anna Kaya, Nationellt centrum för svenska som andraspråk, skriver att det är ohållbart att vi har en skola där socioekonomisk bakgrund har så stor betydelse för elevers skolframgång. Hon menar att vi som arbetar i skolan har möjlighet att jämna ut skillnader som beror på språklig och social kultur. Hon framhåller en framgångsrik metod som brukar kallas ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Där arbetar lärare med språket i alla ämnen, vilket anses nödvändigt för att flerspråkiga elever ska lyckas i skolan.

Maaike Hajer, professor i språkdidaktik, menar att ämneslärare för snabbt kräver att eleverna ska lära sig nya ämnesbegrepp och det gör att inlärningen blir ytlig och eleverna förstår inte sammanhanget. Ett annat misstag är att man mest fokuserar på enstaka ämnesbegrepp och glömmer att lyfta fram hur man uttrycker sig för att förklara samband och processer.

Personligen fastnade jag för avsnittet som är skrivet av speciallärarutbildaren Ing-Marie Sandberg: ”Kan en knöpifikadil avslöja dyslexi?”

Rubriken är häftig, men framför allt följs den av en text som handlar om hur vi kan diagnosticera dyslexi hos flerspråkiga personer, vilket intresserar mig som specialpedagog.

Detta är en bok med många goda exempel som med behållning kan läsas av speciallärare, specialpedagoger, ämneslärare, skolledare och lärarstudenter. Exemplen kommer från undervisning i högstadiet och gymnasiet, men förhållningssätten är lika relevanta för andra årskurser och skolformer. Läs boken och låt dig inspireras!

RECENSENT Margot Christiansen Specialpedagog, Tunaskolans särskola i Luleå
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live