Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

IT-peppning på 7 minuter

$
0
0

På lärarmötet Teachmeet delar kolleger med sig av hur de jobbar med digitala verktyg. Men det gäller att hålla korta anföranden. Annars viner gosedjur genom luften.

Sladdarna ringlar sig likt långa serpentiner framför scenen på Sandeplanskolan i Vellinge. Ett 20-tal IKT-pedagoger sätter upp kamerastativ, drar undan ridåer, fotograferar varandra, samtalar engagerat och placerar talarbord på scenen. Frågorna haglar: Vad finns det för nätverk? Vart tog min grendosa vägen? Kan vi få någon frivillig som sköter tidtagningen? Rollerna fördelas och alla hugger in där det behövs.

Det är medlemmarna i Digisyd, en sammanslutning av IKT-pedagoger som jobbar på kommunnivå i 13 Skånekommuner, som riggar för kvällens lärarträff: Teachmeet Syd. Det är det sjunde evenemanget som gruppen anordnar med ett halvårs mellanrum.

Foto: Lotta Holmström

Utanför har besökarna redan börjat ta för sig av smörgåsarna. De kommer för att utbyta idéer och hämta inspiration av hur andra ­lärare arbetar med digitala verktyg.

Fyra lärare från Malmö International School har slagit sig ner vid ett bord. De har höga förväntningar inför kvällen.

— Lärare lär lärare, det är ett bra sätt. Man får mycket inspiration, säger Christina ­Sjögren som är NO-lärare.

Digitaliseringen av skolan har medfört att det behövs mycket fortbildning, säger hon och kollegerna.

— Det tar tid att lära sig. Alla är på så olika nivå.

De kommer att kunna räkna kvällens Teachmeet som fortbildning och kvitta tiden mot fortbildningstid i slutet på terminen. ­Andra lärare är här på sin fritid.

Tobias Sonestedt, IKT-pedagog på Peda­gog Malmö, förstår att lärarna har svårt att komma loss.

— Man jobbar kanske till 15.30, sedan ska man hinna resa till annan ort och vara framme klockan 16. Det är ingenting jag avundas, säger han.

Ändå lockar träffen drygt hundra besökare.

Foto: Ola Torkelsson

På scenkanten sitter en samling gosedjur: Nasse, en Angry Bird, Darth Vader med flera. De får publiken så småningom kasta på ­talarna om de drar över tiden. Sju minuter har man på sig för sitt anförande, inte en ­sekund mer.

Foto: Lotta Holmström

— En del drar sig för att kasta gosedjur på en kollega. Men det handlar om att alla ska få en chans att tala, då är det viktigt att hålla tiden, säger Annelie Médoc som ansvarar för Vellinges datatek och som tillsammans med kommunens IKT-pedagog Roger Funhagen är värd för kvällens evenemang.

Inför träffen har alla som vill kunnat anmäla sig som talare för att berätta om hur de jobbar. Nu är listan lång och det är oklart om alla kommer att hinnas med.

— Vi försöker hela tiden värva nytt folk till Digisyd. Målet är att ha ett stort nätverk. Förr var skolan en värld för sig själv. De digitala verktygen har gjort skillnad. Nu pratar de som förut varit tysta, säger Annelie Médoc, som har varit lärare i 20 år och som själv talat på flera Teachmeet Syd.

— Att dela med sig av sina kunskaper är något som ingår i läraryrket, säger Roger Funhagen.

Det mesta börjar falla på plats, men ljudet till webbsändningen fungerar inte. Mitt i ljudtesterna ska plötsligt alla upp på scenen: det är dags att föreviga Digisyd med en »selfie« à la Oscarsgalan.

Foto: Lotta Holmström

Aulan fylls av lärare och IKT-pedagoger med smarta mobiler, lärplattor och datorer i högsta hugg. På en duk visas flödet av kommentarer från publiken.

Först upp på scen är en kvartett språk­lärare från olika skolor i Vellinge. De berättar om hur de samarbetat i moderna språk så att elever från olika skolor kunnat chatta med varandra på franska via verktyget Titanpad. En gång i veckan läggs fransklektionerna ­parallellt för alla tre skolorna.

— Via chatten vågar eleverna använda språket, berättar Lars Hemzelius på Stora Hammar skola och visar hur dialogerna kan se ut.

Tidigare försök med skolkontakter i andra länder — via så kallad E-twinning — hade ­fallit på att det var svårt att få franska skolor intresserade och svårt att se till att klassernas scheman fungerade ihop.

I publiken sitter Kerstin Ohlsson, språk- och mattelärare vid Linnéskolan i Hässleholm, som varit på flera Teachmeets tidigare. Hon tycker att Vellingelärarnas projekt är inspirerande, men anser inte att E-twinning är svårt att få till. Hennes elever har ett välfungerande utbyte med en skola i Litauen.

— Det kan vara väldigt enkelt, säger Kerstin Ohlsson.

Nu funderar hon på att gå upp och tala om det på nästa Teachmeet Syd. Tidigare har hon talat på träffen i Staffanstorp för ett år sedan. Då berättade hon och en kollega om hur de samarbetat kring ett projekt om optik.

— Det är jättespännande att tala. Jag tror att vi lyckades förmedla att man inte behöver kunna så mycket, man behöver bara våga hoppa. Många känner nog att det de gör inte är stort nog att visa, men man måste våga. Det är viktigt att lyfta fram goda exempel. De finns överallt i skolan.

Foto: Ola Torkelsson

Flera av IKT-pedagogerna talar om en jante­lag i skolan som får lärare att tycka att det de gör inte är något att berätta om på scen. Tobias Sonestedt tycker att det ger mest när vanliga lärare berättar om vad de gör i klassrummet.

— Allt handlar om att strukturera och skärskåda vad man gör. De som tar steget kommer fram till att det inte är så farligt att tala, säger han.

Teachmeet är med sina sjuminuters­föredrag en fantastisk form, tycker Kerstin Ohlsson.

— Man får så många tips på två timmar, säger hon.

En av alla idéer hon tagit med sig till sin egen undervisning är att använda »green screen«, att filma mot ett grönt tyg så att det går att byta ut den gröna färgen mot en helt annan bakgrund i det färdiga filmklippet.

— Jag blev sugen på att prova och skaffade ett grönt tyg. Precis nu har jag börjat använda det i undervisningen. Teknikutvecklingen går så fort framåt, så på det år som gått sedan jag hörde om det har vi fått tillgång till lärplattor och det har kommit green screen-program till dem.

Hon säger att hon drivs av sin nyfikenhet och att hon inte kan låta bli att testa nya ­möjligheter.

— Framför allt engagerar det eleverna. Vi har elever som stannar kvar efter skoltid för att filma färdigt. Hur ofta väljer de det en ­solig eftermiddag?

De tekniska förutsättningarna kan se väldigt olika ut på olika skolor och i olika kommuner. Det är något som många av besökarna vittnar om. En skola har en välutbyggd en-till-en-satsning, det vill säga en dator till varje elev. På en annan finns knappt någon teknisk utrustning alls.

— Vi har 15 datorer på 480 elever. Jag bokar dem så mycket jag kan, säger Linda Strömberg, lärare i matte, NO och Idrott och hälsa på Sundsbroskolan i Malmö.

Foto: Ola Torkelsson

Samma dag har utbildningsminister Jan Björklund sagt att det är dags för en nationell IT-strategi för skolan.

— Det verkar bra, men det borde ha kommit mycket tidigare. Jag hoppas att det innebär bättre ekonomiska förutsättningar också, säger Linda Strömberg.

Digitaliseringskommissionen kom nyligen med en rapport som visar att det finns gott om teknik i svenska skolor, men att vi bara är medelmåttiga på att använda den i undervisningen.

— Här på Teachmeet talar man för de ­redan frälsta. Eldsjälarna tar egna initiativ och utbildar sig mer och mer, de andra inte. Ur IT-aspekt har vi ingen likvärdig skola, ­säger Ingela Clarin, lärare i svenska och ­engelska på Ängdals skola i Bunkeflostrand.

Hon har varit på flera Teachmeet Syd och är aktiv inom sociala medier i det som brukar kallas det utvidgade lärarkollegiet (se faktaruta).

— Det är synd att man inte gör mer sådant här lokalt. Det finns alltid någon på skolan som gör något som är värt att berätta om.

På kvällens Teachmeet ska Ingela Clarin tala om Minecraft och hur det kan användas i alla ämnen i undervisningen.

Foto: Ola Torkelsson

Vellingelärarna på scen blir avbrutna av att tidtagaren höjer en gul gummituta och ett kraxande läte hörs. En svärm med gosedjur far genom luften. Tiden är ute och det är dags för nästa talare, förskolläraren Vera Rojas från Helsingborg som berättar om hur ­barnen fått använda digitalkameror fritt, och vad det ledde till.

Tempot är högt och allt från appar som aktiverar dem som av någon anledning inte kan vara med på idrottslektionen till inkluderingsprojekt mellan särskola och grundskola avhandlas.

Efteråt har de som vill kunnat anmäla sig till en middag, Teacheat, i skolans matsal. Här finns tid för avslappnade samtal kolleger emellan.

Annelie Médoc är nöjd med träffen.

— Det var mycket som man kunde anpassa till olika åldrar, säger hon.

— Och vad har det här kostat oss? Bara fikat. Och tiden förstås, lärare lägger mycket tid.

Lotta Holmström

Kandidaten ingen loserlärare

$
0
0

Näe, jag är inte så sugen på kaffe, ljuger jag lärarkandidaten rakt upp i ansiktet. Jag håller tyst om att varje kopp kaffe renderar i ett illamående och ett surt sug i min mage. Jag tiger om min magkatarr och häller i stället upp något dydoftande grönt teblask i koppen.
Det är lärarkandidatens första vfu och jag känner ansvaret att ge en övervägande positiv bild av lärarvardagen. Så i stället för att prata stressmage betonar jag att kaffet är gratis.
Lyckligtvis är en av kollegerna bortrest och kandidaten får en skrivbordsplats i den ombyggda skrubb utan fönster vi har till arbetsplats. Någon dator kan hon inte få eftersom vi inte ens har några till eleverna, men hon antecknar glatt i sitt kollegieblock och jag hyssjar kollegan som ifrågasätter hennes yrkesval.

Jag minns att en av de första kommentarerna jag fick när jag kom till min första arbetsplats var något liknande. Vad gör du här? Har du tänkt igenom det här?

Från den dagen började jag samla argument för att försvara mitt yrkesval. För att ha svar på tal när distriktssköterskan stoppar en spatel i halsen på en och kläcker ur sig att hon hellre skulle städa toaletter än att vara lärare. Den gången hade jag fullt upp med att bemästra kräkreflexen och sa inte så mycket, men situationen uppstår också i kassakön i matbutiken, i fotbollskiosken och på middagsbjudningarna.

Folk frågar vad man jobbar med och lägger sedan beklagande huvudet på sned. Stackars loserlärare. Vilka offer.

Sedan en tid har också Pisa-resultat och skolinspektionsrappor­ter lagts som pinnar på brasan och nu har tonen blivit mer an­klagande. Vad gör ni lärare åt elevernas dåliga resultat egentligen?

Men detta är inget att lämpa i knät på lärarkandidaten som glad i hågen hamnar mitt i lärarvardagen. Hon följer med på konserter och klasskonferenser och ser mer eller mindre lyckade lektioner. Hon får sig någon skopa fula ord av någon elev men möter mest välvilja. Hon ställer frågor om vad och hur och varför eftersom hon brinner för att undervisa och strävar efter att bli en så bra lärare som möjligt.

Och tillsammans med henne diskuterar jag hur det kommer sig att majoriteten av mina niondeklassare har missförstått innebörden av ordet »förväntansfull« i årets nationella prov i svenska. De flesta har tolkat ordet som att det betyder nervös eller orolig och helt missat den positiva konnotationen.
 
Men min kandidat, trots att hon varken är purung eller blåögd, förkropps­ligar ordets betydelse och jag tackar henne för påminnelsen, knaprar i mig i en tablett novaluzid och häller upp en kopp kaffe.
Charlotta Hemlin Lärare i svenska 7—9 Bergvretenskolan i Enköping

Han tog Teachmeet till Sverige

$
0
0

Foto: Lotta Holmström

Mötesformen TeachMeet kommer ursprungligen från Skottland. Det var läraren Per Falk som tog den till Sverige.

— Jag besökte BETT-mässan i London 2009 som ganska nybakad lärare och gick på ett Teachmeet som arrangerades i anslutning. Det var rätt häftigt att komma in i ett helt nytt sammanhang. Det var internationellt och glädjefyllt, man pratade positivt kring identiteten att vara lärare.

Hemma i Sverige ville han göra något för att ge tillbaka av den positiva upplevelse han varit med om. Det ledde till det första svenska Teachmeet på Skolforum 2009.

— Då handlade det väldigt mycket om IKT. Nu är fokus bredare. Det har hållits Teachmeets om språkutveckling, spelifiering, formativ bedömning, ledarskap.

Två år senare lanserade Per Falk och ­läraren Anna Kaya nästa engelskklingande mötesform för lärare i Sverige: Ed Camp. Platsen var återigen Skolforum.

— Det är roligt att kika på olika sätt att ­mötas och lära sig tillsammans. Allt handlar om knytkonferensidén, att du går dit med tanken att vara aktiv och lärande i mötet.

Ed Camp är en knytkonferens där den som vill diskutera något samlar likasinnade och håller i diskussionen.

Nästa stora utmaning var The Cage, som också utspelade sig under Skolforum 2011 och fick en uppföljning 2012. Tillsammans med Henrik Widaeus och Joakim Vollert tog Per Falk fram en arena för skolutveckling. I en glasbur skulle lärare, skolledare och elever arbeta fram idéer utifrån externa föreläsares utmaningar.

— Tanken var att skapa krockar där lärare möter andra personer i och utanför skolan. Vi stänger inne oss själva och lämnar inte förrän vi rört oss i någon riktning.

Nu anordnas Teachmeets lokalt på skolor och inom kommuner.

— Det är när skolorna byter bort det tråkiga infomötet och inför ett kollegialt kunskapsutbyte som man känner att wow, de har fattat! Det här är effektiva modeller för att sprida kompetens.

Per Falk tycker att formen lämpar sig väl för intern fortbildning.

— Det finns ofta redan spjutspetsar på skolorna, det saknas bara forum för dem att dela med sig av sin kunskap.

Han ser en fara i om det mest blir samma eldsjälar som möts och har ett utbyte.

Därför blev han glad när ett av de senaste initiativen han varit delaktig i, nätkursen »Det digitala skollyftet«, lockade många nya.

— De skapar egna kluster som brinner för samma fråga. Digitala skollyftetgrupper om formativ bedömning och programmering är exempel på det.

— Det har varit en väldigt kul resa att skapa arenorna för att få ihop människor. Vi har visat på kraften i mötesformen, och nu växer det utan mig — toppen! 

Lotta Holmström

»Kul att trixa med röken«

$
0
0

Trenden att röka e-cigaretter sprider sig på svenska skolor. 13-åringarna Wille, Rasmus och Julia säger att nästan alla deras kompisar har testat.

Men när Wille tog ett bloss i korridoren fick rektorn nog. Hon beslagtog hans e-cigarett och sedan dess har han inte sett den elektroniska hylsan i stål med smaksatt rökvätska.

— Jag bryr mig inte, den ­kostade 75 kronor liksom.

Nu sitter Wille nersjunken på en stol i ett av högstadie­skolans grupprum tillsammans med Rasmus. På ett bord intill sitter Julia. De går i sjuan på en skola i Stockholm och har alla testat e-cigaretter. Något de be­dömer att merparten av skolans cirka 200 elever har gjort.

E-cigaretterna började dyka upp på skolan för ungefär ett år sedan.

— Du kan köpa dem i vilken tobaksaffär som helst, berättar Wille.

Nikotinbaserad rökvätska till e-cigaretterna klassas som läkemedel, vilket kräver godkännande av Läkemedelsverket för att få säljas. Något sådant finns inte för dessa produkter. Trots det säljs nikotinhaltiga vätskor i Sverige, och på nätet är utbudet enormt.

Men bland e-cigarett­rökarna på Willes, Julias och Rasmus skola har det inte före­kommit något nikotin, säger de. Bara rökvätskor med olika smaker, som jordgubb, smörkola och lakrits.

— Det är som en liten vatten­pipa, förklarar Julia.

Foto: Christian Rhen

Därför fanns det viss tolerans från lärare och rektor i början. Wille och några andra elever passade på att testa gränserna. Men efter bolmandet i korridoren satte ledningen ner foten och beslutade, precis som flera andra skolor, om ett förbud mot rökning av e-cigaretter på skol­området.

Skolorna anser att e-cigaretter kan vara en inkörsport till tobaksrökning, något som bland annat WHO varnar för. Dessutom vet man förhållande­vis lite om skadeverkningarna ännu.

Julia, Wille och Rasmus har viss förståelse för förbudet, samtidigt tycker de att det är »lite töntigt«. De tror inte att det är farligt att röka e-cigaretter så länge de inte innehåller nikotin.

Vårsolen skiner in genom de stora fönstren i grupprummet på tredje våningen. Utmed en fasad på andra sidan gatan ­sitter några elever och röker. Vanliga cigaretter, som de fimpar på marken när de är klara.

— Det är många på skolan som röker vanliga cigg också, säger Julia och tillägger att hon är en av dem.

Hon säger att hon började för att hon tyckte att det var coolt. Det är samma sak med e-cigaretter tror hon, man testar för att det känns häftigt och förbjudet. Men hon är inte intresserad av att testa nikotin­haltiga e-cigaretter.

— Det är inte därför man röker e-cigg, säger hon.

Rasmus och Wille håller med.

— Jag ser e-ciggen mer som en leksak — det är något man gör när man inte har något annat att göra. Det är gott och det är kul att trixa med röken, göra rökringar och så, säger Rasmus.


Linda Kling

Har koll på arbetsmiljön

$
0
0

Bullriga ljushallen elevskyddsombudets viktigaste fråga

Varför tar de betalt för att stå på skolparkeringen? Varför finns det inga krokar på skolans toaletter? Varför kan de inte tillaga mat ­i kafeterian? Vem fixar?

Frågorna hopar sig. På Värmdö Gym­nasiums hemsida försöker skolans elevskyddsombud väcka elevernas intresse för den gemensamma arbetsmiljön.

— Vi är ett slags första kontrollanter av arbetsmiljön på skolan. För skolan är vårt arbete och vår arbetsmiljö, precis som det är för lärarna, säger elevskyddsombudet Felix Mollberger.

Sedan 1990 har grundskole- och gymnasieelever rätt att välja elevskyddsombud. Enligt Sveriges Elevkårers senaste undersökning svarade bara 28 procent av gymnasie­skolorna och 11 procent av grundskolorna att de har elevskyddsombud.

Men Felix Mollberger tvekade inte när klassen i tvåan tillfrågades om någon skulle kunna tänka sig att ställa upp som elevskyddsombud.

— Det lät som att det var något som behövdes. Och jag var beredd att ta det ansvaret.

Elevskyddsombuden har enligt arbets­miljölagen rätt att få utbildning och information och vara med på skyddsronder, men har inte som personalens skyddsombud rätt att stoppa arbetet.

Om det till exempel är så kallt i ett klassrum att det är svårt att koncentrera sig kan eleverna anmäla detta till elevskyddsombudet.

— Då ser vi till att den informationen skickas vidare och tas om hand.

Felix Mollberger drar handen genom den stora vågiga kalufsen. Han odlar långa tunna polisonger och har ett pyttelitet bockskägg på hakan.

— Många av eleverna vet nog inte ens om att vi har elevskyddsombud på skolan. Men det är viktigt att alla vet att de kan vända sig till oss om de skulle ha några klagomål.

I uppsökande syfte genomför därför elevskyddsombuden en webbenkät med frågor om elevernas fysiska och psykiska arbetsmiljö, en enkät som hundratals elever redan har svarat på.

Det kanske största arbetsmiljö­pro­blemet på Värmdö Gymnasium är ljus­hallen. Det är där vi sitter och pratar just nu.

Ljushallen är skolans hjärta. Det är ofta här eleverna samlas när de har rast. Det är en stor öppen sal med marmorgolv och högt i tak. Från den jättelika glasväggen väller ljuset från vårsolen in.

Fler och fler elever slår sig ned vid borden och sofforna. Sorlet stiger.

— Det kan vara väldigt högt ljud här. Allt man säger och gör blir förstärkt när ljuden ekar mellan väggarna. Men skolan är så gammal att den har blivit k-märkt. Så man får inte göra vad som helst, som att lägga om golven eller ljudisolera väggarna.

Den höga ljudnivån i ljushallen är ett återkommande problem, som elevskyddsombud år efter år har tagit upp. Och numera står några svarta och vita skärmväggar utplacerade mellan grupperna av pratande elever i ljushallen.

— Skärmarna har i alla fall hjälpt lite, konstaterar Felix Mollberger.

Stefan Helte

MP vill ge lärarstudenter rabatt på studielånet

$
0
0

Snabbare avskrivning av studielånet för lärarstudenter och ett statligt lönelyft för lärarna. Det är två av skolförslagen i Miljöpartiets vårbudgetmotion.

De flesta av skolförslagen i Miljöpartiets (MP) vårbudgetmotion, som presenterades på onsdagen, är kända sedan tidigare. Partiet vill bland annat satsa på 10.000 fler medarbetare i skolan, vilket Lärarnas tidning skrivit om tidigare.

Miljöpartiet (MP) vill också satsa på ett statligt lönelyft samt bättre kompetensutveckling för hela lärarkåren. Exakt vad det innebär framgår inte av budgetmotionen.

Det råder stor brist på lärare i NO-ämnena, teknik och matematik. Partiet tror dock inte på regeringens föreslagna examensbonus utan föreslår en annan tvådelad satsning för att motivera fler att utbilda sig och stanna kvar i yrket.

Den ena åtgärden är att införa tidsbegränsade avskrivningar av studieskulder för studenter som läser till NO- teknik- och matematiklärare. Idén är att studenten får skriva av 20 procent av sina aktuella studieskulder per år i läraryrket. Ju fler år läraren stannar desto mer studiemedel skrivs alltså av.

Den andra åtgärden är att införa korta lärarutbildningar, som ger både master- och lärarexamen. Exempelvis skulle studenter som har läst en treårig ingenjörsutbildning kunna utgöra en rekryteringsbas för lärare i dessa ämnen, tror MP. Den korta utbildningen ska också ges på halvfart för att locka redan yrkesverksamma naturvetare att utbilda sig till lärare.

För att höja läraryrkets attraktionskraft vill MP att staten tar initiativ till en rekryteringsstrategi tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och lärarutbildningarna. Strategin ska innehålla särskilda åtgärder för att förbättra villkoren och öka attraktionskraften inom lärargrupper ”där behoven är särskilt akuta”, står det i budgetmotionen.

Finansieringen av förslagen ska bland annat ske genom att höja skatten med 3 procent för den del av månadsinkomsten som överstiger 40.000 kronor och att en föreslagen höjning av a-kassan görs på två år istället för ett.

MP vill satsa 11,7 miljarder mer än regeringen på skolan under den kommande mandatperioden, enligt Per Bolund, partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Läs hela förslaget här.

Mats Thorén

Små grupper på oklara grunder

$
0
0

Alla elever har en grundläggande lust att lära och utvecklas. Men de krav och förväntningar som finns i skolan är inte anpassade efter alla elever, menar forskaren Joanna Giota.

Bild: Joanna Hellgren.

Trots alla goda intentioner om inkludering så har särskiljande lösningar av skilda slag ökat i skolan. Någon form av nivågruppering används i var fjärde skola och särskilda undervisningsgrupper är nästan lika vanligt. Det konstaterar Joanna Giota, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, i forskningsöversikten Individualiserad undervisning i skolan som kommit ut i Vetenskapsrådets rapportserie. I rapporten går hon igenom tio års forskning om effekterna av olika former av individ-anpassad undervisning i skolan.

– En anledning till att särskiljande lösningar har ökat kan vara att skolorna har tvingats konkurrera med varandra, säger hon. De elever som inte presterar bra, eller som uppfattas som störande, sätts i särskilda grupper för att man ska kunna bevara en hög prestationsnivå i de vanliga klasserna.

Överlag är skolledningar och rektorer överens om att inkludering är den huvudprincip som ska gälla. Men i praktiken väljer ändå många skolledare olika typer av särlösningar när de organiserar sin verksamhet.

– Ofta motiverar de det med att de vanliga eleverna ska ha rätt att få lugn och ro i klassrummet – och då flyttar man på dem som anses ”stökiga”.

 

Det fria skolvalet har fört med sig att föräldrar väljer skolor på ett annat sätt än tidigare, menar Joanna Giota. De väljer skolor som de anser har en bättre utbildningskvalitet utifrån de resultat skolorna redovisar.

– Medelklassen, men också föräldrar generellt, har blivit medveten på ett nytt sätt om skolans betydelse. Genom att göra ett aktivt skolval visar föräldrarna att man tar ansvar för sina barn. Det ses som en biljett till att lyckas i framtiden, att komma in på de rätta statusutbildningarna och få de rätta yrkena.

Men det här innebär också att det blir svårt att hävda inkluderingen som princip i en skola som blir alltmer prestationsinriktad, menar Joanna Giota:

– Det ska till så mycket för att få inkludering att fungera i ett sådant här system.

Inrättandet av särskilda undervisningsgrupper sker med goda avsikter. Mindre grupper, extra stöd, lugn och ro. Men forskningen visar att om insatserna blir långvariga så riskerar de att få negativa konsekvenser.

– Ofta sätter man de här eleverna i särskilda grupper på oklara grunder, säger Joanna Giota. Det är inte alltid så att man har utrett ordentligt.

De svårigheter och de behov som eleverna har kan se väldigt olika ut. En del har en fastställd diagnos, andra har mer allmänna koncentrationssvårigheter, en del är stökiga och utagerande, andra tysta och osynliga.

– Eftersom det kan handla om elever med olika sorters problematik så riskerar de att inte få den specialhjälp som man hade tänkt sig – och som de har behov av.

Om insatser i form av särlösningar dessutom i princip permanentas så får det ytterligare negativa konsekvenser, menar Joanna Giota:

– Deras motivation sjunker, de känner sig utanför och annorlunda – och de saknar sina kamrater i den vanliga klassen.

Det finns forskning som visar att det på sikt också kan bli hämmande för de här elevernas kunskapsutveckling och även leda till långvariga inlärningsproblem.

– Många av de lärare som jobbar med särskilda undervisningsgrupper vill så gärna att de elever som går där ska få självförtroende, de vill lyfta dem och få dem att känna att de duger som de är, säger Joanna Giota. Det gör att de ofta anpassar kunskapskraven och förväntingarna neråt, de ställer inte de krav som de vanliga lärarna hade ställt.

Det sker i all välmening men resultatet blir att de kommer efter i kunskapsutvecklingen vilket leder till att de kan få ännu svårare att komma tillbaka till sina gamla klasser och den ordinarie undervisningen.

– Samtidigt finns det en föreställning, säger hon, att man ska ”bota” de här eleverna, att de ska komma i kapp och bli mer lika de andra eleverna, de ”vanliga” som är normen. Men det fungerar inte – man kan aldrig bli som normen, man måste få vara sin egen.

Alla elever har en grundläggande lust att lära och utvecklas, menar Joanna Giota. Men de krav och förväntningar som finns i skolan är inte anpassade efter alla elever. De ”duktiga” eleverna, de som lärt sig skolans kodsystem och anpassat sig efter det, har inga problem att klara det. Men de elever som av olika anledningar inte klarar det kan få problem.

– De kanske tycker att skolan är orättvis eller känner att de inte blir sedda. De hittar inte sig själva i skolan och tycker att de inte får möjligheten att visa upp det de faktiskt kan och är bra på.

 

Det är ett svårt och komplext uppdrag som lärare har, konstaterar Joanna Giota. En pressad arbetssituation, tidsbrist, stora klasser, krav på dokumentation och uppföljning skapar frustration och en känsla av otillräcklighet hos många lärare.

– Hur ska man kunna se varje elev och var han eller hon befinner sig om man har tre minuter per elev i en klass, säger hon. Det är klart att risken då är stor att man tappar många elever.

Skolan och lärarna måste ges tid att stanna upp, få perspektiv och möjlighet att reflektera och diskutera arbetssätt och pedagogiska dilemman, anser Joanna Giota. De måste också få tid att nätverka och ha utbyte med andra skolor och lärare för att dela erfarenheter och lära av varandra.

– I dag har de inte den tiden, säger hon. Men det är nödvändigt att de får den för att få en chans att, så att säga, hitta sina elever och hitta, inte metoder, men olika angreppssätt för att kunna möta varje enskild elev där han eller hon befinner sig.

Och när det gäller elever i behov av särskilt stöd så finns det studier som visar att korta, koncentrerade och tidiga insatser, helst i klassrummet, har positiva effekter. Sådana insatser har dessutom positiva sociala effekter. Om alla tillåts att vara olika i klassen och får det stöd de behöver blir det ett budskap till hela klassen att det är positivt med olikheter.

Det är det som individualiserad undervisning handlar om, anser Joanna Giota. Att se och möta varje enskild elev utifrån vars och ens specifika förutsättningar och möjligheter. Det är också det förhållningssätt som framträder i läroplaner och styrdokument. Och forskningen visar att lärares syn på individualiserad undervisning ofta stämmer överens med det. Men det tycks inte komma till uttryck i praktiken.

I stället tar sig individualiseringen ofta uttryck i individuella arbetsformer, till exempel eget arbete som ökat i omfång – en arbetsform som missgynnar redan svaga elever.

– Det finns ett stort gap mellan de goda principerna och retoriken i styrdokumenten och hur det sedan blir i den krassa verkligheten, säger Joanna Giota. Och det är kanske det som förvånat mig mest när jag arbetat med den här forskningsöversikten.

Fotnot: Rapporten Individualiserad undervisning i skolan – en forskningsöversikt kan laddas ner på Vetenskapsrådets hemsida vr.se. Sök på titeln.

Leif Mathiasson

Samtal väcker elevers läslust

$
0
0

Det är för tyst i skolan och det hämmar elevernas läsförståelse. Läsning kräver nämligen samtal, menar pedagogforskaren Catarina Schmidt som följt en grupp elever i årskurs 3–5 under tre år.

Vilken är den viktigaste specialpedagogiska slutsatsen i din doktorsavhandling, anser du själv?

– Att vi måste lyssna extra noga på de elever som inte når läsförståelse och som inte visar något intresse för läsning. Vad har de för intressen? Vad tycker de mest om? Vad pratar de om? Finns det någon lämplig bok för just honom eller henne?

 

Så hur ska en lärare få en elev, som mest tänker på Star Wars, att börja läsa på ett mer framgångsrikt sätt?

– I Star Wars, liksom i andra populärvetenskapliga berättelser, finns det ju en lärandepotential, eftersom de innehåller en kronologi, karaktärer och miljöbeskrivningar som eleverna tillmäter väldigt stor betydelse. Men det intresset och engagemanget tillmäts däremot väldigt liten betydelse i skolan. Tyvärr. Skolan borde matcha det intresset och den här lärandepotentialen bättre.

 

Hur då?

– Genom att låta eleven bygga vidare på den förståelsen. Exempelvis genom att producera egna texter om Star Wars, men också genom att locka vidare mot angränsande texter, som exempelvis faktatexter om rymden. Vi ska utgå från uppställda kunskapskrav, men också vara lyhörda inför elevernas egna erfarenheter.

 

Men lärandemiljön i de svenska klassrummen är för tyst, menar du?

– Ja. Läsförståelse handlar om att tolka, koppla till egna erfarenheter, leva sig in, föreställa sig handlingen framåt. Att läsa aktivt, kort sagt. Och för att lära sig att läsa aktivt måste lärarna låta eleverna få samtala om vad de läser: ”Varför gjorde karaktärerna så?” Vad var det som hände?” ”Vad tror du kommer hända nu?” I dessa samtal kan strategier för läsförståelse sedan införlivas implicit och explicit.

 

Låta dem reflektera och dra sina egna slutsatser?

– Exakt. Ofta sker bearbetning och reflektion individuellt, det är detta som behöver ske i samspel med andra.

– En elev som jag följde i undersökningen, Hassan, avkodade perfekt, men lämnades alltför ensam med sin bearbetning av texter och förstod heller inte alltid det han läste.

 

Vad borde skolan ha gjort för honom?

– Han skulle ha behövt mer stöd, helst varje dag, där han fick läsa och återberätta, men också lyssna på sina kamraters tolkningar för att på så sätt vidga sina egna.

 

Vilka andra specialpedagogiska slutsatser har du dragit?

– Att den takt och de sätt som stavningsregler och grammatik presenteras på behöver balanseras mot läroplanens (Lgr 11) innehåll, liksom till den tid som finns till förfogande.

– Några av de flerspråkiga barnen i min undersökning skulle ha behövt riktat stöd för att utforska ljud, strukturer och ord i det svenska språket.

Pontus Ohlin

Enkel teknik ger resultat

$
0
0

Tjugoentusen kronor. Mer än så behöver det inte kosta för att få en elev med kognitiva svårigheter att koncentrera sig på skolarbete.

Bild: Joanna Hellgren.
Hjälpmedelsinstitutet har på regeringens uppdrag testat hur tekniska hjälpmedel kan användas för att hjälpa elever som har problem med minne, uppmärksamhet och tidsuppfattning. Det kan handla om allt från mobilappar och anpassade datorprogram till hörselkåpor och bollsittdynor.

– För en elev med myror i benen så kan till exempel en sådan dyna vara till stor hjälp. Det kan få dem att sitta still en halv lektion i stället för fem minuter, säger Anita Boman, nationell samordnare på Hjälpmedelsinstitutet.

Drygt 500 gymnasieelever i fem kommuner fick prova teknikstöd under ett halvår, och resultatet har fallit väl ut.

Enligt rapporten uppger en majoritet av dessa deltagare att de inte bara hade förbättrat sina studieresultat, utan också blivit bättre på att hantera besvärliga situationer i skolan. Dessutom hade frånvaron sjunkit.

Kostnad: 21 000 kronor per elev.

Anita Boman ser det som en billig investering och hoppas att fler nu ska intressera sig för den här tekniken och arbetssättet.

– För att klara sin vardag i skolan är ju de här stöden viktiga för väldigt många. Och helst ska de förstås sättas in i ett tidigare skede. I Kungälv funderar man nu på att ge eleverna teknikstöd redan i grundskolan, säger hon.

Pontus Ohlin

Byt arbetsplats – höj självkänsla och lön

$
0
0

I förra numret skrev jag att det inte är lärarnas fel att resultaten sjunker i de svenska skolorna, utan förutsättningarnas.

Efter ett par dagar ringde en lärare som ville poängtera att lärarna inte heller får se sig själva som offer. Offermentalitet är ett hinder om man vill ta makten över sin egen profession, ansåg hon. Trots att skolan har blivit mer toppstyrd menade hon att lärarna måste inse att de kan ta tillbaka makten.

Hennes tes gick ut på att om lärarna drog nytta av lärarbristen och bytte arbetsplats oftare skulle både självkänslan och lönen öka. På köpet skulle kunskapsöverföringen mellan lärare och skolor också öka, vilket skulle skapa inspiration och arbetsglädje.

Kunskapsöverföring kan gå blixtsnabbt, inte bara på nätet utan också IRL (in real life). Vår reporter Lotta Holmström har besökt ett möte med Digisyd, en informell sammanslutning av IKT-pedagoger från 13 Skånekommuner (sid 16—20). De som talar längre än sju minuter när de får ordet kan få en gosedjurskopia av Darth Vader slängd på sig.

En av arrangörerna, IKT- pedagogen Roger Funhagen, anser att det ingår i yrket att dela med sig av sina kunskaper till kolleger. De som inte var på plats kan ta del av ­mötet via nätet — och behöver inte oroa sig för gosedjuren.

Annica Grimlund Chefredaktör Lärarnas tidning

Så gör vi: Talangjakt på värdegrund

$
0
0

På Ekebyskolan i Danderyd, F—6, anordnar sexorna varje år en talangjakt för alla elever. Det har varit populärt bland barnen men ifrågasatt av vissa föräldrar. Tävlings­momenten där elever bedömer elever har varit en utmaning att hantera även för lärarna.

— Eleverna måste förr eller senare möta verkligheten och där är det mycket tävling. Vi vill lära eleverna att tävla på rätt sätt, säger Carolina Ekman som är trä- och metallslöjdslärare på skolan.

För att göra tävlingen rättvis har lärarna tagit fram ett poängkort med bedömningskriterier. Kriterierna utgår från förmågor som eleverna ska träna enligt skolans värdegrund.

— Det ger poäng om eleverna vågar visa en egen speciell stil, om det syns att de har tränat och har självförtroende på scenen, förklarar Carolina Ekman.

Eleverna ska känna till kriterierna både när de förbereder sitt bidrag och när de bedömer andras.

— Elevernas vardag är full av kunskapskrav och bedömningskriterier. Det här är ett sätt för dem att förstå systemet.

Per Hagström

Resa visar vägen till franskan

$
0
0

Läraren Mélanie Piedoie leder eleverna i årskurs 9 på ett fiktivt äventyr.

Flyget har landat i tid på Aéroport Charles de Gaulle men en VIP-resenär har blivit av med sitt bagage, en oersättlig golfbag av välkänt, lyxigt märke.

Mindre bemedlade backpackers prasslar med Paris­kartor och métrobiljetter och knappar sig fram mellan appar med hotellguider och billiga restauranger.


Adriana James och Nami­ella Smith behöver inte snåla. Med en reskassa på två miljoner kronor har de valt det luxuösa hotellet Hyatt Paris Made­leine, centralt i det ­åttonde arrondissementet. Nu ska de lägga stan för sina fötter — eller snarare sin limousine — och se allt från Eiffel­tornet till Mona Lisa.


Deras medresenär José Carlos har en skralare budget på 10 000 kronor och får nöja sig med ett enkelt boende nära Gare du Nord. Han har flytt sina spritproblem och tänker inte komma tillbaka förrän han har ställt allt till rätta.


Foto: Christian Andersson

Plötsligt rycks resenärerna tillbaka till verkligheten och blir åter eleverna Norhan Mohammed, Rachel Suleiman och Hamza Toulbi på Mölle­vångsskolan i Malmö. Deras lärare Mélanie Piedoie börjar berätta, på franska, om Paris arrondissements, stadsdelar.


— Paris är som en snigel, un éscargot, där stadsdelarna vindlar sig som en snäcka, i spiralform, inifrån och ut. Arron­dissementen är inte bara stadsdelar, utan som egna små universum — olika varandra, som Möllevången och Limhamn här i Malmö, säger hon.



Under hela årskurs 9 är franskgruppen ute på »Den stora resan«, Le grand voyage, som Mélanie Piedoies projekt heter. Under resans gång får eleverna olika uppdrag som de utför genom uppgifter kopplade till moment i kursplanen. Parallellt lär de känna språket, staden Paris och den franska kulturen. Allt redovisas i en blogg, gemensam för läraren och klassen.


Centrala för undervisningen är alla de digitala inslag Mélanie Piedoie letar upp: Youtube-klipp, appar, bilder och musik med anknyt­ning till resor, Paris och Frankrike.

Till det lägger hon konkreta ting som vykort, kartor, ­franska skrivböcker och specialimporterat godis för att skapa en autentisk känsla. 


Mélanie Piedoie har inspirerats av spelet »Backpacker«, som går ut på att skapa en resa utifrån en bestämd budget.

Därför delar hon in eleverna i två grupper: backpackers och lyxresenärer. Sedan får eleverna själva uppfinna en fiktiv karaktär med namn, bakgrund och syfte med Parisresan. ­Under resan ställs de olika karaktärerna inför utmaningar som Mélanie Piedoie skräddar­syr åt dem. Som att en VIP:s aktier plötsligt rasar på börsen.


— Jag är spelmästare också, förklarar hon. 


Projektet är flexibelt så att hon kan stanna upp när exempelvis ett moment i grammatiken kräver längre tid än väntat.

Foto: Christian Andersson

En aktuell uppgiftär att skriva en resebeskrivning, hur en karaktär tar sig från Malmö till Paris. Den ska först skrivas i presens, för att sedan göras om till passé composé.


Nackdelen med projektet är det gigantiska förarbetet, menar Mélanie ­Piedoie. Att leta upp alla länkar och annat digitalt material, kolla upp att det inte har försvunnit från nätet när det är dags för just det momentet och — inte minst — att skaffa bildrättigheter.


— Men allt förarbete innebär att efterarbetet blir så mycket kortare. Och en fördel är att man håller sig ständigt upp­daterad på vad som verkligen gäller i dagens Frankrike.


Texten har tidigare publicerats i tidningen Alfa nr 1/14.

Marianne Nordenlöw


Valupptakt med historiska filmer

$
0
0

Lagom till valåret har film­arkivet.se lagt ut 65 svenska val- och propagandafilmer från 1930- till 1990-tal.

Tanken är att filmerna ska kunna användas i under­visningen för att sätta i gång diskussioner inför årets val. Här kan man se statsminister Per-Albin Hansson tala direkt in i kameran och uppmana folket att rösta i valet 1944 eller skådespelaren Stig Järrel drömma mardrömmar om det skattefria samhället 1954.

Något modernare är Miljö­partiets valfilm från 1988 där man kan se animerade varianter av politikerna Ingvar Carlsson och Carl Bildt.

Filmarkivet.se är ett sam­arbete mellan Svenska film­institutet och Kungliga biblioteket och alla filmer på sajten får visas upp i klassrummet.

Framgångsrika vägar till läsning

$
0
0

En ny bok ska hjälpa lärare på låg- och mellanstadiet att arbe­ta med de strategier för läsning som forskare förespråkar.

Det är författaren Martin Widmark som dragit i gång projektet »En läsande klass« och ­boken har samma titel.

Fem lärare beskriver i ­boken hur de arbetar med läsundervisningen i årskurserna F—6.

Boken skickas ut gratis till alla låg- och mellanstadie­skolor i samband med Världsbok­dagen i april.

Arbetsmiljön inte hållbar

$
0
0

Lärare toppar mätningar om stress. Nya siffror visar att lärare löper betydligt större risk att bli sjuka i psykiska diagnoser än andra yrkesgrupper.

Det är hela 80 procent vanligare att lärare i förskola och fritidshem blir sjukskrivna i psykiska diagnoser jämfört med andra grupper på arbets­marknaden. För lärare i grundskolan och gymnasiet är det 49 respektive 25 procent vanligare.

Lärarnas sjuktal ökar dessutom över tid jämfört med den övriga arbetsmark­naden.

Sambandet mellan psykiska diagnoser som depression och utmattningssyndrom och faktorer i arbetsmiljön är vetenskapligt bekräftat. Arbetssituationen i skolan har lett till att sjuktalen nu rusar iväg.

Vi vet att lärare kompenserar för organisationer som sviker, med risk för den egna ­hälsan. Ju tuffare förutsättningar, desto hårda­re arbetar många lärare.

Lärare i grundskolan jobbar i snitt 52 timmar i veckan. Och när vi frågar lärare i förskola och fritidshem hör vi att deras arbets­situation är oacceptabel.

De höga sjuktalen har sina förklaringar. En sak återkommer alltid i förskola och fritidshem: stora barngrupper.

Kastar man en blick på statistiken över grupperna i förskolan ser det ganska hyfsat ut — den genomsnittliga gruppstorleken har knappt förändrats sedan 2006. Men den uppmärksamme ser att de stora grupperna med fler än 20 barn har blivit 56 procent fler. Det innebär att många fler lärare och barn vistas i stora barngrupper.

I fritidshemmen har larmen om en ohållbar situation avlöst varandra. Mellan 2006 och 2013 har det genomsnittliga antalet barn ökat från 31,7 till 40,4. Det är en dramatisk ökning med 27 procent på kort tid.

Våra undersökningar bland lärare i för­skola och fritidshem visar tydligt att stora grupper inte är den enda utmaningen. I förskolan påverkas lärarna av brist på planeringstid, liksom av att mycket tid går till diverse­arbete som inte har med målupp­fyllelse att göra, till exempel städning och köksarbete.

I fritidshemmen är lokalerna inte ändamålsenliga, personaltätheten för låg och planeringstiden för kort.

Var fjärde lärare i fritidshem upplever dagligen en ljudnivå som leder till trötthet, stress och huvudvärk.

Med tanke på det som har kommit fram i Lärarförbundets undersökningar är det inte förvånande att sjukskrivningarna bland lärare i förskola och fritidshem sticker ut så kraftigt som den senaste statistiken visar. Det är en underkänd utveckling för både de lära­re och de barn som drabbas och för kvaliteten i verksamheten.

Förra veckan spred Lärarförbundet i kampanjen »Skolan först« viktiga budskap om arbetsmiljön i fritidshemmen.

Den här veckan gör vi en namninsamling om gruppstorlek och lärartäthet i förskolan.

Gå gärna in på vår webbplats ­www.larar­forbundet.se och hjälp till att väcka uppmärksamhet.

Sjuktalen talar sitt tydliga språk — det är dags att rensa på lärarnas bord.

Arbetsmiljöproblem låter sig inte sopas under mattan — de fastnar som vassa stenar under fotsulorna. Bra förutsättningar måste finnas för lärare och barn i skolans alla ­delar.

Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande

Våga tala om sorg

$
0
0

Monicas man drunknade. Catharinas bror blev överkörd av tåget. Det förde dem samman i Randiga huset, en organisation som stöttar barn och ungdomar som förlorat någon närstående.

Bild: Hasse Hedström.
Plötsligt kan livet förändras i ett slag. För de allra flesta var det här en alldeles vanlig vinterdag 1991. Men för Catharina Richter som då var 18 år var det här dagen när hennes grundtrygghet trasades sönder. Det var natten då hon väcktes av ett samtal från polisen som berättade att hennes bror Figge på hemväg från en fest blivit överkörd av tåget.

Catharina och Figge stod varandra mycket nära. Fortfarande är han ofta i hennes tankar. Det hon gått igenom fick henne att förstå att syskonsorg är något speciellt.

– Syskonsorg har kallts den tysta sorgen. Föräldrar som förlorar ett barn kan få stöd och hjälp men efterlevande syskon glöms ofta bort, säger Catharina Richter.

Barn som förlorar en syster eller bror tillåts ofta inte sörja, de trycker undan sin egen sorg för att skona föräldrarna. De försöker vara till så lite besvär som möjligt inför sina förtvivlade föräldrar. Catharina Richter blev ängslig och försiktig och tänkte att hennes föräldrar inte skulle uthärda om något hände också henne.

Hon sköt hela tiden sorgen över Figges död framför sig och fyllde i stället dagarna med arbete och aktiviteter. Men en dag tog det stopp. Hon kände att den sorg som uppfyllt henne under 20 år måste komma ut. Hon började skriva en insändare som växte till en hel bok om att sörja ett syskon. När hennes mamma läste boken kunde de äntligen börja tala om Figge och sorgen. Som i många andra familjer hade man försökt skona varandra genom att inte tala om Figge och det som hänt.

Genom sitt skrivande om saknaden efter sin bror kom hon till insikt om att hennes erfarenheter skulle kunna hjälpa andra i samma situation. Catharina Richter kom i kontakt med Randiga huset och dess grundare Monica Nanni.

 

Monica Nannis man drunknade när deras dotter var sex år. Polisen frågade om hon hade någon anhörig att vända sig till. Hon ringde till sin syster och därmed åkte poliserna från platsen.

– I mitt chockade tillstånd fick jag hämta min dotter hos grannen och berätta att hennes pappa var död. Hörde sedan aldrig något mer från någon – inte ens barnavårdscentralen undrade hur det gick för oss! Polisen har berättat att trots att kunskapsläget numera är mycket bättre skulle samma sak kunna hända i dag. 

Med sin samlade erfarenhet av sorg arbetar de i dag i Randiga huset på Gärdet i Stockholm. Här hjälper de sörjande i olika stödgrupper.  Utgångspunkten är att sorgen är frisk och normal och tar lång tid att bearbeta. De är ofta ute och hjälper skolorna att klara att möta dessa svåra situationer på ett bättre sätt än när Catharinas bror dog.

– Vi talade aldrig om min brors död i min skola. I fjol mötte jag en person som gått i min brors parallellklass. I 22 år hade han funderat över vad som hände. Det gick massor av rykten om vad som hänt, men ingen lärare berättade vad som egentligen hänt. De fick inte möjlighet att gå på min brors begravning. Det här visar hur fel det kan gå. Precis samma sak kan hända i dag, säger Catharina Richter.

Hon minns att hon ville att kompisarna skulle förstå att hon hade det besvärligt, samtidigt som hon ville att allt skulle vara som vanligt. Ett tag fanns ett nyhetsvärde i det som hänt.

 – Men det jag längtade efter var att få prata om min bror! Vad han tyckte om, vad han brukade göra, inte om olyckan.

I skolan finns det många tillfällen när familjen kommer på tal, man målar släktträd, ritar kort till mor och far. Som lärare gäller det att förstå att även de som har en mamma som har dött har en mamma på mors dag.

– Det mest läkande för den som gjort en förlust är att få hjälp med att skapa en minnesbank att ta med sig in i framtiden. Ju mer vi talar om personen som dött, desto starkare blir minnesbanken. Att få prata om minnena är läkande i sig, säger Monica Nanni.

 

Föräldrar i en krissituation har svårt att se sina barns behov. Läraren eller pedagogen har inte alltid tid att lyssna till barnets alla funderingar, men de kan hjälpa till med att bygga upp ett nätverk som kan stötta eleven.

Det finns olika sätt att sörja. Vissa vill prata, andra vill hellre göra något. Där kanske fritidshemspersonalen har möjlighet att umgås med barnet på ett lite annorlunda sätt och i lite andra sammanhang än klassläraren.

Det gäller att skolan är förberedd. I stället för en dammig pärm som någon annan satt ihop bör varje skolan kortfattat skriva en beredskapsplan för hur lärare och pedagoger på skolan bör handla utifrån den personal och de resurser som finns tillgängliga: ett enkelt dokument där personalen i förväg diskuterat igenom dessa svåra frågeställningar. Skolan ska vara en trygg hamn.

Monica Nanni och Catharina Richter berättar att många är rädda att ta upp ämnet i klassrummen, eftersom det sätter igång processer som de inte kan ta hand om på skolan.

– Därför vänder vi oss ofta i våra förläsningar till pedagogerna. Vi berättar om barns sorg, deras behov och hur man i förskolan och skolan kan göra sig bättre rustad för att ta dessa samtal.

Generellt sett är öppenhet alltid att föredra. Det drabbade barnet, kamrater och andra ska informeras så fort som möjligt. Det minskar ryktesspridningen. Fantasier och rykten kan snabbt bygga upp historier som inte alls stämmer.

 

När det gällerungdomar som tagit sitt liv så vill föräldrarna ibland att skolan inte ska berätta om det. Då gäller det att förklara hur viktigt det är att tala om vad som hänt.

– Sorg är något mycket privat i vårt samhälle. Man är rädd att säga fel saker. Barn lämnas ofta ensamma i sina funderingar och utan hjälp i sina försök att försöka förstå vad som hänt. Barnen har ofta känt att de inte haft någon att vända sig till med sina frågor, säger Catharina Richter.

Med yngre barn gäller det att vara uppmärksam på deras frågor, lyssna in och ge barnet möjlighet att själv fundera vidare och ställa nya frågor.

Det gäller att förklara för klassen att det barn som drabbats kan behöva särskilda förhållanden omkring sig: längre tid vid prov, möjlighet att lämna klassrummet utan förklaring och så vidare.

Många får koncentrationsvårigheter och kan behöva sitta enskilt för att klara av att koncentrera sig. Samtidigt vill barn vara som alla andra, de vill inte särbehandlas. Denna balansgång är en svår uppgift. Omgivningen glömmer snabbt, men barn glömmer inte förlusten av ett syskon eller en förälder.

– Vi ser ganska ofta barn som förlorat en viktig person i barndomen. Först tio år senare kommer insikten och reaktionen.

Ibland uttrycks det i självdestruktivt beteende, ätstörningar eller svårigheter i skolan. Barnet betraktas då som ett problembarn, säger Monica Nanni.

Länktipsraddabarnen.se, randigahuset.se, www.bris.se

Hasse Hedström

Skolan viktig när barnfamiljer väljer ny bostadsort

$
0
0

Skolans kvalitet har stor betydelse vid val av kommun när barnfamiljer ska flytta. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Lärarförbundet.

Allra viktigastär skolkvaliteten för föräldrar med barn i årskurs 1–5. Där svarar 78 procent att den har stor betydelse. Motsvarande siffra för föräldrar med barn i gymnasieåldern är 65 procent.

Frågan löd: Om du stod i begrepp att flytta, hur stor betydelse skulle kvaliteten på skolan ha för val av kommun?

På Lärarförbundet uppmanar man nu kommunerna att se en bra skola som en konkurrensfördel för att locka till sig nya invånare.

– För att kunna locka de bästa lärarna måste man fokusera på höjd lön och minskad arbetsbelastning, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Undersökningen har gjorts med hjälp av en webbenkät som har sänts till ett slumpmässigt urval föräldrar med barn i grundskola och/eller gymnasiet. 1072 föräldrar svarade och svarsfrekvensen var 58 procent.

Lotta Holmström

Mitt i förändringens tid

$
0
0

Det finns egentligen bara en enda sak som är säker. Saker och ting kommer inte att vara som de alltid har varit, vi lever i en föränderlig tid.

Under de senaste åren har regeringen infört många och stora reformer som har påverkat skolan som helhet. Förändringarna når också in i fritidshemmen. I somras ändrades behörighetsförordningen och i december skollagen. Resultatet är bland annat att vi har återfått ansvaret för undervisningen i fritidshemmen och att fritidspedagoger undantas från kravet på legitimation. Lärarförbundet fortsätter givetvis arbetet för legitimation baserat på fritidspedagogik.

Skolverket har fattat beslut som gör det möjligt för ett stort antal fritidspedagoger att söka lärarlegitimation. Eftersom de övergripande lagarna och förordningarna har ändrats, arbetar Skolverket också med nya ”Allmänna råd för fritidshem” som ska distribueras till skolorna i höst.

Mitt i allaförändringar finns fritidspedagoger/lärare i fritidshem. En del ser problemen och uttrycker farhågorna: Vad händer med fritidshemmet om fritidspedagoger/lärare i fritidshem får lärarlegitimation i skolans ämnen?

Hur ska vi organisera verksamheten så att vi kan planera, genomföra och följa upp på både fritidshemmet och inom ramen för den timplanestyrda delen? Andra ser möjligheter för fritidspedagogik i samverkan med ämnenas didaktik. Kommer innehållet i den fritidspedagogiska verksamheten framöver värderas högre av lärarkollegor och skolledare, både som kollega och genom lön?

Det finns också andra frågetecken, de som rör innehållet och verksamheten: Hur ska fritidspedagogiken utvecklas framöver? Och det som berör villkorsfrågorna: Hur mycket planeringstid? Semestertjänst eller ferietjänst?

Oavsett vilket är det viktigt att vi har stor respekt för varandra.

Förutsättningarna lokalt skiljer sig kolossalt från Ystad till Haparanda. Ingen kommun är den andra lik, och det kan skilja mycket även inom en kommun.

Diskussionen som pågår på Facebook, i nätverk och på andra ställen utifrån de senaste förändringarna har varit bra. Ett arbete för att hitta vägar som passar utifrån lokala förutsättningar.

Utifrån detta är det viktigt att bygga vidare. Valet närmar sig i september, och det är ett ökande intresse för fritidspedagogernas frågor. Opinionsbildning är viktigt på olika nivåer. Exempelvis SKL, Sveriges kommuner och landstings hearing i februari, Fritidshemmets dag och ett symposium vid Jönköpings högskola i maj, däremellan förhoppningsvis en hearing i riksdagen. Lärarförbundet och ämnesrådet Fritidspedagogik jobbar på och försöker påverkar så mycket det går.

Men fritidshemmen är också till stor del en lokal fråga – i din kommun. Det kommer att vara viktigt att försöka utbyta erfarenheter med andra fritidspedagoger/lärare i fritidshem över kommungränser. Att hitta de goda exemplen, och att sedan kunna gå till dina politiker och säga: Titta! Här finns en kommun som skapar möjligheter för fritidshemmets verksamhet. Vad tänker du göra för att vi ska kunna få det så här bra för eleverna i vår kommun?

Den senaste trenden för fritidshemmen har handlat om gruppstorlekar, personaltäthet och lokalanpassningar. Ja, allt har sett dyster ut under mycket lång tid, och det kan nog inte bli mycket värre. För det enda vi kan vara säkra på är förändring. Någon gång kommer punkten där det vänder och det uppnår vi enat och tillsammans.


Läs gärna om behörighetsfrågorna på sidan 16.

Ämnesrådet Fritidspedagogik

Bekräftelsens styrka

$
0
0

Mattis Andersson om påverkan och att ta åt sig som en tvättsvamp

Vi vet att vi är förebilder för de barn vi arbetar med. För vissa barn mer, och för andra mindre. Det finns en rad faktorer som påverkar hur vi uppfattas av barnen. Jag själv, som är en yngre manlig förebild, har givetvis lättare att påverka killar. Enklast är det att påverka de killar som söker en lite häftigare identitet eller dem som helt enkelt delar mina intressen. Vare sig man vill det eller inte så är det enklare att påverka vissa barn. Även om man skulle vilja kunna påverka alla barn mycket och positivt är det mycket svårt att i praktiken göra det.

Jag har många gånger suttit och diskuterat med mina kollegor om hur man ska göra för att påverka vissa barn mer. Det är så enkelt i teorin att diskutera detta. Men att kunna lägga fokus på att påverka barn i praktiken är svårt. Många av oss har stora grupper och ofta en stressig miljö. Det är då man måste vara koncentrerad. Om man bara försöker så kan man med små knep påverka en hel del. Det ger bekräftelse och motiverar till att försöka påverka för att se resultat. Ibland är det inte så konkret, men de gånger man ser resultat blir man lycklig.

Jag fick bekräftelse en gång när jag träffade en förälder i affären. Hon berättade hur stolt hon var över att hennes son hade börjat på skytte tillsammans med en klasskamrat. Det syntes tydligt att det var viktigt att hennes son gjorde detta med just en kompis från klassen. Mamman visade stor tacksamhet för det lilla jag gjort. Främst tackade hon mig för tipset jag en gång gett henne om den lokala skytteföreningen.

Hon hade aldrig tackat mig för detta om det inte vore för en händelse under en av mina första arbetsdagar. Det var när jag hörde en kollega säga något som jag då tyckte var alltför djupt och framför allt på tok för svårt. Min kollega tyckte att om en fritidspedagog lyckas påverka ett barns fritid utanför fritidshemmet så hade han gjort hälften av sitt jobb. Han var välutbildad och sa att man med hjälp av sin utbildning och psykosociala kompetens måste klara detta. Det är vår plikt, avslutade han.

Aj, hur ska jag klara detta, tänkte jag. Han sa inte detta till mig, men jag hörde det och jag tog åt mig som en tvättsvamp. Nu, ett par år senare, tänker jag fortfarande på detta och har en annan bild av vad han menade. Tiden som barnen har med oss på vårt fritidshem ger i första hand trygghet och meningsfullhet. Detta är givetvis mycket viktigt. Men det är kanske lika viktigt att vi, som de förebilder vi är, kan påverka rutiner även på barnens sista timmar på dygnet. Om vi verkligen gör vårt bästa för att påverka barnen positivt så går det via enkla vägar. Barn är oftast mycket lättpåverkade och det kan en fritidspedagog utnyttja om det finns motivation. Fritidspedagoger vet hur man gör detta men klarar det aldrig utan någon motivation. Det är viktigt att vi får bekräftelse för det vi gör. Det kan räcka med att en kollega uppmärksammat det man gjort eller sagt. Det gäller att hitta en egen morot till att göra det lilla extra som krävs.

Vår kompetens ärtill stor del förgäves om vi inte engagerar oss i barnen. Vi ska kunna göra en del underverk med hjälp av engagemang. Tänk vad den sista kvarten på fritidshemmet kan påverka mycket exempelvis. En sista kvart som i mitt fall bestod av pilkastning tillsammans med ett barn. Tillsammans med ett tips till en förälder om den lokala skytteföreningen. Det enda jag hade gjort var att berömma och motivera till en aktivitet. Det var extremt enkla och framför allt små knep som gav ett barn en lite meningsfullare fritid. Den dagen gjorde jag 150 procent av mitt jobb, tycker jag.

Mattis Andersson Fritidspedagog/frilansjournalist

Specialister på äventyr

$
0
0

Alla gillar äventyr – förskolebarn, skolbarn och vuxna. Det vet fritidspedagogerna Anna Helgeson och Veronica Carlsson, som är utbildade, och utbildare, i äventyrspedagogik. Och så ordnar de förstås spännande upplevelser i sina egna skolor.

Innan det bär i väg med förskoleklassen samlar fritidspedagogen Veronica Carlsson den lilla gruppen i en ring på golvet. Hon visar upp en handritad karta som hon säger att ekorren Ecke har gjort, bara för dem.

Vi ska leta efter äpplen och de här figurerna som är Eckes leksaker. Han har blivit av med dem och vill ha dem tillbaka. Vi ska gå upp här och förbi Everts hus och sen till fotbollsplanen och Tuveslätt, berättar hon och pekar på kartan.

Alla barnen nickar för de vet precis var Evert Lorentsson i gruppen bor och det ser ut som om de tänker sig rutten i huvudet. Leksakerna de ska leta efter är geometriska figurer, trianglar, rektanglar, cirklar.

Det är enljuvlig vinterdag på västkustska Tjörn, Sveriges sjätte största ö, och himlen är isblå. Barn och vuxna är påpälsade i termobyxor och varma jackor. Dagen är som gjord för ett äventyr.

Fritidspedagogen Anna ­Helgeson är med som resurs, bara idag. Hon och Veronica Carlsson är både kompanjoner och vänner privat. De är utbildade fritidspedagoger i Mölndal utanför Göteborg och kallar sig Äventyrspedagogerna på Tjörn. Till vardags arbetar de på var sitt fritidshem på ön, men håller också i utbildningar i äventyrspedagogik för kollegor och kurser i utveckling av arbetsgrupper. Under hösten var de föreläsare på konferensen Mötesplats Skola på Svenska Mässan i Göteborg och berättade om sitt arbete.

Foto: Nicke Johansson

Allas mössor och vantar är på plats, Arkö räkor står det på en mössa. Arkö heter en av de två fiske­båtar som fortfarande fiskar nära Tjörn.

Gruppen är så liten att det räcker med två runda slangar. Slangar? Ja, som barnen håller sig i under promenaden. Att gå på en lång rad ­befrämjar inte gemenskap och samtal.

Runt en slang blir det en ­lagom grupp med fyra–fem stycken som följs åt och kan prata med varandra under tiden de går, förklarar hon.

I början håller Ludwig ­Elfsdahl i kartan med sin lediga hand och går först. När vi gått en bit förbi de fantasieggande ­namnen Trolldalsvägen och Hästskovägen, stannar vi vid en korsning.

– Ska vi svänga dit eller dit? Kolla på kartan, uppmanar ­Veronica Carlsson.

– Vi ska dit, säger Ludwig Elfsdahl tvärsäkert och tar ut riktningen.

Barnen växlar om med att läsa kartan och att hålla i påsen där de ska lägga sakerna som ska letas upp. Alla får gå först någon gång under ­promenaden.

Vi går förbi en lada som ser skev ut. Den är mycket gammal, men nymålad i rödaste rött. Tar oss igenom ett stycke natur med metallskrot ­liggande som eggar fantasin. Efter stengärds­gårdarna är vi framme och nu börjar letandet.

Det är lite oländigt på berget och massor av vildrosbuskar med taggiga grenar. Ett stort träd har fallit. Det gäller att hålla tungan rätt i mun för miljön är inte helt lätt att forcera.

Evert Lorentsson ropar:

– Här, här! Jag har hittat en rektangel!

Förskoletjejen Anna Otterström står på huvudet ner bakom en sten för att se bättre. Kompisen tappar mössan när han också ligger huvudstupa och letar efter ekorren Eckes nästa leksak. Någon står bredvid, men Veronica Carlsson ser till att alla är aktiva och får se.

Den som nu bär påsen är Stina Hallin som ansvarar för att samla ihop grejorna som barnen har hittat. Ekorren Ecke ska få tillbaka sina leksaker när äventyret är slut.

Så håller det på, sex geometriska figurer och tre äpplen ska hittas innan kosan styrs tillbaka mot fritidshemmet. På stigen samlas vi igen och Veronica Carlsson tar fram en fjäder med en bjällra. Den används för att tala om att nu startar äventyret och nu är det slut. Det hjälper barnen att skilja mellan äventyr och verklighet.

– Nu har vi lämnat sagan och detta är vår hemlighet. Berätta det inte för någon. Säg bara att vi har varit på utflykt, säger Veronica Carlsson.

Foto: Nicke Johansson

Barnen nickar i tyst samförstånd. Anledningen till hemlighetsmakeriet är att nästa grupp inte ska få veta vad som väntar i förväg.

De båda fritidspedagogernas intresse för äventyrspedagogiken började för tre år sedan med en tidningsannons.

– Veronica ringde mig och berättade om ­kursen i Ljungskile. Vi var allmänt uttråkade båda två och bestämde oss för att åka tillsammans. Sedan dess är vi fast. Nu har vi just gått den fjärde och sista kursen och till sommaren har vi 60 högskolepoäng i äventyrspedagogik, berättar Anna Helgeson.

– Nu är vi två av tio kursledare i landet som håller i nybörjarkursen i äventyrspedagogik. Det blev ingen kurs förra året, staten drog ner ­bidragen för fristående kurser till högskolor och universitet och därför kunde inte Luleå ge lika många i år. Men vi hoppas att det blir fler kurser för lärare framöver, säger Veronica Carlsson.

Äventyren kan seut på många sätt, utformningen beror på vilken åldersgrupp man vänder sig till. Pedagogiken kan användas i grupper med barn från fyra år och upp till vuxen ålder. Förutom miniäventyr som beskrevs ovan, finns det sagoäventyr, mörkeräventyr, äventyrsgympa.

Alla äventyr bygger på en berättelse och ett uppdrag som man berättar för barnen. Efter det tar de enskilda i gruppen ställning till om de vill vara med eller inte. Sedan tar förberedelserna vid tillsammans med pedagogen i klassrummet. ­Pedagogen ser till att all kunskap inom berörda ämnen, som behövs för att klara uppdraget, gås igenom. Det tränas gärna genom samarbets­baserad inlärning.

– Så genomför vi äventyret och löser ett ­problem tillsammans, bryter en förtrollning, knäcker koden, berättar Anna Helgeson.

– Efteråt ser vi i backspegeln hur det gick. Kanske blir det ett fortsättningsäventyr. Det är lättare att göra äventyr under skoltid när alla elever är där. Det är ett problem vi har på fritids att barnen har så olika tider, tillägger Veronica Carlsson.

Klass fyra på skolan Fridas Hage samlas på skolgården för nu är det dags för kamratövningar utomhus. Det känns bra att ha överdragsbyxorna när kylan biter tag. Möss- och vantbeklädda barn strömmar till från olika håll.

Anna Helgeson instruerar gruppen som står i ring. Och som vanligt ingen bakom och ingen framför, alla ska få plats:

– Sätt höger pekfinger i luften, och sätt den sen i kompisens öppna handflata. När Veronica säger "Nu!" ska ni fånga kompisens pekfinger.

Det är svårare än man kan tro och kräver koncentration. Alla skrattar och stämningen är hög trots minusgraderna. Så får en vara häxa i mitten av ringen, hon är lite långsam, men det är inte bra om hon får fatt i en. Den hon är på väg till, kan bli räddad av en annan i ringen som den utsatte får ögonkontakt med.

Efteråt säger fjärdeklassaren Max Sandahl lite lågmält:

– Det var roligt för man kände sig räddad av andra.

En av flickorna i ringen, Anna Bondesson, slänger sina tillfälliga kryckor när det är dags att "bära statyer". Det går förstås lika bra att bära runt på henne som på de andra. Övningarna ­avlöser varandra och alla utvärderas av barnen efteråt med tummen upp, åt sidan eller tummen ner. Reflektion är en viktig del av metoden.

Kamratövningarna finns på flera nivåer, en del är lätta och andra svårare. De fungerar som förberedelse för äventyren, där en av grundpelarna är samarbete. Kan man inte det, går det inte att lösa det uppdrag som är förknippat med äventyret.

Foto: Nicke Johansson

Alla äventyr ärkopplade till styrdokumenten och det finns en arbetsplan till varje större äventyr, berättar Anna Helgeson.

Innan vintersolen helt har sjunkit ner bakom träden uppe på berget vid Fridas Hage, säger ­Veronica Carlsson:

– Det blir en del organiserande med äventyren och samarbete mellan oss och pedagogerna i ­skolan. Det är helt avgörande att ha rektor bakom sig, annars går det inte att genomföra det här.

Och rektor har både Anna Helgeson och ­Veronica Carlsson bakom sig.


Regeringen har skurit ner på fristående kurser

Alla högskolor och universitet i landet har framöver tvingats skära ner kraftigt på fristående kurser eftersom regeringen har minskat det antal studenter som universiteten/högskolorna får betalt för. Trots stort intresse har antalet kurser i äventyrspedagogik också tvingats ner.

Ulla M. Andersson
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live