Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Jan Björklund utbuad om tidiga betyg

$
0
0

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) hävdade i Almedalen att en av huvudorsakerna till Sveriges sjunkande skolresultat är att skolan inte ger tidigare betyg. Då buade publiken.

Att tala om att införa betyg i årskurs 4 var ingen röstvinnare bland åhörarna på Lärarförbundets skolpolitiska debatt i Visby. Ministern verkade överrumplad av den starkt negativa reaktionen och började rada upp argument för betyg i årskurs 4.

– Det är viktigt att informationen till föräldrarna är tydlig och att identifiera barn med svårigheter så de kan få stöd, sade han.

Gustav Fridolin, Miljöpartiets skolpolitiska talesman, kontrade och sa att eleverna behöver stöd långt tidigare än i årskurs 4.

Tomas Tobé (M) stödde däremot sin regeringskollega när det gällde betyg i årskurs 4 medan Ibrahim Baylan (S) tog avstånd och konstaterade att det var tidigt nog med betyg i sjätte klass.

Vad är då det mest akuta att ta tag i efter en valseger? undrade moderatorn Karin Adelsköld?

– Lönerna, svarade Fridolin.

– Se till att få tillbaka speciallärarna i den svenska skolan, ansåg Tobé.

Ibrahim Baylan kunde inte hålla sig till en sak utan tog upp tre: statusen för lärarna, mindre grupper i förskolan och stoppad vinstjakt i skolan.

Jan Björklund lyfte också lärarlönerna, men poängterade att kommunerna har huvudansvaret för lönerna även om han utlovade en utredning om att återförstatliga skolan. Han lovade också att sammanföra Sveriges Kommuner och lLandsting och lärarförbunden om lönerna samt fortsätta ge statliga pengar till karriärtjänster.

Bitvis var det mycket politiskt käbbel men det fanns även en medvetenhet om vikten av ett framtida samarbete över partigränserna.

– Det kommer inte att vända förrän vi tar ett gemensamt ansvar vi som står här, konstaterade Ibrahim Baylan.

Jan Björklund höll med:

– Det är gemensamma problem vi har och vi har ungefär samma lösningar allihop, sade han.

Och att svartmåla varandra bara för sakens skull tyckte han var meningslöst.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, var snabb med att ta upp den bollen:

– Nu måste vi ta krafttag för elevernas skull. Kom överens om skolan, kära partier. Det handlar om lärarna och långsiktighet. Vi vill ha en långsiktig politik som håller över val, sade hon.

 

Tre lärare om Lärarförbundets skolpolitiska debatt

Christina Grewell
Grundskollärare Örnsköldsvik och ordförande i Lärarförbundet i Örnsköldsvik

 

Patrik Waldenström
No-lärare och VD på Vackstanäsgymnasiet i Södertälje

 

Tina Höglund
Specialpedagog Elevhälsan i Ånge kommun

Lenita Jällhage

Unik praktik ger kunskaper för livet

$
0
0

Tre veckors apl i Afrika kräver sitt. Förberedelser och efterarbete är a och o för elever och lärare. Vinsterna blir ökad medvetenhet, större ansvars känsla och breddad yrkesskicklighet.

Bild: Anna-Lena Lundqvist.För fjärde året i rad har yrkeselever från Krokslättsgymnasiet i Mölndal varit i Uganda på utlandspraktik. Julia Kolvik går i trean på vård- och omsorgsprogrammet på skolan som varje år erbjuder sina elever praktik i Uganda.

– Jag valde Krokslättsgymnasiet för att jag hade möjlighet att söka utlandspraktik, säger hon.

Kraven för att eleverna skulle bli antagna till praktiken var att de skulle ha godkänt i kärnämnena, låg frånvaro och att de skulle söka med ett personligt brev.

– Man skulle visa att man kunde ta ansvar, säger Julia Kolvik.

Lena Fergman är omvårdnadslärare och åkte med eleverna detta år.

– Viktigt är också att det är tåliga elever som åker – alla som vill resa med måste göra en personlig ansökan efter vissa kriterier, säger hon.

 

De behöver känna till att det inte går att åka med en kompis. De måste nämligen klara av att vara utan sin bästis. Det finns oftast inget internet eller telefon; emellanåt inget vatten eller fungerande el. De måste kunna äta annan mat än de är vana vid.

– Inte minst måste de klara av att samarbeta och kunna lyssna på andra, säger Lena Fergman som tillägger att hon är mycket nöjd med årets elever som alla uppfyllde dessa kriterier.

Förberedelserna handlar en hel del om att eleverna måste vara väldigt noga med sin klädsel.

– I Uganda måste man ha kläder som är anpassade efter situationen, miljön och tillfället på ett annat sätt än här. Inte minst flickorna är väldigt påpassade.

Lena Fergman exemplifierar:

– Inga korta kjolar. Axlar ska vara täckta. Gud och kyrkan har stor plats i människornas liv och det förklarar den strikta klädkoden. 

Före resan är det fem förberedelseträffar med information om landet (folkslag, språk, religion, samhälle, historia), visning av typiska bilder från landet, regler för uppförande med mera. Lena träffar även elevernas föräldrar. Viktiga frågor som vaccin och färdväg tas upp. 

Julia Kolvik och Frida Andersson blev alltså utvalda och tillsammans med Julia Stendahl och Titti Baltsén åkte de iväg i februari i år.

De bodde två och två i sina familjer och på dagarna praktiserade de i skolor (bland annat för barn med autism och andra funktionshinder) i staden Entebbe. Förutom praktik i skolorna fick de göra studiebesök på sjukhus, hiv-center och ett boende för gravida som blivit utslängda från sina familjer. Vistelsen dokumenterades varje dag med text och bild i en blogg.

Krokslättsgymnasiet har flera internationella kontakter. Elever från skolan har förutom Uganda även varit i Österrike. Lärarna bedriver ett aktivt arbete med att söka stipendier för att kunna fortsätta med de internationella utbytena. Dessa fyra elever åkte inom utbytesprogrammet Athena (se faktaruta).

– Vi uppmuntrar även elever som har kontakter med andra länder att använda dessa för att få möjlighet till praktik, säger Lena Fergman.

 

Isatou Touray, som har rötter i Gambia, är en sådan elev. Hon går också på vård- och omsorgsprogrammet och praktiserade på ett sjukhus: Royal Victoria teaching hospital. Hon fick biljett och vaccination betalda av skolan, men fick ordna uppehälle själv. Det gick bra tack vare släktingarnas välvilja. 

Hon gjorde fyra veckors praktik och kunde vara där som volontär. Det handlade till och med om att vara med på operationer.

– Jag fick se när de amputerade ett ben. Det var tufft men lärorikt.

Men mest handlade det om vardagliga ting som blodprover och andra prover. En hel del administration.

Hennes främsta reflektion rör teknik och resurser. 

– Det finns så lite resurser. Men trots det får de allt att räcka; man slösar inte. De står ofta utan mediciner. Och många patienter har inga pengar och kan inte köpa de mediciner de så väl behöver. 

Nu arbetar de fem eleverna med att sprida sina erfarenheter genom rapporter och redovisningar för skolkamrater och lärare.

 

Även elever från bygg- och anläggningsprogrammet på Christofer Polhemgymnasiet på Gotland har varit i Afrika, nämligen på ön Zanzibar utanför Tanzania.

– Vi vill erbjuda ett apl där eleverna kan lära sig byggtekniker de inte stött på tidigare. Samtidigt hoppas vi att resan ökar elevernas medvetenhet och ansvarskänsla bland annat då det blir uppenbart hur olika förutsättningarna ser ut beroende på var man föds, säger Thomas Ginzel – en av de ansvariga lärarna.

Han och de andra som arbetar med projektet menar att elevers medvetenhet och ansvarskänsla är lika viktiga som yrkeskunnandet för att de skall kunna utföra ett bra jobb då de slutar skolan.

Likheterna mellan Gotland och Zanzibar är många: Zanzibar är också en ö, två tredjedelar av Gotlands storlek; bägge har en grund av kalksten och därmed en historia gällande användningen av kalk. Stone Town är precis som Visby en världsarvsstad, bägge är även gamla centrala handelsplatser som i modern tid kommit att, till stor del, leva på turism.

– Precis som det finns många likheter är skillnaderna mellan Östafrika och Sverige enorma, något våra elever fått känna på både i vardagen och i byggandet.

Planeringen började för cirka två år sedan och i maj förra året åkte fyra lärare till Zanzibar för att göra en förstudie för att se om det över huvud taget var möjligt med apl inom bygg- och anläggning, praktiskt och säkerhetsmässigt.

De som var intresserade fick skriva en personlig ansökan där de förklarade varför de ville följa med, och vad de ansåg sig kunna bidra med personligen och i gruppen.

– Ansökan följdes sedan upp med en intervju. För att alla skulle ha möjlighet att följa med var det även viktigt för oss att kostnaderna för eleverna inte skulle vara högre än hemma. Bygg- och anläggningsprogrammet har därför sett till att alla nödvändiga kostnader är täckta så när som på måltiderna på kvällar och helger.

 

På vilka arbetsplatser gjorde eleverna sin praktik?

– På två olika arbetsplatser. Den ena är Zanzibar Stone Town Heritage Society ZSTHS, det är en byggnadsvårdsorganisation som hjälpt eleverna att lära sig arbeta med gamla putstekniker. Den andra arbetsplatsen är ett litet nedbrunnet hus i en fattig förort till Stone Town. Där har lokala hantverkare handlett våra elever i arbetet med uppbyggnaden, byte av fönster och dörrar, putsning av väggar samt byggandet av en helt ny takkonstruktion.

Gruppen bestod av tolv elever, en engelsklärare och fyra bygg- och anläggningslärare.

– Men alla är inte med samtidigt; vi är fler i uppstarten. Tre av oss stannar mellan en och två veckor medan två stannar hela perioden.

Ökar detta attraktiviteten för ert byggprogram?

– Det vet vi inte ännu, eftersom det här är första gången ett yrkesprogram på vår skola deltar i ett sådant här projekt. Vår förhoppning är framför allt att försöka öka elevernas medvetenhet och känsla för ansvar, därmed även deras yrkeskompetens. Vi hoppas och tror att det kommer visa sig om några år, både i och med fler sökande till programmet och i form av respons från företagen där de jobbar, säger Thomas Ginzel.

Maria Löfstedt

Genomslag för Lärarförbundet i sociala medier

$
0
0

Lärarförbundets satsning på sociala medier supervalåret 2014 ser ut att slå väl ut. Förbundet ligger på andra plats när det gäller genomslag under Almedalsveckan på Gotland, enligt en mätning som pågår i realtid. LO ligger i topp.

Halvvägs in i Almedalsveckan rankas Lärarförbundets genomslag i sociala medier som näst störst bland de personer och organisationer som deltar. I klar ledning ligger LO. Mätningen pågår live. Detta enligt Social Media Chart, som görs av medieanalysföretaget Opoint.

Placeringen på listan avgörs av en sammanvägd poäng utifrån nio faktorer som sätts i relation till övriga deltagare i mätningen.

Det som mäts är den egna aktiviteten i sociala kanaler: hur ofta man twittrar, hur många följare man har med mera. Så kallade retweets, likes, kommentarer och hur ofta man omnämns av andra i olika sociala medier räknas också med.

Politiska partier och medier är inte med i mätningen.

 

Mats Thorén

Nya råd om särskilt stöd

$
0
0

När räcker det med extra anpassning av undervisningen och när behövs det ett åtgärdsprogram? Frågorna tas upp i nya råd från Skolverket.

För att minska lärarnas administrativa börda har regeringen tidigare aviserat om att slopa kravet på skriftliga åtgärdsprogram för de elever som riskerar att inte nå målen. Beslutet som riksdagen fattade i början av sommaren innebär att åtgärderna delas in i olika nivåer. En nivå är ”extra anpassning” som kan ges i elevens ordinarie undervisning.  

Den andra nivånär mer omfattande, så kallat särskilt stöd. Behovet ska då utredas av rektorn och åtgärderna ska skrivas in i ett åtgärdsprogram, som kan överklagas.

– Det är insatsernas omfattning eller varaktighet som skiljer särskilt stöd från det stöd som ges av extra anpassningar, kommenterar undervisningsråd Eva Blomdahl på Skolverket.

Myndigheten har nu publicerat”Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram”. Råden finns att läsa på deras webbplats.
 

Björn Andersson

Lärare tror att många elever inte vill lära sig

$
0
0

Lärarna tror på elevers förmåga att lära sig och uppnå målen. Men de tror samtidigt att eleverna ofta inte vill detta. Det visar en analys av över 400.000 enkätsvar som Skolinspektionen har gjort.

Skolinspektionen genomför sedan 2010 den så kallade Skolenkäten två gånger per år. I den får elever, lärare och föräldrar tycka till om skolan. Myndigheten har nu gjort en första analys av de över 400.000 enkätsvaren över tid, från 2010 till våren 2014.

Ett tydligt resultat, enligt Skolinspektionen, är att lärarna tror att elever kan lära sig och nå målen, men att de också tror att eleverna inte vill detta.

Bild: Lenita JällhageHur ska man tolka detta, Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen?
– Det blir spekulationer, men skulle kunna tolka det som att lärarna tycker att eleverna inte jobbar och anstränger sig tillräckligt. Att de inte har tillräcklig vilja och motivation.

Knappt en fjärdedel av eleverna i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet anger att lärare inte får de att tro på sig själva i sitt skolarbete.

Är det inte delvis en lärares uppgift att få en elev att tro på sig själv och förbättra sin prestation?
– Jo. En stor del av undervisningsuppdraget går ut på att motivera eleverna.  

Hon tror att det också kan finnas en koppling till hur kunskap värderas, främst bland killar. Kunskaper anses inte tufft och ger ingen status, därför sjunker intresset att prestera bättre än man i själva verket skulle kunna.

Ett annat tydligt resultat handlar om trygghet i skolan. Frågan som ställdes var om eleven känner sig rädd för vuxna på skolan eller andra elever. 10 procent angav att de var rädda för andra elever. Generaliserat på landets totala elevantal motsvarar det cirka 130.000 elever. 6 procent angav att de var rädd för en eller flera vuxna på skolan.

Enkätsvaren ger inga svar på varför eleverna är rädda.

Vems ansvar är det att elever känner sig trygga i skolan?
– Ytterst är det ett ansvar för huvudmannen, att man fördelar resurserna rätt, att det finns kompetensutveckling. Det är också ett ansvar för rektor att stödja sina lärare, att det finns ett samspel på skolan.

Hur viktig är otryggheten för resultaten?
– Jag tror det är väldigt betydelsefullt. Är det inte lugn och ro i klassrummet eller att man blir utsatt för kränkningar eller är rädd att gå till skolan kan man inte koncentrera sig på skolarbete, naturligtvis.

Otrygghet hänger intimt samman med studiero, enligt Begler, och här finns en slående skillnad i hur elever och lärare uppfattar saken. Hälften av eleverna upplever att det är störande på lektionerna. Men när det gäller lärare är det bara 10 procent som anger att det inte är studiero i klassrummet.

– Det kan finnas flera förklaringar. En lärare kanske inte vill säga att den har stökigt i sitt eget klassrum. Det kan också vara en skillnad i upplevelser. När läraren uppfattar miljön som kreativ och stimulerande, med mycket prat och diskussioner, kan elever ändå känna sig störda.

– Men skillnaden i synsätt på studiero i klassrummet är mycket stor och det är otroligt viktigt att lärare tar detta på stort allvar, tycker Ann-Marie Begler.
 

Mats Thorén  

Lärarnas röster saknas i medier

$
0
0

Det är framför allt riksdagspolitiker, ledarskribenter och krönikörer som uttalar sig i riksmedierna om den svenska skolan – inte lärarna eller rektorerna. Det visar en ny medieanalys som Retriver gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.

Rikstidningarna Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet vänder sig inte i första hand till lärare eller rektorer när de vill veta hur det står till i den svenska skolan. Det gör inte heller SVT, Sveriges Radio, TV4 eller de större dagstidningarna Göteborgsposten och Sydsvenskan. Det visar en ny medieanalys som Retriver gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.

– Det är förvånande att de som kan något om skolan får komma så lite till tals, säger Linda Larsson, medieanalytiker på Retriver.

Under våren gick Retriver igenom de skolartiklar som publicerats i de stora medierna och rikstidningarna från januari till slutet av maj. Totalt gick man igenom 976 artiklar om skolan.

Det visade sig vara ledarskribenter, krönikörer och rikspolitikerna som klart kontrollerade agendan. De fick utrymme i nästan hälften av artiklarna, 47 procent, medan lärarna bara kom till tals i 11 procent av artiklarna. De skedde antingen på eget initiativ i åsiktsartiklar eller i nyhetsartiklar.

På åsiktsplats kom lärarna främst till tals i Dagens Nyheter medan de oftast återfanns på nyhetsplats i Svenska Dagbladet.

Daniel Sandin, lärare på Katedralskolan i Lund, är inte förvånad. Han har själv stött på fenomenet att viktiga pedagogiska frågor blivit omskrivna och olika "experter" uttalat sig, men ingen har varit lärare.

– Vi kommer inte till tals som experter och då finns det en risk att det blir fel i informationen om inte också vi får möjligheten att uttala oss, säger han.

Rektorerna var nästan osynliga i debatten som aktörsgrupp i vårens artiklar. De kom bra till tals i 5 procent av artiklarna. Eleverna förekom i 8 procent av artiklarna.

Artiklarna om skolan handlade främst om politik och politiska förslag. I andra hand om resultat och Pisadiskussioner och i tredje hand om lärarens roll.

Artiklar där lärare förekom handlade i första hand om lärarens roll, pedagogiska modeller och skolans styrning.
När rektorerna själva skrev åsiktsmaterial så handlade de främst om kritik av regeringens förslag om tidigare betyg från 4:e klass.

Lenita Jällhage

MP: Hälften av skolmaten ska vara ekologisk

$
0
0

Miljöpartiet vill att 50 procent av all skolmat ska vara ekologisk till år 2020. I dag är 25 procent av maten som serveras i offentliga kök ekomat.

Språkröret Gustav Fridolin (MP) säger att barn inte ska behöva utsättas för kött som kommer från djur som pumpats fulla med penicillin.

Genom att också höja målen för det svenska jordbruket att 100 procent ska vara ekologiskt år 2030 i Östersjöns avrinningsområde på ostkusten söder om Åland så räknar man med att utbudet av svenskt ekologisk kött kommer att öka.

– Vi vill ge 200 miljoner till svenska bönder för att det ska bli möjligt. Det finansierar vi genom landsbygdsprogrammet, säger Gustav Fridolin.
 

Lenita Jällhage

Brett politiskt stöd för ökat statligt skolansvar

$
0
0

Moderaterna vill att staten ska ta ett större ansvar för skolor där eleverna under flera år haft dåliga resultat.Hjälper inte ökat stöd kan skolan tvingas läggar ner. – Det är bra att moderaterna ansluter sig till våra förslag, säger både Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP).

– Vi har skolor där 75 procent av eleverna inte är behöriga till gymnasiet. Då menar vi att man först måste gå in med mer nationellt stöd till de skolorna, men i förlängningen måste staten kliva in och ta över ansvaret och i vissa dramatiska fall lägga ner skolor som inte fungerar, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

– Jag vill gärna se ett stödsystem för skolor med stora utmaningar under nästa år. Vi behöver ta ett större statligt ansvar, vi kan inte ha så många skolor där eleverna inte får kvalitete i undervisningen.

Oppositionen har inga problem med förslaget.

– Vi lade ett förslag tillsammans med Skolledarförbundet för ett par månader sedan om att staten ska kunna gå in i krisande skolor och jag är jätteglad för att moderaterna lyssnat, säger MP-språkröret Gustav Fridolin.

– Jag välkomnar förslaget för vi presenterade ett liknande redan för ett år sedan, men jag undrar varför regeringen inte gjort något åt problemet under åtta års tid, säger Ibrahim Baylan.

Claes Nyberg, vd för FriSKOLORnas riksförbund, välkomnar också moderaternas förslag.

– Vi har efterlyst det här ganska länge och tycker det är toppen. Skollagen är väldigt tydlig med att eleverna har rätt att klara kunskapsmålen och hela systemet måste vara inriktat på det. När då en skola underlevererar måste man först ta reda på vad det beror på och sedan sätta in stöd. Blir situationen inte bättre måste det till vite och förelägganden, men ytterst kommer en punkt där man måste säga "det här duger inte" och lägga ner.

 

Björn Ewenfeldt/TT

Peagogiskt ledarskap god grund för hög kvalitet

$
0
0

Kvaliteten i skolan stod i fokus på många seminarium i Almedalen under onsdagen. Men vad kännetecknar en framgångsrik skola och vad kan man lära av den? Det nationella Institutet för kvalitetsutveckling, som har i uppdrag att stödja och sprida god kvalitet, valde att visa upp Glada Hudikgymnasiet som ett bra exempel på god kvalitet. Där satsar man mycket på ledarskapsutveckling.

Glada Hudikgymnasiets rektor Lena Lingman har sedan starten år 2006 byggt upp en skola som började som ett gymnasium, men nu även inrymmer en grundskola.

Hon berättade att skolan satsar mycket tid på ledarskapsutveckling för såväl personalen som för eleverna. Eleverna på gymnasiet har 350 timmar ledarskapsutbildning när de slutar skolan.

– Elever som kan leda sig själva är ofta bra på att leda andra, förklarar hon.

Man har ett tydligt elevfokus. Skolan har två tydliga mål för sin verksamhet. Den ena handlar om att elever som är trygga och tycker att det är roligt att gå till skolan utvecklar en god självkänsla. Den andra handlar om att elever som når akademiska resultat som är högre än rikssnittet utvecklar ett gott självförtroende.

Målen utvärderas hela tiden och eleverna deltar aktivt i utvärderingen och det förs hela tiden diskussioner om hur man ska nå de uppsatta målen.

På skolan har mellan 96 och 100 procent av eleverna nått målen varje år sedan skolan startade.

– Hos oss har vi en vision att alla kan, vi jobbar mycket med kamratskap och har ingen mobbning på skolan. Vi har bra relationer till våra elever eftersom vi ständigt odlar dem. Det är ingen slump att eleverna kan ha sina Iphones på laddning i våra korridorer (underförstått utan att bli av med dem reds anmärkning), säger Lena Lingman.

Men det viktigaste framgångskonceptet är, enligt Lena Lingman, att man tillsammans skapa en organisation där man har en tydligt kultur, vision, värderingar och mål. Såväl individen, teamet som hela organisationen ska vara överens om de viktiga sakerna.

Hon brukar fråga sina lärare efter att de kommit tillbaka från semestern: Varför har ni valt att inte säga upp er?

– Precis som i äktenskap måste man förnya sina löften och ställa sig frågan: Varför gör jag det här varje dag, säger hon.

Lenita Jällhage

Våga tala om sorg

$
0
0

Monicas man drunknade. Catharinas bror blev överkörd av tåget. Det förde dem samman i Randiga huset, en organisation som stöttar barn och ungdomar som förlorat någon närstående.

Plötsligt kan livet förändras i ett slag. För de allra flesta var det här en alldeles vanlig vinterdag 1991. Men för Catharina Richter som då var 18 var det här dagen när hennes grundtrygghet trasades sönder. Det var natten då hon väcktes av ett samtal från polisen som berättade att hennes bror Figge på hemväg från en fest blivit överkörd av tåget.

Catharina och Figge stod varandra mycket nära. Fortfarande är han ofta i hennes tankar. Det hon gått igenom fick henne att förstå att syskonsorg är något speciellt.

– Syskonsorg har kallats den tysta sorgen. Föräldrar som förlorar ett barn kan få stöd och hjälp men efterlevande syskon glöms ofta bort, säger Catharina Richter.

Barn som förlorar en syster eller bror tillåts ofta inte sörja, de trycker undan sin egen sorg för att skona föräldrarna. De försöker vara till så lite besvär som möjligt inför sina förtvivlade föräldrar. Chatarina Richter blev ängslig och försiktig och tänkte att hennes föräldrar inte skulle uthärda om något hände också henne.

Hon sköt hela tiden sorgen över Figges död framför sig och fyllde i stället dagarna med arbete och aktiviteter. Men en dag tog det stopp. Hon kände att den sorg som uppfyllt henne under 20 år måste komma ut. Hon började skriva en insändare som växte till en hel bok om att sörja ett syskon. När hennes mamma läste boken kunde de äntligen börja tala om Figge och sorgen. Som i många andra familjer hade man försökt skona varandra genom att inte tala om Figge och det som hänt.

Genom sitt skrivande om saknaden efter sin bror kom hon till insikt om att hennes erfarenheter skulle kunna hjälpa andra i samma situation. Catharina Richter kom i kontakt med Randiga huset och dess grundare Monica Nanni.

Monica Nannis mandrunknade när deras dotter var sex år. Polisen frågade om hon hade någon anhörig att vända sig till. Hon ringde till sin syster och därmed åkte poliserna från platsen.

– I mitt chockade tillstånd fick jag hämta min dotter hos grannen och berätta att hennes pappa var död. Hörde sedan aldrig något mer från någon – inte ens barnavårdscentralen undrade hur det gick för oss! Polisen har berättat att trots att kunskapsläget numera är mycket bättre skulle samma sak kunna hända i dag. 

Med sin samlade erfarenhet av sorg arbetar de i dag i Randiga huset på Gärdet i Stockholm. Här hjälper de sörjande i olika stödgrupper.  Utgångspunkten är att sorgen är frisk och normal och tar lång tid att bearbeta. De är ofta ute och hjälper skolorna att klara att möta dessa svåra situationer på ett bättre sätt än när Catharinas bror dog.

– Vi talade aldrig om min brors död i min skola. I fjol mötte jag en person som gått i min brors parallellklass. I 22 år hade han funderat över vad som hände. Det gick massor av rykten kring vad som hänt, men ingen lärare berättade vad som egentligen hänt. De fick inte möjlighet att gå på min brors begravning. Det här visar hur fel det kan gå. Precis samma sak kan hända i dag, säger Catharina Richter.

Kvällen när Figgeblev överkörd var han på en ungdomsgård och var full för första gången. Personalen sa att de skulle ringa så att föräldrarna kunde hämta honom, men hans kompis lovade att hjälpa honom hem. Men kompisen somnade på tåget och Figge blev överkörd på väg från stationen.

– Även den pojken lämnades själv med sina skuldkänslor. Ingen fick reda på fakta. I min egen klass sa lärarna att de skulle ta hänsyn till vad som hänt vid betygssättningen, i övrigt gjordes ingenting.

Foto: Hasse Hedström

Hon minns att hon ville att kompisarna skulle förstå att hon hade det besvärligt samtidigt som hon ville att allt skulle vara som vanligt. Ett tag fanns ett nyhetsvärde i det som hänt.

 – Men det jag längtade efter var att få prata om min bror! Vad han tyckte om, vad han brukade göra, inte om olyckan.

I skolan finns det många tillfällen när familjen kommer på tal, man målar släktträd, ritar kort till mor och far. Som lärare gäller det att förstå att även de som har en mamma som har dött har en mamma på mors dag.

– Det mest läkande för den som gjort en förlust är att få hjälp med att skapa en minnesbank att ta med sig in i framtiden. Ju mer vi talar om personen som dött desto starkare blir minnesbanken. Att få prata om minnena är läkande i sig, säger Monica Nanni.

Föräldrar i en krissituation har svårt att se sina barns behov. Läraren eller pedagogen har inte alltid tid att lyssna till barnets alla funderingar, men de kan hjälpa till med att bygga upp ett nätverk som kan stötta eleven.

Det finns olika sätt att sörja. Vissa vill prata, andra vill hellre göra något. Där kanske fritidshemspersonalen har möjlighet att umgås med barnet på ett lite annorlunda sätt och i lite andra sammanhang än klassläraren.

Det gäller att skolan är förberedd. Istället för någon dammig pärm som någon annan satt ihop bör varje skola kortfattat skriva en beredskapsplan hur lärare och pedagoger på skolan bör handla utifrån den personal och de resurser som finns tillgängliga. Ett enkelt dokument där personalen i förväg diskuterat igenom dessa svåra frågeställningar. Skolan ska vara en trygg hamn.

– Få upplever oss som otrygga när vi är i skolorna och talar om det värsta som kan hända. Det beror på att vi är trygga i att vi har kunskapen, är förberedda och förmedlar att vi vet vad vi talar om, säger Catharina Richter.

De berättar att många är rädda att ta upp ämnet i klassrummen, att det sätter igång processer som de inte kan ta hand om på skolan.

– Därför vänder vi oss ofta i våra förläsningar till pedagogerna. Vi berättar om barns sorg, deras behov och hur man i förskolan och skolan kan göra sig bättre rustad för att ta dessa samtal med barn och elever om det blir aktuellt.

Generellt är öppenhet alltid att föredra. Det drabbade barnet, kamrater och andra ska informeras så fort som möjligt. Det minskar ryktesspridningen. Fantasier och rykten kan snabbt bygga upp historier som inte alls stämmer.

När det gäller ungdomar som tagit sitt liv vill föräldrarna ibland att skolan inte ska berätta om det. Då gäller det att förklara hur viktigt det är att tala om vad som hänt.

– Sorg är något mycket privat i vårt samhälle. Man är rädd att säga fel saker. Barn lämnas ofta ensamma i sina funderingar och utan hjälp i sina försök att förstå vad hänt. Barnen har ofta känt att de inte haft någon att vända sig till med sina frågor, säger Catharina Richter.

När det gäller yngre barn gäller det att vara uppmärksam på deras frågor, lyssna in och ge barnet möjlighet att själv fundera vidare och ställa nya frågor.

Det gäller att förklara för klassen att det barn som drabbats kan behöva särskilda förhållanden omkring sig: längre tid vid prov, möjlighet att lämna klassrummet utan förklaring och så vidare.

Många får koncentrationssvårigheter och kan behöva sitta enskilt för att klara av att koncentrera sig. Samtidigt vill barn vara som alla andra, de vill inte särbehandlas. Denna balansgång är en svår uppgift. Omgivningen glömmer snabbt, men barn glömmer inte förlusten av ett syskon eller förälder.

– Vi ser ganska ofta barn som förlorat en viktig person i barndomen. Först tio år senare kommer insikten och reaktionen. Ibland uttrycks det i självdestruktivt beteende, ätstörningar eller svårigheter i skolan. Barnet betraktas då som ett problembarn, säger Monica Nanni.

Hasse Hedström

Smartphone eller smart undervisning

$
0
0

Foto: Maria QvarzellI korridorerna, i skolmatsalen och på lektionerna– överallt finns ungdomar som med ett enkelt knapptryck är ute på internet och har hela världen som lekplats. Surfplattor och smarta telefoner har gått från att vara lyxkonsumtion till att vara en rättighet för alla elever. Förutom dessa finurliga redskap tillhandahåller många skolor i dag datorer till alla elever som de ska använda i undervisningen. Det finns givetvis mycket positivt i att elever har en dator som arbetsverktyg, men det måste vara svårt att vara femton år och lyssna på mig om hur man ska hantera fet fisk när Facebook, Snapchat, Youtube, Instagram med mera bara är en fingertryckning bort. Internet, elevdatorer och smartphones är här för att stanna och vi lärare står nu inför utmaningen att göra våra lektioner så intressanta och spännande att eleverna väljer att stanna kvar ”IRL” (in real life).

Att fånga elevens intresse anser jag vara A och O för att få ihop denna ekvation. Frågan är väl bara vad ungdomar av i dag är intresserade av. Jag tror inte att dagens ungdomar är mycket annorlunda än vad jag själv var när jag gick på högstadiet. Jag gillade sociala nätverk, chattar, dokusåpor, gameshows, tv-spel. Den vardag som jag växte upp i tror jag gäller än i dag. Den stora skillnaden är att tillgängligheten av dessa saker har spridit sig till skol­ans värld. Det är här jag anser att vi som goda pedagoger måste börja tänka till. Vilka av dessa intressen kan vi ta vara på i vår undervisning?

Elever gillar sociala nätverk, så varför inte starta upp ett sådant som berör skolan? En naturlig mötesplats där eleverna hjälper varandra att finna kunskap. Att det ger bra resultat när eleverna hjälper varandra i klassrummet vet vi, men tänk om elever från världens alla hörn skulle kunna hjälpa varandra att lösa ett mattetal... Gameshows är något som enligt mig är direkt tacksamt att använda sig av i ämnet hem- och konsumentkunskap. ”Hells Hempa” är ett moment som jag årligen håller med årskurs sju. Givetvis kan jag inte vara lika hård och elak som Gordon Ramsey, men eleverna uppskatt­ar detta moment. Vad de inte tänker så mycket på är att de samtidigt har fått visa sina kunskaper i matlagningsmetoder (finfördela, koka och steka).

Att anta utmaningen och förändra vår undervisning kräver kreativitet och hårt arbete, men kommer att löna sig när eleverna väljer att lyssna på oss i stället för att leka med sina telefoner.

Daniel Frölander Daniel Frölander arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap, svenska och svenska som andraspråk på Victoriaskolan i Norrköping.

Avgifter i hetluften

$
0
0

Kritiska röster höjs mot kostnader för idrottsdagar såväl som praktiska läxor i hem- och konsument- kunskap. Vad är det egentligen som gäller?

Timmarna i hem- och konsumentkunskap är få och många elever får praktiska hemläxor. Men det är inte helt problemfritt. I vintras skrev en kritisk förälder i en sydsvensk stad till Skolinspektionen, sedan sonen fått återkommande praktiska läxor som att steka kött och baka.

– Det kan inte stämma när de gör så här. Det blir ju en kostnad, säger mamman som vill vara anonym.

Skolinspektionen svarade att det inte låter rimligt att eleverna får sådana hemuppgifter i den omfattningen och uppmanade henne att ta kontakt med rektorn eller skolans huvudman. Enligt skollagen får det ju bara ”förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna”.

Praktiska hemläxor kan därmed gå an vid enstaka tillfällen. Men vad är en obetydlig kostnad i det här sammanhanget?

Det tycks ingen veta. Sofia Wirlée, jurist på Skolinspektionen, har dock svårt att se att summan ingredienserna landar i för att genomföra någon enstaka läxa blir så pass hög att den strider mot bestämmelserna om en avgiftsfri skola. Maten äter familjen dessutom upp.

– Skollagen reglerar inte hemkunskapsläxor i form av att baka bröd hemma. Det är inte på den detaljnivån. Skulle vi få in en anmälan i ett sådant ärende får vi gå in och titta på hur det ser ut i det enskilda fallet, säger hon.

Skolinspektionen har en lathund som definierar vad obetydliga kostnader är vid situationer som granskas oftare. Till exempel friluftsdagar med aktiviteter kopplade till idrott och hälsa. Då accepterar de att eleven betalar upp till en hundralapp för att exempelvis ge sig ut i skidbacken. Flera skolor har fått krav på åtgärder de senaste åren för att ha misslyckats med att erbjuda en avgiftsfri utbildning, sedan de tagit mellan 140 och 500 kronor för en dag i slalombacken. Det spelar ingen roll om de har erbjudit kostnadsfria alternativ. Eleverna ska kunna välja aktivitet oberoende av ekonomisk situation.

– Det är inte så att man kan erbjuda något som kostar och att frivilligheten är att åka med på det som kostar eller göra något annat. Alla elever ska kunna åka, säger Sofia Wirlée.

Organisationen Majblommanhar länge kämpat mot skolans dolda avgifter. I vintras visade deras undersökning bland 1 000 föräldrar att 17 procent av de tillfrågade tycker att en obetydlig avgift är 20 kronor. Det är långt under den hundralapp som Skolinspektionen anser är rimlig vid idrottsdagar. Bara en tre­djedel tycker att 100 kronor inte spelar någon roll. Majblomman är därför kritisk till Skolinspektionens lathund.

– Man har lagt ribban så pass högt att vi bara når människor med god ekonomi, säger generalsekreteraren Lena Holm.

Majblomman delar ut bidrag till barn som behöver ekonomisk hjälp för att delta i aktiviteter på fritiden och i skolan. Bland de som söker pengar finns familjer som inte har råd att köpa nya gymnastikskor eller åka iväg på studieresor med skolan. Idrottskläder är en svår nöt att knäcka och Majblomman riktar inte sin uppmärksamhet mot det fenomenet. Däremot tog de nyligen fram en handbok för att fastslå vad avgifterna i skolan innebär i praktiken. Samtidigt kämpar de för att skolans huvudmän ska skjuta till mer pengar och betala friluftsdagar och matsäckar.

– Det är inte läraren som ska sitta och få ont i magen när man funderar på hur man ska få ihop det här med undervisningen. De ska ställa sig upp och kräva mer pengar så att det räcker till undervisningen, speciellt när det gäller idrottsdagen, säger Lena Holm.

Fotnot: Majblommans praktiska handbok gällande avgifter i skolan hittar du på
majblomman.se/barnfattigdom/Majblommans-rapporter/

Sebastian Danielsson

Kreativitet är ingen gudomlig talang

$
0
0

– det går att lära ut. En förutsättning är att eleverna får erfarenhet, kunskap och utmaningar.

Kreativitet tycks hablivit ett modeord runt om i samhället. Ta bara en titt på arbetsmarknaden. Vare sig det är i affärs- eller skolvärlden vill arbets­givarna ha entusiastiska och kreativa medarbetare. Därför är det inte konstigt att både grund- och gymnasieskolans läroplaner uttrycker att skolan ska ”stimulera elevernas kreativitet”. I hem- och konsumentkunskapen anger även kursplanen att undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet.

Det kan låta luddigt och svårt att lära ut. Särskilt med tanke på allt annat som ska hinnas med. Men ge inte upp – det är fullt möjligt att träna upp kreativitet. Åtminstone enligt Pontus Wasling, hjärnforskare och neurolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som likt många andra forskare definierar krea­tivitet som att skapa något nytt och användbart. Trots forskning som tyder på att det finns en koppling mellan psykisk sjukdom och kreativitet, vilket förut­sätter en viss genetik, är han övertygad om att vi alla är och kan lära oss att bli mer kreativa. Det är ett naturligt läge för våra hjärnor att hitta på nya saker.

– Det är så vi har klarat oss så bra och utvecklat vårt samhälle, säger Pontus Wasling.

I motsats till bilden av kreativitet som en fast egenskap ser han det som en process. Det handlar om att upptäcka mönster och sammanfoga dessa för att skapa nya, användbara saker.

– Apples grundare Steve Jobs har sagt att det handlar om att knyta ihop punkt­erna, ”connecting the dots”. Det finns andra som har liknat det vid ett kalejdoskop. Ju fler idéer man har, desto fler mönster kan det bli. Precis som glasbitar i ett kalejdoskop.

För att göra detta är vi beroende av våra minnen, konstaterar Pontus Wasling i sin forskning. Han utgår från en studie som visar att personer som skadat den del av hjärnan som används för att bläddra igenom våra minnen inte kan föreställa sig en framtidsscen. Visioner blir därmed inte möjliga utan minnets hjälp. Det är våra tidigare upplevelser och erfarenheter som gör att vi kommer fram till nya saker. Säkerligen har du noterat att monster i skräckfilmer ofta har en likhet med insekter. Det är med andra ord svårt att uppleva något som ligger helt utanför det vi tidigare har upplevt.

– Det behövs minnen för att vi ska vara kreativa, vilket betyder att ju fler minnen vi har desto mer kreativa kan vi vara, säger Pontus Wasling.

Han förklarar att det finns två sorters minnen. Dels det vi vanligen associerar med minnen: upplevelser, händelser och fakta. Dels så kallade tysta minnen, sådant vi långsamt nöter in i hjärnan. Som gör att den lär sig att känna igen saker. Tack vare tysta minnen vet vi vilka ingredienser som kan kombineras för att skapa en god maträtt, eller hur man ska röra sig för att på bästa sätt ta sig över höjdhoppsribban. Sådant som inte går att lära sig genom en sökning på Google. Precis som fakta är det något du som lärare arbetar med att förmedla till dina elever. Att jobba kreativitetsfrämjande tränger därför inte undan den kunskap som är nödvändig att lära ut enligt kursplanen.

– Om man ska vara riktigt kreativ måste man vara väl förtrogen med sitt ämne, säger Pontus Wasling.

Han berättar om en kreativ cykel som 1800-talsmatematikern Henri Poincaré utvecklade. Enligt hans teori börjar krea­tiva idéer med att man arbetar med ett problem så långt det går tills man måste lägga det åt sidan. Då fortsätter hjärnan bearbetningen undermedvetet. När hjärnan sedan slappnar av dyker lösningen upp en dag – kanske i duschen eller på joggingrundan. Då börjar efterarbetet att faktiskt omsätta lösningen praktiskt, vilket kräver kunskap. När man kör fast där är man tillbaka på ruta ett, med att klura på ett sätt att få idén till verklighet. Cirkeln är sluten.

Enligt Pontus Waslingär det alltså erfarenhet och kunskap som är nyckeln till de kreativa idéerna. I så fall borde väl all undervisning främja kreativitet?

Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Skolan kan i stället vara kreativitetshämmande, då eleverna inte alltid får utrymme att vara kreativa. Det har Eva Hoff, forskare och universitetslektor i psykologi vid Lunds universitet, sett i sina fältstudier om kreativitetens villkor i skolan. Ofta handlar det om att läraren inte riktigt vill släppa på kontrollen och låta eleverna hitta nya vägar.

– Under alla de timmarna jag observerade lärare tror jag inte att jag en enda gång såg en lärare som uppmuntrade originalitet, säger Eva Hoff.

Influerad av internationell kreativitetsforskning har hon tagit fram och utgått från olika egenskaper som gynnar elevernas kreativitet i skolan. En kreativ undervisning ska bland annat innehålla flexibilitet, lekfullhet och utmaningar. Men ofta riskerar undervisningen att bli för regel- och resultatstyrd för att eleverna ska kunna utveckla sin kreativitet.

– Ibland är det som att lärare kanske vill ha mer kontroll än vad de behöver ha egentligen, säger Eva Hoff.

Hon och Pontus Wasling är överens om att lärare bör bidra med kunskap för att sedan ge utrymme åt alternativa lösningar. Det är en nödvändig balans. Ämnesövergripande och elevstyrt är utmärkta sätt att arbeta på. Även öppna uppgifter, så att eleverna får hitta sina egna lösningar. Uppgifter som att eleverna får skapa ett eget träningsschema eller en egen budget är goda exempel. Se bara till att finnas till hands för vägledning.

– Det är väldigt svårt att lära sig någonting på egen hand utan handledning. Lärarens funktion är jätteviktig för att hela tiden utmana eleven och höja kravet, säger Pontus Wasling.

Till sist. Försök att inte lägga uppgift­erna på en för enkel nivå – utmaningar gör att eleverna pressas till nytänk. Precis som i exemplet med den kreativa cykeln måste de få låta något växa där bak i huvudet för att slutligen blomma ut.

Sebastian Danielsson

Lösning i glesbygden

$
0
0

Väntis blev fritids och efter satsningen på kombinerad förskola och fritidshem fungerar hela skolan numera som en barngrupp. Slussfors är byskolan med en ständig förändringsprocess.

Foto: Fredrik Mårtensson

Det blir naturligt med ständiga anpassningar till att åldersfördelningen skiftar hela tiden. Vi tror att en gemensam barngrupp är en bra modell för att hantera det, säger Barbro Karlsson, förskollärare och arbetsplatsombud i Slussfors för Lärarförbundet.

Efter skog och myrmark öppnar sig terrängen, när vi färdas i vårvinterlandskapet längs Blå vägen och med Umeälven som följeslagare.

Det är drygt sex mil väster om Storuman och ungefär lika långt återstår till fjällen i Tärnaby.

I byn Slussfors bor färre än 100 invånare och sedan 1996, då nuvarande skolbyggnad stod färdig, fungerar den som skola för barn i mellanområdet i vidsträckta Storuman kommun.

– Gratian heter bygden och det betyder ungefär ”kargt område” på samiska, säger Barbro Karlsson när hon hälsar välkommen. Just lokalhistoria är ett ämne hon kan utantill som ordförande i hembygdsföreningen under många år.

Skolan är byggd för samverkan mellan olika verksamheter. Här finns bygdens bibliotek och till och med ett nystartat virtuellt vårdrum – unikt för sjukvårdssverige – dit bybor kan söka sig för uppkoppling mot familjeläkare eller sjuksköterska i Storuman.

På Holken– förskola och fritidshem i ett – börjar de äldre fritidsbarnen att droppa in när skoldagen går mot sitt slut.

– Det är vårt tredje år med ett riktigt fritids som vi i likhet med många andra mindre glesbygdsskolor valt att integrera med förskolan, berättar Barbro Karlsson.

– Tidigare hade vi någonting som kallades väntis. Barnen fick stanna kvar efter skolan i väntan på hemtransport. Men både från personal- och föräldrahåll kände vi att det inte var någon bra lösning. Nu kan vi erbjuda verksamhet med bra innehåll.

Ett tiotal barn är inskrivna på fritids av totalt 32 på skolan, varav 17 går i årskurs 1-6. Att elevkullarna skiftar kraftigt hör till på en skola med så få barn.

I Slussfors har trenden under senare år varit färre barn i grundskolan och ökat barnantal i förskolan. Det har varit en stark faktor bakom omorganisationen till en barngrupp för hela skolan.

Planeringen startade för två år sedan och innevarande läsår är det första med det nya arbetssättet.

Tidigare hade Ingrid Karlsson och Maud Persson enbart ansvar för skoleleverna, men nu har de även viss arbetstid på Holken.

Foto: Fredrik Mårtensson

– Elevantalet räcker för närvarande inte till för två heltidstjänster i skolan och alternativet hade varit att acceptera arbetstid på en annan skola, säger Ingrid Karlsson.

– Att jobba med en barngrupp och vara ett arbetslag är en bättre lösning. Det finns många fördelar med att komma i kontakt med barnen redan i förskoleåldern. Nu kan jag tidigt upptäcka vilka färdigheter olika barn har med möjligheten att lägga ut lite ”krokar”, kanske framför allt i matematik som jag är särskilt intresserad av. Barnen får på så vis tänka till – och får med sig nyttiga kunskaper inför skolstart.

Ett särskilt tillägg har skrivits i gällande kollektivavtal för att bana väg för Slussforsmodellen. Det har blivit mer arbetstid med barnen och mindre planeringstid.

Foto: Fredrik Mårtensson

– Vi har fått vara kreativa när det gäller att hitta tillfällen för gemensam planering. Om inte sms-planering är ett begrepp sedan tidigare så kanske Ingrid och jag har uppfunnit det, säger Maud Persson med ett leende.

– Det är lite av en baksida att planeringstiden krympt och vi behöver vara vaksamma så att det inte blir ett stort problem. Men det är en ny organisation som behöver ges tid för att fungera fullt ut.

Alla tre lärare som vi talar med har arbetat i Slussfors sedan den nya skolan invigdes för 18 år sedan.

Kontinuitet och kompetens finns på skolan. Samtliga i personalen har pedagogisk examen och endast i ett fall motsvarar den inte den tjänsten (förskollärare som har examen för undervisning i årskurs 4-9).

Med placeringarna 10 och 23 i riket i Lärarförbundets kommunranking de senaste två åren står sig Storuman väl i jämförelse med andra kommuner. Det är bara lönenivåerna som drar ner placeringarna något.

I Storumans kommun finns ytterligare ett integrerat fritidshem/förskola (Gunnarn) och i de något större tätorterna med mer traditionella fritidshem är det framför allt förskollärare som arbetar.

– Jag har själv en grundexamen som fritidspedagog och har efter det kompletterat med en förskollärarexamen genom distansstudier mot Umeå universitet, säger Barbro Karlsson.

Hur är möjligheterna till kompetensutveckling generellt i kommunen?

– Vi har bland annat återkommande pedagogiska aftnar. Ibland har vi föreläsare, men framför allt delar vi erfarenheter och ger varandra tips och idéer. Alla pedagoger deltar också i ”Matematiklyftet”.

Barbro Karlsson är nöjd med att ha medverkat till att skolan numera kan erbjuda fritids. Med lite extra fokus på musik och utomhusaktiviteter fylls dagarna med pedagogiskt innehåll.

Slussforsbarnen har numera tillgång till ett skogsområde mellan älven och skolan där man försöker vara så ofta som möjligt, även vintertid.

Kan det inte bli problem med så stor åldersskillnad mellan förskole- och fritidsbarn?

– Nej, jag upplever inte det. Kanske för att det är få som bor här och det finns en sammanhållning sedan tidigare. Barnen lär känna varandra väl i en integrerad verksamhet som vår, säger Barbro Karlsson.

Foto: Fredrik Mårtensson

– Jag tycker vi visar att en liten skola kan erbjuda kvalitet på alla områden. Men det kräver en öppenhet för ständiga förändringar. Gillar man inte det, så är inte en skola som Slussfors rätt ställe att arbeta på.

Rektor Jenny Anderssontycker att det nya arbetssättet med en stor barngrupp slagit väl ut. En modifiering som skett är att alla inte äter tillsammans. Numera har förskolebarn och fritidsbarn/skolelever lunch var för sig.

– Det blir bättre matro då för de minsta barnen, säger Jenny Andersson.

Hur ser framtiden ut för Slussfors skola?

– Jag kan inte se annat än att den är ganska ljus. Vi har ju så få barn nu i årskurs 4-6 att det kommer att bli en ökning av antalet barn under de närmaste åren – enligt prognoserna med fem-sex barn.

Fredrik Mårtensson

Fler tankar om kreativitet

$
0
0

Kia Bringert (KB) är danspedagog och lärare i idrott och hälsa. Johanna Gerberich (JG) är yrkeslärare, universitetsadjunkt i mat- och måltidskunskap och ämnessamordnare för hem- och konsumentkunskap. Båda är lärarutbildare och aktiva vid Örebro universitet respektive Högskolan i Kristianstad. Här ger de sin syn på vad kreativitet är och hur man kan hjälpa andra att bli kreativa.

 

Hur får man igång kreativiteten?

KB: Som lärare måste man låta kreativiteten ta tid, den kommer inte igång med en gång. I början kan man ge vissa ramar för att skapa trygghet. Till exempel låta eleverna utgå från idrottsrörelserna när de skapar sin första egna dans eller arbeta med olika teman.

JG: Jag tror att det är viktigt att man som lärare fokuserar på processen och inte på produkten. Då vågar eleverna mer. Att man experimenterar och laborerar med rå­var­orna i stället för att laga fullständiga måltider. Jag brukar ge mina studenter lite annorlunda examinationsuppgifter. Till exempel får de göra film. En del blir rädda eftersom de aldrig har gjort någon film förut. Då är det viktigt att de får stöd i form av information och exempel så att de vågar försöka för efteråt, när de vågat, inser de att de kan mer än de tror. När man arbetar med konsumtionsfrågor tycker jag man ska göra det i köket och inte i ett vanligt klassrum. Till exempel genom att skapa måltider för olika familjekonstellationer eller värdera hemlagat jämfört med färdigköpt utifrån aspekter som smak, tid, miljöpåverkan, ekonomi, tillagning och ursprung.
 

Hur ser du på kreativitet i ditt ämne?

KB: Kreativitet krävs av alla lärare för att skapa ett intresse hos eleverna och för att utmana deras bild av vad idrott och hälsa är. Det gäller att låta eleverna bli delaktiga i hur vi hittar alternativ till de traditionella sport­erna och lekarna så att alla kan delta utifrån sina förutsättningar.

JG: I ämnet hem- och konsumentkunskap känns det naturligt och lätt­ast att applicera kreativiteten på matlagningen men det går ju förstås även inom andra områden. Till exempel är kreativa idéer bra när man arbetar med hushållsekonomi och hur man kan dryga ut hushållskassan.


Hur lär man ut kreativitet?

KB: Jag tror att ju mer man jobbar med kreativitet desto mer utvecklas man. Ju mer man utsätts för den sortens uppgifter desto mer tränas man i kreativitet. Jag brukar uppmana mina studenter att se på varandras dansrörelser och ge varandra feedback. Inte utifrån hur bra eller dålig en rörelse är utan utifrån den känsla, upplevelse och tolkning som de får som åskådare.

JG:I stort sätt tycker jag det handlar om hur man arbetar didaktiskt. Om läraren har mod att vara kreativ kommer det gratis till eleverna. Eleverna gör som vi gör. Många anser att man måste kunna alla grunder först för att kunna vara kreativ men jag tycker tvärtom. För att kunna lära sig grunderna krävs kreativitet.


Vad hindrar kreativiteten från att flöda?

KB:Kreativitet handlar jättemycket om självkänsla och självförtroende. Det krävs mod att våga vara kreativ inför andra. Man kan känna sig rädd för att bli dömd för det man skapar, det blottar vem man är. Det går inte att garantera att alla på en individnivå känner sig delaktiga i det kreativa skapandet under lektionerna. Vi jobbar ju mycket i grupp i idrott och hälsa, särskilt när det handlar om dans, eftersom det blir så ut­lämn­ande annars, och i en grupp finns det ju alltid någon eller några som har högre status och kompetens och som ibland kan dominera det kreativa skapandet. Det är en utmaning för läraren.

JG: Kreativitet handlar mycket om mod. Jag pratar nog egentligen inte så mycket om kreativitet men det kanske ändå inte är så vi når dit? Jag tror att vi når kreativitet genom att fylla våra elever med självförtroende och mod och en ryggsäck med grundkunskaper.


Vad är kreativitet för dig?

KB: Jag tycker att kreativitet handlar om att vara flexibel, att våga vända och vrida på saker, tänka annorlunda och hitta lösningar. Jag pratar mycket om kreativitet med mina stud­enter, fast jag kallar det inte för krea­tivitet utan för skapande eftersom jag mest möter dem i dans.

JG: Kreativitet måste inte vara så storslaget som vi ofta tänker, man måste inte förändra världen, hitta på en ny innovation eller skapa ett helt nytt recept. Det kan räcka med att man tänker på ett lite nytt sätt för sig själv och att man uppmuntrar eleverna till att våga och ger dem spel­utrymme.

Johanna Ulrika Orre & Sebastian Danielsson

Engagemang – roligt, roligt men farligt, farligt

$
0
0

Lärarvardag Matnyttiga tips som underlättar ditt jobb och ger inspiration i vardagen.

Illustration: Janette Bornmarker

Plötsligt försvinner tid och rum och vi fylls av en känsla av lust och ork. När engagemanget infinner sig är jobbet en lek. Dessutom är engagemang bra för hälsan. Är du engagerad i ditt jobb blir du mer tillfreds med livet i stort och risken för depression minskar.

Men på senare år har ordet engagemang ändå fått en liten varningstriangel runt sig. För mycket av det goda är inte bra och går man helt upp i sitt jobb kan man bli utbränd. Så var går gränsen?

– Visst skulle det vara bra om det fanns en test vi kunde ta så att vi visste om vi var i farozonen. Men det gör det inte. I stället handlar det om att lära känna sig själv, vem jag är och vilka mina drivkrafter är, säger Ulrika Lundberg som är doktor i psykologi och har forskat i engagemang och utbrändhet i tio år.

De inre drivkrafterna grundar sig i intresse och i en känsla av identifikation med det man gör medan de yttre drivkrafterna handlar om exempelvis pengar och bekräftelse.

– Om du mestadels styrs av yttre drivkrafter finns det en risk att du driver dig själv för hårt utan att lyssna på dina egna gränser och det kan leda till utbrändhet, säger Ulrika Lundberg.

Är situationen i stället att du framför allt motiveras av inre drivkrafter som lust och intresse uppstår risken för utbrändhet när arbetssituationen skapar motstånd. Regler, administration och byråkrati kan bli som en broms som hindrar hjulet från att rulla.

Saknar vi engagemang i vårt jobb eller känner varningssignaler för utbrändhet tycker Lotta Lundberg att vi ska ta det på allvar och hennes råd är lika självklart som drastiskt.

– Byt jobb. Visst kan vi försöka påverka vår arbetsplats om det är organisationen det är fel på, men mycket forskning visar att den bästa lösningen är att byta jobb. Det är då vi lättast hittar tillbaka till arbetsglädjen igen.

Risken för utbrändhet har nämligen väldigt lite att göra med mängden arbete. Det handlar om jobbets kvalitet snarare än kvantitet.

– Det behöver inte alls vara farligt att arbeta mycket om du trivs och mår bra, säger Ulrika Lundberg.

Det är lätt att troatt engagemang är nästan som ett maniskt tillstånd, fyllt av lust och energi, där det bara är roligt att jobba. Men det är snarare ett balanserat och positivt tillstånd där vi kan hitta förnöjsamhet i alla arbetsuppgifter.

– Det är när vi orkar och har kraft även till de mindre roliga momenten, säger Ulrika Lundberg.

Eftersom engagemang är en form av energikälla kräver det att vi tar väl hand om våra basbehov. Det behövs regelbunden påfyllning av mat och aktiv vila, men även passiv vila där vi ägnar oss åt något helt annat ett tag.

För att hitta den viktiga balansen mellan engagemang och utbrändhet menar Ulrika Lundberg att det fodras lika mycket av tre olika ingredienser. Hon beskriver det som en tallriksmodell där en tredjedel består av livets och arbetets ”måsten”, en tredjedel av det vi gör av lust bara för vår egen skull och en tredjedel av vila och reflektion.

– Över en veckas tid bör fördelningen av dessa tre aktiviteter vara jämn. Lyckas vi med det även dagligdags blir livet en lyxtillvaro, säger hon.

En som är välbekant med tallriksmodellen är Maria Hagblad, lärare i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala. Men när det kommer till antalet arbetade timmar väljer hon att inte räkna så noga. I stället tar hon sig tid att skapa egna instruktiva matlagningsfilmer som hon publicerar på sin blogg, kallad ”HK-bloggen på Vallaskolan”, så att hennes elever kan få extra hjälp att nå målen i ämnet.

– Jag brinner för att få med mig alla elever och är beredd att jobba ganska hårt. Jag tycker att det är roligt att jobba även om det blir lite mycket. Om man bara gör det man måste blir det inte lika roligt, tycker hon.

Någon rädsla för att bli utbränd har hon inte. Som nyligen utsedd förstelärare i ökad måluppfyllelse med hjälp av IT kan hon möjligen känna viss press att leva upp till rollen men det är inget som egentligen oroar.

En som däremot kan känna risken att engagemanget en dag kan gå överstyr är Ted Åhs. Han är utbildad lärare i idrott och hälsa men har numera en specialtjänst som ansvarig för Klågerupsskol­ans skolidrottsförening. Det var när han 2010 fick en fyrtioprocentig deltidstjänst som lärare på skolan som han på sin fritid startade den nu mycket populära och prisade föreningen.

– Jag älskar att hjälpa barn att finna sig själva, svarar han på frågan om vad som driver honom.

I början jobbade han nog 240 procent och även om han har blivit tvungen att börja skilja lite mer på jobb och fritid sedan hans barn föddes blir det fortfarande alldeles för många timmar jobb per dygn.

– Om jag ska vara ärlig känner jag i perioder att det är för mycket, att det tar stopp. Men det här jobbet ger mig sam­tid­igt så mycket wow-känsla, och jag tycker att det är så fruktansvärt roligt, att jag inte låter risken att bli utbränd stoppa mig, säger han.

Det låter kanske inte helt riskfritt men frågan är, går det att undvika att bli utbränd genom att engagera sig mindre i det man tycker är roligt?

– Nej. Dessutom vore det väldigt tråk­igt om vi skulle skydda oss på det viset. Engagemang är som barns lust när de leker, och att skydda sig mot det vore som att inte leva, svarar Ulrika Lundberg.

Johanna Ulrika Orre &Åsa Rehnström

Mentorer på offensiven

$
0
0

Kommer ni ihåg didaktikmentorerna i Nyköping som ordnade nätverksträffar med piloter från alla fritidshem? Nu har de gått vidare med fortbildning för all personal.

Det började med dåliga skolresultat och den kommunala satsningen ”Bästa grundskolan”. En lärare på varje skola utsågs till didaktikmentor. Fritidspedagog Annika Viklund blev rent ut sagt arg när hon insåg att det var andra lärare än fritidspedagogerna själva som skulle hålla i diskussionerna om fritidspedagogik. Hon bad att själv få bli mentor för fritidshemmen. Sagt och gjort, Annika Viklund och tre andra fritidspedagoger fick gå den högskoleutbildning som krävdes för att få tjänst som didaktikmentor för fritidshem.
 
Ur Fritidspedagogen nr 1/11
Därefter besökte Annika Viklund och hennes kollegor alla 24 fritidshem i Nyköping för att diskutera hur fritidshemmen kan bidra till att eleverna klarar utbildningsmålen. De hade även enskilda samtal med samtliga rektorer för fritidshemmen. En pilot från varje fritidshem bjöds in till nätverksträffar med mentorerna. Så långt är ni med – vi har skrivit om arbetet i denna tidning, i nr 1/11 och 4/12.

För drygt ett år sedan var det dags att avsluta projektet ”Bästa grundskolan”. Elevernas måluppfyllelse hade ökat. Och inte minst, för fritidspedagogernas del: medvetenheten hade stärkts om att fritidshemmen också bidrar till elevernas lärande.

– När vi hade slutredovisning av vår del inom ”Bästa grundskolan” sa rektorerna själva att de kunde för lite om fritids och att de ville jobba vidare med fritidshemmens uppdrag. Det var förstås jättekul, säger Annika Viklund.

Detta ledde tillen utvecklingsdag om fritidshemmen för rektorer och piloter under ledning av Lars Andersson, handledare och tidigare universitetsadjunkt i psykologi och pedagogik. Nyköpings kommun beslöt sedan att göra fortbildningssatsningen ”Offensiva fritidshem” för alla anställda i fritidshemmen. Fortbildningen har skett skolområdes­vis. Varje områdesgrupp – ett 30-tal personer – har träffats fem halvdagar under läsåret, under ledning av Lars Andersson.

– Bara att få bege sig till en annan plats än ordinarie skola och få sitta och diskutera fritidspedagogik helt ostört med en handledare under en halv dag är en verklig förmån, konstaterar Annika Viklund.

Under dessa förmiddagar arbetade grupperna med olika utvecklingsområden, som Förbättra sociala samspelet, Utveckla utomhusaktiviteterna och Gemensamt förhållningssätt.

Annika Viklunds grupp valde temat Stärka barnets självkänsla och skapa trygghet i gruppen. De intervjuade barnen och kartlade deras behov.

– Sedan jobbade vi med leken. Om vi såg att ett barn behövde fler kamrater, kunde vi till exempel dra igång en lek som just det barnet gillar och se till att få med flera barn. Detta är egentligen något vi alltid gör, men jag tror att vi arbetar mer medvetet på detta sätt nu, säger hon.

Ur Fritidspedagogen nr 4/12

När jag pratar med Annika Viklund per telefon har Offensiva fritidshem just avrundats genom att grupperna har redovisat sina utvecklingsområden. Rektorerna var med och lyssnade på alla redovisningar – och skolchefen var med på flera av dem, framhåller Annika Viklund. Tanken är nu att göra en bank av alla utvecklingsarbeten.

Annika Viklund och två av de fritidshemskollegor som gick utbildningen till didaktikmentorer har kvar denna roll – åtminstone terminen ut. De kallar sig i dag utvecklingspedagoger och ägnar tio procent, eller mer i något fall, av sin tjänst till utvecklingsarbete. På grund av en omorganisation, med bland annat ny chef för fritidshemmen, är det oklart hur arbetet kommer att se ut framöver.

Det bästa vore, tycker utvecklingspedagogerna, om alla anställda i fritidshemmen kunde fortsätta att träffas områdesvis några förmiddagar per läsår. Diskussionerna blir bättre om man slipper gå vägen via piloter.

– Annars urlakas kunskapen i varje led. Först går vi en kurs, som vi förmedlar till piloterna, och sedan ska piloterna förmedla kunskapen vidare till sina kollegor. Nu har vi sett att det faktiskt går att träffas all fritidspersonal några förmiddagar om året, så det borde vi fortsätta med.

Utvecklingsarbetet harfördjupat skolornas syn på fritidspedagogiken. Fritidshemmen kan, och ska enligt styrdokumenten, medverka till elevernas måluppfyllelse. Matematik kan övas med leken som grund, svenska likaså, liksom No, So, entreprenöriellt lärande och så vidare.

– Nu gäller det att såväl skolledare som fritidspedagoger litar på att fritidspedagogiken har detta att erbjuda. Det är också viktigt att rektorerna ser till att fritidspersonalen har en rimlig arbetssituation på förmiddagarna. Vi måste ha energi kvar till eftermiddagarna, det är där vi ska lägga krutet.

För Annika Viklunds del ledde utvecklingsarbetet i kommunen till en ny, spännande arbetsuppgift. När hon fick höra talas om att Skolverket arbetade med nya Allmänna råd för fritidshem hörde hon av sig till myndigheten och frågade om hon och hennes kollegor kunde få läsa förslaget. Det slutade med att hon fick ingå i referensgruppen till de allmänna råden som just nu är ute på remiss (se sid 9).

– Det var en jättekul grupp att delta i. Där fanns rektorer, skolchefer, forskare och så jag som ju är väldigt förankrad i barngrupp.

I de nya allmänna råden, om förslaget går igenom, ges rektorer och huvudmän ett tydligare ansvar för det pedagogiska ledarskapet i fritidshemmen. Annika Viklund är nöjd:

– De nya råden kommer att bli bra. Nu måste vi alla upp till bevis och göra vad vi ska. Det går att göra så mycket roligt av fritidspedagogiken.

Elisabeth Cervin

Göra begrepp begripliga

$
0
0

Inom den fritidspedagogiska världen finns viktiga begrepp. Vi talar om barn och vi talar om fritidspedagogisk verksamhet. Det finns flera skäl till varför dessa två har kommit att bli så kopplade till fritidspedagogiken, kanske handlar det ytterst om lek.

Genom att delta i fritidshemmets verksamheter får barnen möjlighet att utveckla olika förmågor och intressen. Området lek har ett av de mest karaktäristiska innehållen. Dels på grund av lekens egenvärde, dels för att ge barnen möjlighet att skapa mening och förstå livet samt stödja dem i deras lärande och utveckling. Genom leken ges möjlighet att fortsätta bearbeta de intryck och erfarenheter som gjorts under den obligatoriska skoldagen. Men också att experimentera, använda sig av en mångfald uttryck, finna nya lösningar och på ett skapande sätt omforma idéer och tankar till praktisk handling. Barnet blir verksamheten.

Genom att knyta samman begreppen fritidspedagogik, barn och verksamhet har fritidshemmen kunnat bygga en identitet. Delvis kanske en identitet mot den timplanestyrda verksamheten, ett sätt att genom orden göra tydligt skillnaden för sig själv, för lärare, för andra.

Under senare år har andra ord kommit in i ordförrådet, som kanske ger lite fritidspedagogisk språkklåda. Ord som elev och undervisning. Varifrån kommer de, hur kan man förstå dem, behöver fritidshemmen ändras?

Den första juli 2011 trädde den nya skollagen i kraft. Det är tydligt att staten har högre ambitioner med fritidshemmen än tidigare: redan att fritidshem har ett eget kapitel antyder ett skifte. Det finns också en del förändringar i både innehåll och ramar.

I skollagen beskrivs vilka som får bedriva undervisning i fritidshemmen. Det är legitimerad lärare i fritidshem, medan fritidspedagoger med äldre högskoleexamen undantas från kravet på legitimation och får bedriva undervisning i alla fall. Utöver det får det för undervisningen i fritidshemmet finnas annan personal med sådan utbildning eller erfarenhet att elevernas eller barnens utveckling och lärande främjas. Lärare och förskollärare är, trots rykten om motsatsen, inte behöriga att undervisa i fritidshemmen.

Undervisning kan kanske låta ovant, men redan den äldre skollagen (1985:1100) talade om undervisning i fritidshemmet. Det som sker på fritidshemmen är undervisning enligt skollagens mening. Alldeles oavsett hur lärare i fritidshem/fritidspedagoger ställer sig till begreppet. Det som däremot är en förändring är att skollagen från 2010 talar om elever i fritidshemmet. Enligt Skollagen från 1985 var fritidshemmet till för barn. Det är en större skillnad.

Hur ska förändringarna förstås? Skollagen fastställs av riksdagen som väljs av medborgarna. Elever och undervisning blir därför någonstans det som lärare i fritidshem och fritidshemmen måste förhålla sig till, det är – ytterst – medborgarnas uppdrag till lärare i fritidshem/fritidspedagoger.

Den professionella diskussionen måste då bli vad man fyller begreppen med. Eftersom fritidshem och skolans timplanestyrda delar har helt olika ramar, helt olika förutsättningar, borde det vara rätt självklart att elev och undervisning har en egen betydelse i fritidshemmen. För på samma sätt som begreppen elev och undervisning har variationer inom grundskola eller gymnasium, inom NO eller svenska, så är det möjligt att ge begrepp som elev och undervisning en fritidspedagogisk förståelse.

Fritidspedagogiken behöver erövra de begrepp som ligger i det demokratiska uppdraget för fritidshemmen. Det måste göras för att grundvärdet som fritidspedagogiken står för, som gör fritidshemmet unikt, bevaras. Kanske kan det leda till en större samsyn mellan olika typer av lärare, där barnet/eleven lättare kommer i centrum och där olika kompetenser samverkar?

Ämnesrådet Fritidspedagogik

Skadestånd till lärare som nekades anställning

$
0
0

Två lärare som inte fick följa med när verksamheten övergick från ett privat bolag till Malmö kommun har fått rätt i Arbetsdomstolen. Malmö kommun tvingas nu betala utebliven lön och skadestånd till lärarna.

Skolan drevs av ett bolag på Malmö kommuns uppdrag. När bolagets ledning fick reda på att kommunen skulle driva verksamheten i egen regi sades lärarna upp. Lärarna nekades sedan anställning av Malmö kommun som då stämdes av Lärarförbundet.

Lagen säger att en arbetsgivare som tar över en verksamhet från en annan arbetsgivare också måste ta över de anställda. I det här fallet hävdade Malmö kommun att de startat en ny verksamhet och därför inte tagit över bolagets verksamhet eller tillgångar. Kommunen ifrågasatte också om lärarna verkligen var anställda av bolaget vid tiden för övergången.

Arbetsdomstolen gör klart att det rörde sig om en övergång av verksamheten och att lärarnas anställningsavtal gällde vid den tidpunkten. Malmö kommun tvingas därför betala lärarna 350 000 respektive 176 000 kronor i utebliven lön samt ett skadestånd på 80 000 konor vardera till lärarna.

Ingvar Lagerlöf

Lärare uthängd av sin egen kommun

$
0
0

En kommun publicerade uppgifter på den egna webbplatsen om att en lärare var sjukskriven. Lärarförbundet stämmer nu kommunen till Arbetsdomstolen för brott mot personuppgiftslagen.

Kommunen publicerade uppgifter om lärarens sjukskrivning vid två tillfällen. Läraren – som också är verksam som musiker – upptäckte själv publiceringen när han på internet gjorde en sökning på sitt eget namn.

Enligt Lärarförbundets jurist har publiceringen fått negativa följder för läraren, bland annat i form av färre bokningar av spelningar och påfrestande frågor från omgivningen om hans hälsotillstånd.

Lärarförbundet begär att kommunen ska betala 75 000 kronor i skadestånd till läraren.

Ingvar Lagerlöf
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live