Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Med blicken mot den ofrånkomliga utvecklingen

$
0
0

Lotta Rajalin, förskolechef på Egalia och Nicolaigården i Stockholm, har bestämt sig för att ta mångfaldsuppdraget på allvar. För det beslutet möts hon av både beundran och avsky. Allt hon sa var tre små bokstäver...

Lotta Rajalin lägger in en påssnus under överläppen och smyger diskret ut sin kaffekopp i pentryt. Klockan är 08.30 och det är dags för morgonens första tavelmöte på Nicolaigårdens förskola i Gamla Stan. Åtta personer passerar det regnbågsfärgade plastdraperiet och ställer sig runt bordet i konferensrummet.

I helgen har det varit en artikel i lokaltidningen om hoten mot Egalia. På anslagstavlan sitter ett reportage från en fackförbundstidning om genusarbetet på Nicolaigården.

– Det är bra att det skrivs om det, att det här lyfts till något naturligt, som alla ska arbeta med, säger någon.

De andra hummar instämmande. Men alla vet också att för varje gång som de eller kollegorna på Egalia förekommer i tidningen ökar intresset för de båda förskolorna – och därmed också utsattheten.

”Sinnessjukt! Föräldrar, ta bort era barn från förskolan omedelbart! Män måste få vara män och kvinnor vara kvinnor!”

Det började för drygt ett och ett halvt år sedan, med en artikel i Aftonbladet. Lotta Rajalin och en pedagog på Egalia berättade om sitt arbete med att ge alla barn ett likvärdigt bemötande – bland annat genom att ibland använda det könsneutrala ordet ”hen” i stället för att rutinmässigt könsbestämma barnen som pojkar och flickor.

När artikeln på Aftonbladets sajt stängdes för läsarkommentarer hade den genererat 1 480 stycken – de flesta arga och hånfulla.

Vissa gick längre än att lufta sina fördomar och sitt förakt i anonyma läsarkommentarer. En högerextrem organisation publicerade hot riktade mot personal på förskolan. Härom månaden satte någon upp en affisch med orden ”gayfri zon” utanför Egalia. Lotta Rajalin har också fått hotfulla mejl och brev till sin privata adress.

– Jag har fått väldigt mycket personligt: ”Vi vet var du bor, vi kommer, vi ska ta i med hårdhandskarna”. Då får man välja: antingen blir man rädd och går in i det, eller så bestämmer man att: nej, jag tänker inte låta det här hindra mig. Det är det sistnämnda jag har beslutat för mig själv, säger Lotta Rajalin.

Andras rädslor och farhågor är det dock svårare att ta kommandot över. Hon har haft möten med personal och föräldrar, de har träffat polisen och höjt säkerheten på förskolan. Två barn har ändå bytt förskola och några pedagoger har valt att sluta.

– Jag gör också omorganiseringar och flyttar på personal mellan olika enheter. Och det är klart, om man snabbt som chef går in uppifrån och organiserar om så blir det sällan populärt. Men det är också det som är en stor del av min roll – att ha ett långsiktigt perspektiv, att alltid vara några steg före och kunna se in i framtiden.

Det var precis det som Lotta Rajalin gjorde redan 1998, säger hon. Då fick förskolan sin läroplan och uppdraget att arbeta för mångfald och att motarbeta stereotypa könsroller sattes på pränt.

– Jag såg hur samhällsutvecklingen skulle bli, att vi behövde styra in vår verksamhet på mångfald. Vi inom skola och förskola ska spegla samhället i stort så att de barn och familjer som kommer till oss kan känna igen sig. Har du bara normen i personalgruppen blir det bara munnens bekännelse. ”Vi jobbar för mångfald”. ”Jaha, hur då? Här är ju bara blonda i 40-årsåldern”.

Många chefer gör det felet, menar hon. De rekryterar kopior av sig själva och tänker att det är bäst att vara lika varandra, då flyter samarbetet på. Nu kan hon se hur många av kollegorna sitter med personalgrupper där de flesta närmar sig pensionsåldern – inte ett drömläge när bristen på förskollärare är stor. Själv har hon ett åldersspann på 20–66 år på sina förskolor.

Tavelmötet drar igång och är över kvickt som en varmluftsbris i maj. Snabbheten är själva poängen – därav kaffeförbudet och de stående medarbetarna – det gäller att inte fastna i ”cykelställsfrågor”. Kvällen innan har Lotta Rajalin skrivit ner det viktigaste i ett mejl till alla medarbetare. Kvar att avhandla på mötet är Stockholms stads brukarenkät, veckans föräldrapicknick, en ny lathund för hållbarhet, kvarglömda kläder, solskydd och fästingbortplockning.

Resultatet på brukarenkäten möts av ett stillsamt jubel: Nicolaigården har gått från 81 förra året till 83 i år i det index som mäter föräldrarnas nöjdhet. Snittet för alla förskolor i Stockholm ligger på betydligt blygsammare 72.

– Det var väl roligt! Så det blir tårta och fira – och såklart att analysera.

Lotta Rajalin är chef för sju förskolor med sammanlagt 80 anställda och 350 barn. Hon cyklar mellan de olika adresserna på Södermalm och i Gamla Stan i Stockholm. Två tavelmöten på varje förskola gör 14 möten i veckan. Medarbetarsamtal kör hon året runt, varje fredagseftermiddag och varannan onsdag, för att hinna med. Det är lätt att förstå att hon är en varm anhängare av lean production och principen att ständigt förbättra processer och utveckla sin verksamhet.

Bild: Sandra Qvist

Dagens andra tavelmöte är närapå en exakt upprepning av det första, nu med andra halvan av personalstyrkan. Städaren påminner om att det står för många skor i hallen och kocken undrar hur det går med inköpet av grill.

Lotta Rajalin, som veckan innan varit på studiebesök i Italien, rycker lite på axlarna åt kockens fråga.

– Ja, jag gör inget med grillen. Jag lärde mig i Italien att om man vill något så gör man det. Och sedan, om man får kritik för det, då säger man förlåt. ”Jag skulle aldrig ha gjort det om jag hade vetat!”

Efter mötet dröjer sig kocken kvar och undrar hur många tusenlappar den där grillen får kosta.

– Typ såhär, säger Lotta Rajalin och håller upp fem fingrar i luften.

Det kan kanske verka nonchalant eller oengagerat, men egentligen är det en väl genomtänkt strategi. Lotta Rajalin tar till teatrala liknelser för att förklara sin ledarskapsfilosofi.

– Alla medarbetare gör ett sånt bra jobb, alla har sina funktioner, ungefär som i ett skådespel. Alla känner till sina roller och kan dem. Blir någon sjuk kan man byta roll, men jag behöver inte gå in och styra, för jag vet att de gör det de ska. Den friheten gör också att de känner att de gör något och att det finns utvecklingsmöjligheter.

Efter alla år har hon blivit mer av en ”faciliterare”. En som ser till att förutsättningarna finns, att kringfrågorna är lösta.

– Kommer det frågor om ekonomi, organisation och arbetsmiljö då ser jag till att snabbt lösa dem. Det ska inte vara ett hinder i pedagogernas arbete. Jag ser till att sceneriet och allt runtomkring funkar.

I mars förra året blev Egalia och Nicolaigården, som första förskolor i landet, hbt-certifierade. Certifieringen är ett kvitto på att förskolorna arbetar systematiskt för att bemöta alla barn och föräldrar respekt

fullt – och att arbetsmiljön är god ur ett hbt-perspektiv, alltså för homo-, bi- och transpersoner.

Kanske är det hbt-certifieringens koppling till gayrörelsen som gör folk så upprörda över genusarbetet på Egalia och Nicolaigården, funderar Lotta Rajalin.

– Man uppfattar det kanske som att vi ska gå in och ändra biologin och göra pojkar till flickor eller flickor till pojkar, eller kanske att vi till och me

d håller på med sexualitet i förskolan – vi kanske vill göra barnen homosexuella?

Men det är en grov missuppfattning – så klart. För i verkligheten handlar det inte om att göra något alls med barnen. Det är de vuxna som ska förändras.

– Vi insåg väldigt tidigt att det handlar om att vi pedagoger ska utvecklas, det är vi som måste ändra våra mönster och tankegångar. Våra hjärnor är fullmatade med det som vi en gång blev marinerade i och som samhället fortsätter att marinera oss i: det här gör flickor, det här gör pojkar. Och det vill vi inte överföra till barnen.

Hon säger att hon redan som barn förstod att den som gör otraditionella val och bryter mot förväntningar riskerar att straffas hårt av sin omgivning. Den lilla pojke som vill dansa balett har många år av motgångar framför sig innan han blir balettchef på Operan. Först då får han erkännande och vinner aktning.

Själv fick hon som liten fick hon veta att hennes mekarintresse inte var så flickigt som det borde vara: ”Du som kan vara så söt, inte ska du smutsa ned dig!”

Hemma i villan på Lidingö mekade hon med mopeder, som vuxen med veteranbilar. Hon hade två gamla Amazon kombi men den ena eldades upp i samband med hoten efter Aftonbladet-artikeln.

– Det var en stor sorg. Det kan jag fundera mycket över – att de valde just min bil.

Hon tittar ut genom fönstret, ut på förskolegården.

– Men jag tror egentligen att det är ofrånkomligt. Så är det med utveckling. Om man tittar bakåt i historien, när man har tagit stora steg i samhällsutvecklingen, då har det alltid varit en period av svårigheter. När man skulle avskaffa slaveriet var det några som tyckte att det faktiskt var livsviktigt att ha slavar. Jag tror att vi kommer att vara utsatta för häckel och spe åtminstone ett decennium till.

Gertrud Svensén är journalist på Chef & ledarskap

Rektorer ryter till mot nedskärningar på fritids

$
0
0

Nio rektorer i Vänersborg protesterar i ett brev till kommunen mot nedskärningarna på fritids. Om inget görs riskerar de att bryta mot både arbetsmiljölagen och skollagen, varnar de.

Inger Carlsson har varit rektor på Frändeskolan i Vänersborgs kommun sedan 1999. Under den tiden har skolan krympt och fritidsverksamheten vuxit, säger hon. Samtidigt har fritids fått allt mindre pengar.

– Elevpengen krymper både i skolan och på fritidshemmen, men särskilt på fritids. År 2005 hade jag 10 000 kronor mer per elev på fritids jämfört med i år.

Följden av flera års besparingar är att elevgrupperna blir större och större och personaltätheten lägre och lägre. Och då blir det svårt att leva upp till skollagens krav på att elevgrupperna ska ha en lämplig sammansättning och storlek och att eleverna i övrigt erbjuds en god miljö.Bild: Birgitta Andersson

– Vi har oerhört stora grupper nu. Det handlar om trygghet för eleverna och om arbetsmiljön.

Det pedagogiska uppdraget, att komplettera utbildningen i skolan, blir också svårt.

– Verksamhetens kvalitet blir sämre. Det blir mer och mer tillsyn och mindre pedagogisk verksamhet. Jag tycker egentligen att fritids är ett fantastiskt ställe för barn att vara på efter skolan. Men då måste det finnas resurser, säger Inger Carlsson.

Problemen med fritidsverksamheten är inte unika för Frändeskolan. Alla F–6-rektorer i Vänersborgs kommun har skrivit under det brev som skickades till verksamhetschefen för grundskolan, Anne-Len Kriewitz, i slutet av vårterminen.

”Vi rektorer ser inga möjligheter i att genomföra uppdraget ’budget i balans’ år 2012 och samtidigt uppfylla de krav lagen ställer” skriver de och hänvisar till riskanalyser och konsekvensbeskrivningar som tidigare har gjorts.

Inger Carlsson på Frändeskolan säger att syftet med brevet var att tydliggöra för politikerna hur läget ser ut och att samtidigt ge sina chefer lite ”kött på benen” i deras arbete.

– För oss är det ett delikat problem. Kan vi ta den här delegationen av arbetsmiljöansvaret eller inte? Man kan ju skicka tillbaka delegationen och det var också något vi diskuterade. Men till syvende och sist står vi där vi står, säger Inger Carlsson.

Verksamhetschef Anne-Len Kriewitz vid barn- och ungdomsförvaltningen säger till Sveriges Radio P4 Väst att hon har informerat politikerna om situationen:

– Nämnden är informerad och riskbedömningar är det vi får jobba med i nästa steg. Gör man inga fler förändringar i strukturerna så behövs det extra resurser.

Inger Carlsson på Frändeskolan hoppas att rektorernas brev ska ge resultat och hon väntar fortfarande på ett svar från förvaltningen:

– Vi har ännu inte sett något konkret resultat.

Gertrud Svensén är journalist på Chef & Ledarskap

Fritt fram tjäna extra på läxhjälp

$
0
0

Även lärare kan jobba extra åt sig själva. Nu har en kommunanställd mellanstadielärare i Växjö fått klartecken att starta eget företag för att sälja läxhjälp.

Mellanstadieläraren beskriver i ett brev till skol- och barnomsorgsförvaltningen sin företagsidé: Han tänker sälja läxhjälp för årskurs 4–9 i hemmen i Växjö, dock inte till sina egna elever. Ett alternativ är att ge pedagogisk rådgivning per telefon i hela Sverige.

Om efterfrågan blir stor tänker läraren begära tjänstledigt på deltid eftersom, med hans egna ord, ”arbetsbördan i skolan redan är stor”.

Både skol- och barnomsorgschefen och kommunens personalchef  gör bedömningen att lärarens planerade bisyssla strider mot Växjös policy och Lagen om offentlig anställning. Den kan både vara förtroendeskadlig och gå ut över hans arbete i skolan rent tidsmässigt.

Normalt är det förvaltningschefen som fattar beslut om bisysslor men eftersom ärendet ansågs principiellt viktigt bad hon kommunstyrelsens organisations- och personalutskott att pröva frågan.

Och på tisdagen beslutade utskottets majoritet, bestående av två moderater och en centerpartist, att läraren får starta eget och sälja läxhjälp på fritiden.

– Vi utgår från att närmaste chef och läraren kan skilja på rollerna, säger Per Schöldberg (C) ordförande i organisations- och personalutskottet, till Nyheterna P4 Kronoberg .

De två socialdemokraterna yrkade på avslag.

Karin Lindgren

Högre löner höjer elevernas resultat

$
0
0

Ju högre löner lärarna har desto bättre resultat får eleverna. Det är slutsatsen i en internationell forskningsstudie.

Bakom studien, som presenteras i en rapport från Lärarförbundet, står Peter Dolton, professor på University of London, och Oscar Marcenaro-Gutierrez, biträdande professor på University of Malaga.

Forskarna har undersökt vilken betydelse lärarlönerna i ett land har för vilka resultat eleverna presterar i internationella kunskapsmätningar som Pisa och Timss.

Enligt studien finns det ett tydligt samband mellan högre lärarlöner och bättre elevresultat. Ett land som har höga lärarlöner och goda elevresultat är Nederländerna. Turkiet är ett exempel på motsatsen.

Forskarnas slutsats är att skolorna måste höja lärarlönerna om de ska kunna locka unga att bli lärare och samtidigt behålla de duktigaste lärarna, så att eleverna får bästa möjliga undervisning.

— Att det lönar sig att satsa på lärarnas löner är ett perspektiv vi vill föra in i skoldebatten, kommenterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i rapporten. 

Nattis i rekordmånga kommuner

$
0
0

Kommuner med barnomsorg kvällar, nätter eller helger blir rekordmånga i år. Under 2012 startar nämligen mer än 30 nya kommuner "nattis".

I flertalet kommuner har det hittills varit svårt för udda tider-arbetande föräldrar att få barnomsorg tidiga morgnar, kvällar, nätter eller helger Inte ens hälften av landets 290 kommuner har erbjudit detta. Men i år tillkommer drygt 30 nya kommuner. Därmed kommer för första gången en majoritet, drygt 160 kommuner, att ha denna service, visar de svar TT fått i sin enkät. Det innebär att antalet barn på nattis också blir det hittills största.

— Det är intressant att det verkar vara rekordmånga som tagit itu med frågan. Min bedömning är att det är en tidsfråga innan alla kommuner erbjuder omsorg på obekväm arbetstid. Vi jobbar inte mellan åtta och fem som förr, och att då säga att familjer ska anpassa sig till ett stelbent system håller inte hur länge som helst, säger Per-Arne Andersson, chef vid Sveriges Kommuners och Landstings avdelning för lärande och arbetsmarknad.

De nya nattiskommunerna finna utspridda från Burlöv till Kiruna. De flesta börjar i liten skala med en handfull barn, och främst tidiga morgnar och kvällar. De praktiska lösningarna skiftar: Malung-Sälen sticker ut med ett helt eget upplägg under skidsäsongen i vintras, i form av helgförskola för barn till dem som jobbar inom turistnäringen. Kramfors och Håbo har timanställt anhöriga till barnen, Tjörn och Alingsås anlitar dagbarnvårdare, medan bland andra Partille, Emmaboda och Söderköping har nattis på dagis.

— Det här är ett sätt att öka attraktionskraften, att visa att vi är på banan, säger Stefan Petersson (M), ordförande i Söderköpings barn- och utbildningsnämnd.

Bland de kommuner som inte kommit i gång med ob-barnomsorg uppger bland andra Sunne och Västervik att det är planerat till nästa år.
   Noterbart är att nattis inte tycks vara en partiskiljande fråga i kommunerna. Ungefär hälften av dem som startar i år har borgerligt styre, hälften har S-styre.

Men i TT:s enkät är det fortfarande en lång rad kommuner, främst mindre, som svarar att nattis inte efterfrågas. Så var det också i Kiruna - tills man aktivt gick ut och frågade.

— Vi fick in så pass många intresseanmälningar att vi startar i höst, säger Roger Suup (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ni bad om en utgift, alltså?
— Vi visade på en rättighet som föräldrar bör kunna ha: att kunna jobba obekväma tider och ändå ha en bra kvalitet på sin barnomsorg.

Enligt Roger Suup handlar det inte om så stora belopp. Och det var inte aktuellt att vänta in ett eventuellt statligt stimulansbidrag.

— Det är klart att det hade underlättat. Men vi har sett i samband med tidigare reformer att det tyvärr handlar om kaffepengar från regeringshåll, säger Roger Suup.

TT

Strejk höjde lönen i Norge

$
0
0

Lärare i Norge fick i stort igenom sina lönekrav på försommaren — efter en tvåveckorsstrejk.

Över 10 000 norska lärare strejkade vid månadsskiftet maj—juni för högre löner. Lärarna ingick i en nästan två veckor lång storstrejk i den offentliga sektorn som flera norska fackliga centralorganisationer hade tagit initiativet till.

Strejken var en följd av att arbetsgivarnas bud höll sig på en långt lägre nivå än löne­ökningarna i privat sektor.
Fackförbunden fick i stort sett igenom sina lönekrav och nådde en uppgörelse på 4,1 procent. Lärarna fick också höjda minimilöner och allra mest höjdes de för lärare med lång utbildning och lärare på högskolan.

De flesta av de strejkande lärarna var medlemmar i Utdannings­forbundet som ingår centralorganisationen Unio.

Ingvar Lagerlöf

Jobb styr skolan mer

$
0
0

Demokrati och elevinflytande betonas allt mindre i gymnasieskolan. I stället har begrepp som anställningsbarhet och entreprenörskap fått allt större betydelse, enligt en ny doktorsavhandling.

— Eleven ska gå den snabbaste vägen utan omvägar och utan att hoppa av. Eleven ska välja en utbildning i första hand för att den ger jobb och inte för att den verkar intressant, säger statsvetaren Sara Carlbaum vid Umeå universitet.

Hon disputerade i juni på avhandlingen »Blir du anställningsbar lille/a vän«. Där har hon studerat hur synen på gymnasieskolan har förändrats de senaste 40 åren i offent­liga dokument.

Sara Carlbaum urskiljer tre olika perioder: 1971—89, 1990—2005 och 2006—nutid. Den första perioden hade en stark betoning på demokrati och jämlikhet.

Under den andra perioden slog begreppet det livslånga lärandet igenom. Inflytandefrågorna fanns fortfarande högt på agendan, men med en ny betoning på individens valfrihet.

Nu har begrepp som demo­krati, elevinflytande och det livslånga lärandet fått ge vika för anställningsbarhet och entre­prenörskap. Eleven måste ta sitt ansvar för att utbilda sig till ett yrke — helst ett bristyrke – som kan vara till nytta för samhället.

— Det är ditt eget fel om du har valt fel utbildning och därför inte kan få arbete, säger Sara Carlbaum.

Hon har analyserat utveck­lingen utifrån kön, klass och etnicitet och ser risken för ökad segregering med en skola som så tydligt är anpassad ­efter arbets­marknadens behov.

I den senaste gymnasie­reformens texter ser hon nostalgiska återblickar till tiden före 1971 då utbildningen var uppdelad i gymnasium, fackskola och yrkesskola. Texterna uttrycker också en kritik mot att elevernas valfrihet har gått för långt.

Men trots alla förändringar är det mycket som är sig överraskande likt genom åren.

— Yrkesutbildningen och att det utbildas för få tekniker är konstanta problem, säger Sara Carlbaum.

Ingvar Lagerlöf

Schack stärker matten

$
0
0

En halvtimme i veckan spelar femteklassarna i Veberöd schack på mattelektionen. Och de är inte ensamma; schackmatte blir mer och mer populärt i hela landet.

Stefan Beskow placerar ut några plastpjäser på det upphängbara tygbrädet.

– Kommer ni ihåg vad uttrycket ”mumsfilibabba” står för när man spelar schack? frågar han sina elever.

Många händer är i luften: Ta om det är gratis, om draget inte kostar dig något.

Nu ska eleverna förklara vilket drag som är gratis utifrån den konstellation som deras matematiklärare ställt upp. Flera förslag beskrivs genom att eleverna anger rutornas koordinater på schackbrädet.

Därefter är det dags att repetera värdet på de olika pjäserna så att eleverna kan räkna ut vem som vann, ifall spelet måste avbrytas innan någon blivit schack och matt (se rutan till höger).

En del elever diskuterar livligt vad som kan vara ett smart drag, andra koncentrerar sig under tystnad. Emilia Larsson, som i dag spelar med Adam Lukasiewicz, kunde lite schack sedan tidigare men säger att hon redan efter ett par månader har lärt sig mycket.

– Det är väldigt bra för koncentrationen, säger hon.

Emilia Larsson tycker att all matte är rolig men att schack är roligast.

– Vi brukar prata om olika drag på rasterna, berättar hon.

Stefan Beskow har varit mattelärare på Svaleboskolan sedan 2004. För några år sedan införde han schack som elevens val från fjärde klass. Ibland var det 70 minuter en gång i veckan, ibland två heldagar per termin.

– Intresset växte hela tiden och vi anordnade turneringar på skolan. Redan då kunde jag se att elever som normalt hade koncentrationssvårigheter kunde sitta upp till en timme framför schackbrädet, berättar han.

Stefan Beskow vände sig till skolans rektor med förslag om att införa schack på själva mattelektionerna.

– Jag hade haft kontakt med riksinstruktören Jesper Hall och hade även läst artiklar om att det kunde vara en bra pedagogisk metod. Så vi bestämde oss för att prova och nu använder vi schack i matteundervisningen en halvtimme i veckan från höstterminen i femman.

Stefan Beskow berättar att schackmatten tränar flera av de förmågor som anges i kursplanen. Flera element i schack liknar dem i matten. Åttans tabell är till exempel direkt överförbar på schackbrädet med sina 64 rutor liksom koordinater när eleverna ska ange schackpjäsernas placering.

– Det står också att eleverna ska lära sig strategier för matematisk problemlösning. Här tycker jag att schacket kommer in. Du måste hela tiden tänka i flera steg och svara på motståndarens drag. Varje drag innebär en ny lösning i och med ditt motdrag.

På flera sätt liknar schack annan, mer traditionell, problemlösning. Du tränar din koncentration och ditt tålamod att tänka i flera steg för att nå målet.

– I problemlösning jobbar du med att ha flera olika värden i huvudet och måste göra flera uträkningar för att nå målet. I schack har du i stället flera olika drag i huvudetoch måste tänka flera drag framåt för att nå målet.

– Så småningom kan även mönsterseende komma in som ett moment gemensamt för matte och schack, fortsätter Stefan Beskow.

En annan vinst med schackundervisningen, menar han, är att konstellationerna i klassrummet förändras.

– Vissa elever skulle aldrig hänga med en viss annan elev på rasterna, till exempel. Men här hittar de varandra i en samvaro som annars inte skulle uppstå.

Stefan Beskow tillägger att det är normalt i matten att arbeta med tankenötter. Och det tycker eleverna är roligt.

– Nu kan vi använda ett 1 400 år gammalt spel där vi på ett lustfyllt sätt konsekvensbedömer och löser problem i flera led!

Text: Cajsa Carrén

Tekniken lyfter andra ämnen

$
0
0

Klassens flygplansdelar fogas samman till en helhet – precis som skolämnena teknik, matte och fysik. – Tekniken gör de andra ämnena intressanta. Den ger ett sammanhang och väcker frågor, säger läraren Niklas Zackrisson.

Ett stenkast från Malmens militärflygplats i Linköping monteras flygplanskroppar ihop. Vingar monteras, får skal och lackas. Om några dagar är det dags för provflygning.

Just den här verkstaden råkar ligga i NO-salen, en trappa upp på skolan Vittra Lambohov. Montörer är eleverna i klass 8. De har tekniklektion och bygger flygplansmodeller av balsaträ.

Vid dragskåpet står Gabriella Bjurhamn och Isabelle Uddin och penslar aceton på vingen för att få papperet att fästa.

– Acetonet löser upp lacken så att papperet klistras fast. Det blir lättare än lim, berättar de.

Det lövtunna papperet klistrar de på båda sidorna av vingarna, ovanpå och under. Efteråt penslar de vatten på papperet. Papperet krymper och spänns därmed, så att vingen blir stadigare. Papper på vingarna underlättar flygningen.

– Jag tror det har med luften att göra. Så att inte luften åker in i hålen, säger Sara Åblad.

John Jarlhäll håller med.

– Det är för att luften ska kunna flöda över och under vingen. Det är så det fungerar, säger han.

John Jarlhäll borde veta. Han har alltid varit intresserad av flygplan. Båda hans föräldrar jobbar på SAAB – hans pappa är dessutom hobbypilot.

Flyget har gamla anor i Linköping. Den första flygningen gjordes där 1911 av flygbaronen Carl Cederström, och år 1937 grundades SAAB. ”Bruket”, som Niklas Zackrisson skämtsamt kallar företaget.

– Vrålet av jetmotorer är lika vanligt här som dånet av en fors i Norrland, säger han.

Ganska naturligt att eleverna bygger flygplan alltså – det ligger i Linköpingsluften, kan man säga. Niklas fick idén till projektet en rast när eleverna kastade pappersplan i klassrummet. Han lät dem fortsätta på matematiklektionen. De kastade flygplanen, mätte kasten och beräknade medelvärden.

Han blev också inspirerad av historieprojektet nyligen, där teknik och teknikhistoria med uppfinningar ingick som en del. Några elever valde då att berätta om flygplan och hur uppfinningen har påverkat samhälle, individ och miljö.

Foto: Niclas SandbergEfter 20 minuters byggande avbryter Niklas arbetet för en stunds teori. På tavlan ritar han upp ett par flygplansvingar. Han undrar varför vingarna består av så många delar.

– Kanske blir det för tungt annars. Och det blir stabilare när det är många pinnar, svarar Isabelle Uddin.

– Bra, det blir lätt och stabilt. Det blir också stadigare med papperet. Finns det andra konstruktioner som är liknande, med pinnar och ett skal, undrar Niklas.

– Globen, minns flera elever från tidigare lektioner.

Niklas berättar hur hårt papper blir när man lackar det. Han berättar också om när han byggde sin havskajak.

– Skalet gör jättemycket. När duken kom på pinnbygget så blev det stenhårt. Det är samma teknik som när man bygger fackverksbroar, minns ni?

Tillsammans pratar de också om varför det måste vara en vinkel på vingarna och hur det egentligen kommer sig att ett plan kan flyga. De glidflyger in i fysikens kraft och energi när Niklas påminner om Newtons tredje lag, att krafter uppträder parvis som kraft och motkraft. De samtalar om olika teorier varför planet flyger, om hastighetens betydelse och vingarnas form. Sedan återgår de till det praktiska arbetet.

När flygplanen är färdiga ska det bli flyguppvisning. Som tur är har skolan en rymlig skolgård som kommer att fungera bra som start- och landningsbana. En annan fördel är att Niklas Zackrissons lektionspass ofta är långa. Då hinner man med mycket. Utan problem kan eleverna gå ut och flyga med flygplanen, mäta, räkna och diskutera – allt på en dag.

– Jag slipper det här att de inte kommer ihåg vad vi gjorde sist.

Genom att eleverna bygger flygplan i tekniken lär de sig praktiskt hur man läser ritningar och följer en instruktion.

– I början hade de jättesvårt att förstå ritningen och de olika perspektiven. Men i nästa projekt ska de få prova att göra egna ritningar.

Dessutom lär sig eleverna förstå konstruktion och hållfasthet. Det blir tydligt och konkret att det i princip är samma konstruktion som gäller för ett flygplan som för Globen eller en primitiv hydda.

När man startar projektet med att bygga tillsammans, får klassen en gemensam erfarenhet att utgå från i den fortsatta undervisningen. Niklas lät medvetet eleverna börja direkt med flygplanen utan att berätta så mycket innan.

– Efter ett tag kom frågorna: ”Niklas, du måste förklara hur ett flygplan funkar!”

Det blev ett naturligt avstamp in i fysikämnet. Flygprojektet integreras också med matematiken. Att arbeta ämnesövergripande med teknik är tacksamt, eftersom eleverna tycker att teknik är roligt, menar Niklas.

– Tekniken gör matten och fysiken intressant. Den ger ett sammanhang och väcker frågor.

Foto: Niclas SandbergI matten planerar eleverna själva mattepass som anknyter till flygplanen utifrån förmågorna och det centrala innehållet i kursplanen. Niklas Zackrisson vill att eleverna ska arbeta mer med kursplanen nu när de går i åttan. Givet är att de precis som med pappersplanen ska kasta, mäta och beräkna medelvärden. Han tänker sig också att eleverna ska försöka beskriva flygplanets flykt, både grafiskt och genom en formel. Med formeln ska de kunna beräkna när planet landar ifall man släpper det från en högre höjd. Men eleverna kan förstås ha fler idéer. Det finns plats för improvisation.

Det är första gången Niklas Zackrisson har ett liknande projekt i teknik. Man behöver inte fundera så mycket i förväg, tycker han, utan prova.

– Jag har inställningen att det verkar kul, vi testar. Så utvärderar vi i efterhand vad som var effektivt lärande.

I kursplanen för teknik ingår inte bara att kunna bygga efter instruktioner. Man ska också kunna lösa problem som uppstår under resans gång. Niklas Zackrisson visar ett flygplan med en tvärslå mellan vingpartierna. Vinkeln mellan vingarna blev för trubbig, så gruppen fick lossa dem, limma om och förstärka med en list.

– Det kommer nog att fungera.

Text: Maria Lannvik Duregård

De brinner för byggandet

$
0
0

Skokartonger, flingpaket och fruktlådor. I klass 3B:s klassrum får förpackningarna nytt liv i form av kända Stockholmsbyggnader. Annika Lundholm-Bergström vill att alla arbetsområden ska ha ett teknikperspektiv.


Det är en mörk oktoberkväll 1878. Eldflammorna kastar sig ut genom fönstren och slickar väggarna. Branden i Eldkvarn lyser upp hela huvudstaden och har lockat horder av människor till Kungsholmen.

– Har någon sett boken om slottet Tre kronor?

– Är det kö på limpistolen?

Klass 3B i Herrängens skola har arbetat med Stockholms historia under vårterminen. Nu är de äntligen framme vid den efterlängtade konstruktionsdagen.

I klassrummet och ett angränsande rum håller bland annat Stockholms slott, Kaknästornet, Globen, Vasaskeppet och Storkyrkan på att ta form. På några bänkar ligger ett redigt lager med återvinningsmaterial.

Att få konstruera ostört en hel dag är viktigt. Det ska finnas gott om tid och material, anser klasslärare Annika Lundholm–Bergström.

– Ingenting annat får störa! Det blir stökigt och rörigt och det måste man stå ut med!

Under temaarbetet har eleverna bekantat sig med de flesta av byggnaderna, eller åtminstone sett dem på avstånd. Klassen har varit på guidad vandring i Gamla Stan och på museet Tre kronor. På en skärm sitter elevernas målningar av Stadshuset som de gjorde från Mariaberget, på andra sidan Riddarfjärden.

Innan besöket i Stadshuset åkte deras lärare dit och fotograferade av en detalj till varje elev. På visningen hade de som uppgift att hitta den.

– Har man ett uppdrag blir man mer uppmärksam och lyssnar noga på guiden.

Skoldagen närmar sig sitt slut. Men ännu återstår en del detaljer, målning och att skriva färdigt faktatexterna på datorn.

En pojke vill ha en pingla till det noggrant utformade Stadshustornet. Han får hjälp att hitta en liten klocka från slöjdsalen. Försiktigt fäster han den svartmålade klockan mellan pelarna under den gyllene spiran.

Storkyrkan går ännu inte riktigt att känna igen. Tre flickor sliter med kyrkfönstret och experimenterar med färgnyanser.

– Det var så vackert med alla guldgrejer, säger en av dem och väljer silkespapper till fönstret.

Stockholms slott börjar ta form. En pojke limmar fast äppelträd på slottsgården. Lejonbacken är på plats och målad. Den var viktig att få med, berättar Annika Lundholm–Bergström.

– Där gick vi in när vi var på museet Tre kronor.

Eldkvarn, som är färdig, får elektrisk belysning. En flicka monterar ihop en sluten elektrisk krets och petar in i ångkvarnen.

Eleverna cirkulerar i rummen och tittar på varandras byggnader, berömmer och inspireras. De är vana vid att uppmärksamma detaljer när de är ute och tittar på hus.

– De går igång på varandras arbeten. Börjar någon med mycket detaljer sprider det sig.

Stämningen är koncentrerad och kreativ. Som tur är finns det flera vuxna som kan hjälpa till i dag. Jessica Swahn, som går lärarutbildningen och bland annat ska undervisa i teknik, är en av dem som fyller på limpistolen och tipsar om hur hisskonstruktionen kan fästas på Globen.

Att Annika Lundholm–Bergström kan arbeta ihop med fritidshemmet underlättar. Drömmen vore också att ha tillgång till riktiga verktyg och bra material.

– Jag har mitt vanliga klassrum och skulle önska att det fanns en riktig verktygslåda och material att plocka av.

Det blev en lyckad och rolig dag, konstaterar hon när hon pustar ut efter att klassen städat och utvärderat dagens arbete och samarbete. Annika Lundholm–Bergström är 1–3-lärare i svenska och SO. Efter utbildningen har hon läst till NO och teknik.

– Teknik var så roligt! Jag läste alla kurser som fanns.

Hon tycker att den nya kursplanen är tydlig och bra. Teknikämnet har ofta hamnat lite vid sidan om, kursplanen gör ämnet lite mer synligt.

Men det gäller att tänka till kring hur man kan få in det centrala innehållet under elevernas tre första år. Det är mycket som ska hinnas med, poängterar hon.

– Det räcker inte med att ha det i trean. Jag vill ha ett teknikperspektiv och funderar hela tiden på vad det finns för vinkel i olika arbetsområden.

Att hitta teknikinnehåll och tillfällen att skapa är enkelt, tycker Annika Lundholm–Bergström. I klass 1 arbetar hon mycket utifrån sagor.

– Då är det lätt att få in både matte och teknik.

I tvåan är rymden ett stort område som rymmer hur mycket teknik som helst. Även forntiden och Stockholms historia, som de läser i trean, är outtömliga källor att ösa ur.

– Min ambition är att tekniken ska finnas med hela tiden.

Om det inte går att få in teknik i det aktuella arbetsområdet tar hon en vecka och arbetar med ett speciellt innehåll. När de för några veckor sedan höll på att repetera beskrivande ord inför det nationella provet i svenska, passade hon på att varva med teknik.

Läxan var att hitta ett hushållsföremål och fråga en förälder om det var något som inte fungerade så bra och kunde förbättras.

I skolan fick de berätta om föremålet och låta kompisarna gissa vad det var. I nästa led fick de fundera över hur föremålet skulle kunna förbättras.

– Först tyckte de uppgiften var lite konstig. Sedan gick de igång.

På en vägg i klassrummet sitter klassens innovativa köksredskap. Här finns bland annat en soppsked med fläkt så man inte bränner tungan, en brödkavel med inbyggd mjölare och en glasskopa där glassen inte fastnar.

Att eleverna får möjlighet att lära sig på olika sätt är viktigt, betonar Annika Lundholm–Bergström.

– Man lär sig med både händer och huvud. Huvudet får man använda mycket i skolan, men det är alldeles för lite utrymme för skapande.

Text: Karin Björkman

Hallå där Assibi Napoe …

$
0
0

… chefskoordinator för Education International i Africa på besök hos Lärarförbundet i Stockholm.

Vad gör du här?
— Jag är här på studiebesök och diskuterar Lärarförbundets stöd till de afrikanska lärarorganisationerna.

Vilket är det största problemet i afrikanska skolor?
— Det största problemet är den bristande kvaliteten i skolornas undervisning. Den låga kvaliteten beror i sin tur på att väldigt många lärare inte har någon lärarutbildning utan bara ett par veckors introduktion. Den beror också på de låga lönerna som gör att lärarna måste ha flera jobb och inte är motiverade för lärarjobbet.

Vilka är utmaningarna?
— Att nå målet att kunna erbjuda årskurserna 1-6 till alla elever. Det var ett mål som sattes 2000 och ska vara nått 2015. Att få till en likvärdig skolgång för både flickor och pojkar är ett annat viktigt mål. I Nigeria går bara 14 procent av flickorna i skolan. I Tchad är det bara två procent av flickorna som fullföljer fem år. Vi ställer också krav på att länderna ska satsa sex procent av sina budgetar på utbildning.

Ser du några framsteg?
— I flera länder som Kenya, Benin, Burkina Faso och Niger går nu mellan 30 och 80 procent av eleverna sex år i skolan. Skolan har också blivit gratis i Tanzania, Togo, Kenya, Burkina Faso och Ghana. Befolkningarna har också börjat inse att utbildning är nyckeln till utveckling och ställer krav på regeringarna.

Elisabet Rudhe

En för alla eller alla ämnen för sig?

$
0
0

När jag växte upp var det aldrig tal om att läsa temaövergripande eller att vissa ämnen faktiskt har mer eller mindre samma mål och liknande innehåll. Det var först på högskolan som jag insåg att alla skolans ämnen hör ihop. Hem- och konsumentkunskap är ju inte bara matlagning utan även ”verklighetens” biologi, fysik, kemi, svenska, so och matte. Ibland funderar jag över var jag skulle ha befunnit mig i dag om jag redan för femton år sedan hade fått möjlighet att förstå att alla ämnen hör ihop.

När vi på Victoriaskolan förra hösten började läsa i ämnesintegrerade temablock märktes snart att inte heller dagens högstadieelever har fått verktyg att förstå hur närbesläktade skolans ämnen egentligen är. I en uppgift som jag gav mina nior skulle de räkna ut vad en måltid hade kostat. Dessutom skulle de förklara och motivera vilken typ av familj som troligast skulle ha denna maträtt på sin veckomeny. Eleverna började direkt diskutera ingrediensernas näringsvärde och vilken typ av mat höginkomsttagare kan tänkas äta jämfört med låginkomsttagare. Så långt allt gott. Problemet kom när de skulle räkna ut vad råvarorna kostat.

Daniel, jag förstår inte!

Daniel, vi behöver hjälp!

Daniel, Daniel, Daniel!

Näst intill ingen av mina nior fixade att räkna ut vad 150 gram tomater kostade om kilopriset var 28 kronor.

Lite uppgivet försökte jag gå igenom problemet på tavlan. Fortfarande var frågetecknen fler än utropstecknen. Först när en elev räckte upp handen och berättade för alla att det ju faktiskt var matte som vi nu höll på med vaknade gruppen. Plötsligt fanns inga hinder längre och det tog inte många minuter innan eleverna räknat ut vad maträtten hade kostat. Självklart kändes det bra att de löste problemet, men låsningen innan de insåg att de faktiskt behövde räkna var skrämmande.

Nu, lite drygt ett halvår senare, har samma elevgrupp skrivit nationellt prov i svenska. En av uppgifterna var att skriva ett brev till framtida ungdomar om hur det är att vara ungdom år 2012. När vi satt och rättade proven utbrast en kollega:

Oj, vilken koll de har på omvärlden! De verkar liksom se sambanden mellan de olika delarna.

När jag ser framstegen denna elevgrupp har gjort på bara dryga sex månader kan jag inte annat än rekommendera temaarbete och ämnesintegration som arbetsmetod. Eleverna har funnit nya perspektiv och ingångar i sitt lärande. Deras analytiska förmåga har stärkts och de egna tankarna har blivit fler.

Var vill ni att era elever ska befinna sig om femton år?

Daniel Frölander

Spretig roll för chefer i förskolan

$
0
0

Förskolechefer har för många ansvarsområden och fastnar därför ofta i administration. Det menar Maria Styf, som har kartlagt ledarskapet på Sveriges kommunala förskolor.

I de allra flesta kommuner kallas förskolechefen för rektor. Då har han eller hon ofta ett kombinerat ledningsuppdrag för en eller flera skolor och förskolor samtidigt. I många glesbygdskommuner får geografiska avstånd styra hur ledningen organiseras, medan den anpassas efter vad som är mest effektivt i storstäderna.

– Det ser väldigt olika ut i olika delar av landet, med olika ansvar och titlar för tjänsten. Slutsatsen är att de flesta kommuner organiserar ledningen utifrån de strukturella förutsättningarna, i stället för att reflektera kring vad som är bäst för pedagogiken, säger Maria Styf vid Umeå universitet.

Kartläggningen ingår i Maria Styfs avhandling och bygger på enkäter som hon skickade ut till Sveriges samtliga 290 kommuner under 2009. Det var alltså strax innan den nya skollagen och reviderade läroplanen infördes.

– Min tanke är att göra en jämförande studie på ledningsstrukturerna om några år, för att se om de nya styrdokumenten har påverkat.

Maria Styf tycker att det är bra att förskolechefens roll och ansvar har lyfts fram i den nya skollagen och läroplanen för förskolan.

– Men dokumenten motsäger sig själva: förskole- chefen lyfts, samtidigt som han eller hon inte kallas rektor och därmed inte får samma status som inom skolan.

Hon tror att konsekvensen kan bli att ingenting egentligen förändras, att man fortfarande blir chef över både skola och förskola samtidigt. Titeln byts bara till ”rektor samt tillika förskolechef”.

– Det är inte bra. Jag efterfrågar ett närmre och mer närvarande ledarskap. Helst ska man finnas fysiskt på förskolan. Det ger bäst förutsättningar för en inre pedagogisk utveckling, i nuläget blir ledarskapet ofta alltför administrativt eftersom man har alldeles för många olika ansvarsområden.

Tora Villanueva Gran

Pedagog överklagar handbollsdom

$
0
0

Den pedagog som dömdes för vållande till annans död efter att en åttaårig pojke fått ett handbollsmål över sig har nu beslutat att överklaga till Hovrätten.

Olyckan skedde 2009 i idrottshallen på Sundbyskolan i Stockholm. En åttaårig pojke omkom när han tillsammans med en kamrat skulle ta fram handbollsmålet som då välte över honom.

Tingsrätten dömde pedagogen till villkorlig dom för vållande till annans död på grund av oaktsamhet.

Pedagogen förnekade inte de faktiska omständigheterna, men hävdade att han inte kunnat förutse att målen kunde välta och därför inte agerat oaktsamt.

Lärarnas tidning skrev om fallet förra hösten och kunde bland annat avslöja att skolledningen innan olyckan varnats för att målen kunde vara farliga av den lokala handbollsföreningen som tränade i hallen. Det faktum att målen var instabila och felaktigt förvarade lyfts nu fram i överklagan, och pedagogens advokat, Ghita Hadding Wiberg, har åberopat vittnen som ska styrka detta.

Rättegången inleds i början av september.
 

Niklas Arevik

Visst behövs en ny skolinspektion!

$
0
0

Som rektor känner man inte igen sig i Skolinspektionens rapporter, skriver Helena Rödholm Siegrist i en kommentar till Jens Naezers debattinlägg i förra numret av Chef & Ledarskap (nr 3/12).

Vi som jobbar inom skolan vet att varje dags möten och samtal – utifrån det ämnesinnehåll man arbetar med och utifrån det som uppstår i de mellanmänskliga relationerna – är en levande process vars innehåll påverkar våra barn och ungdomars liv. För att stödja denna process använder rektor och lärare sina kunskaper om såväl kursplaner och lagar som om mänskliga möten. Ord som inspektion och kontroll har en annan klang än klangen av det vi arbetar med i skolans vardag.

Hur får vi en Skolinspektion som på allvar förmår se och stödja processer i samråd med rektorer och lärare? Drömmen vore ju en Skolinspektion som förstod sig på både den summativa och den formativa bedömningen, på samma sätt som vi inom skolan arbetar för att på bästa sätt göra eleverna delaktiga och stödja deras lärande (i tron att detta är vetenskapligt – men det kanske finns olika vetenskaper för elevers och rektorers lärande?).

Nästa gång Skolinspektionen kommer till oss skulle jag önska att de, till den långa listan på alla planer som ska sändas in, tillfogar några frågor: ”Vilka frågor brottas du som rektor med i vardagen? Vad ser du för hinder för en hundraprocentig måluppfyllelse? Vilket stöd skulle du behöva från huvudmannen och Skolverket för att bättre uppnå alla de mål du eftersträvar?”

Då skulle jag sluta försöka framstå som en perfekt rektor på en perfekt skola – och i stället vara mer autentisk, reflekterande och lärande i mötet med statens viktiga granskande myndighet. Då skulle vårt möte säkerligen bygga mer på både beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund än de pseudomöten som ibland uppstår och som leder till att man som rektor inte känner igen sin egen skola i Skolinspektionens rapporter. Inte nog med att det positiva inte blir synligt; ibland är även det negativa helt osynligt – det som man verkligen brottas med och som kanske inte bara har att göra med skolan utan även med det samhälle våra ungdomar växer upp i, men som skapar utmaningar som vi måste möta i skolan.

Det finns så mycket vi måste ta på allvar om vi ska få en skola som är samhällets viktigaste kulturella mötesplats. Pseudokvalitetskontroller har inget syfte mer än som redskap för att visa på politisk handlingskraft – där passar orden kontroll och inspektion möjligen in ...

Helena Rödholm Siegrist är rektor på Linnéskolan, Alingsås

M: Färre bör välja estetiskt program

$
0
0

Runt 8 procent av eleverna läser estetiskt program på gymnasiet. Det är för stor andel anser Moderaterna som vill anpassa programmens storlek till efterfrågan på arbetsmarknaden.

En arbetsgrupp inom partiet diskuterar bland annat att öka kraven på konstnärlig förmåga för dem som söker till estetiska program. Det kan också bli aktuellt att dra ner antalet utbildningsplatser, säger Tomas Tobé, partiets skolpolitiske talesman, till Svenska Dagbladet.

 

TT

När en legitimerad lärare blir anmäld

$
0
0

Nu kan legitimerade lärare i förskola och skola bli anmälda till Skolinspektionen. Men hur går det egentligen till?

En tanke bakom legitimationsreformen är att stärka rättsäkerheten för barn och elever. Reformen har gjort det möjligt för enskilda personer att anmäla en legitimerad lärare eller förskollärare till Skolinspektionen. Vem som helst kan anmäla en legitimerad lärare: elever, föräldrar eller skolpersonal. Utifrån de erfarenheter som finns inom vården är det sannolikt att Skolinspektionen snart kommer att få ta emot anmälningar mot lärare.

Men Skolinspektionen kan också starta ett ärende på eget initiativ på grund av vad som har framkommit i något annat sammanhang eller efter att ha tagit del av en brottsmålsdom från domstol, enligt förordningen om underrättelse till Statens skolinspektion om domar i vissa brottmål (2011:278). Enligt förordningen är domstolar skyldiga att underrätta Skolinspektionen om domar där legitimerade lärare eller förskollärare har dömts för brott som de har begått i sin yrkesutövning eller i samband denna. Vidare ska domstolarna underrätta Skolinspektionen om den legitimerade läraren eller förskolläraren har dömts för mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, grovt rån eller barnpornografibrott.

Om det är uppenbart att anmälan inte kommer att leda till att läraren varnas eller får sin legitimation indragen, påbörjar Skolinspektionen ingen utredning. Annars inleder de en utredning, som normalt görs på någon av Skolinspektionens regionala avdelningar och i undantagsfall direkt på rättsekretariatet.

Skolinspektionens handläggning måste vara objektiv och utredningen ska därför göras noggrant. Den är i första hand skriftlig, men Skolinspektionen kan inhämta uppgifter på annat sätt, till exempel genom att besöka skolan eller förskolan, eller genom att möta läraren. Skolinspektionen tillämpar en så kallad solfjädersmetod, vilket innebär att samtidigt som anmälan skickas till läraren för yttrande, skickas det en begäran om dokumentation och ett yttrande till skolhuvudmannen och rektorn. Skolan och skolhuvudmannen är skyldiga att lämna upplysningar i ärendet på begäran av Skolinspektionen. När handlingarna kommit från rektorn och huvudmannen skickas dessa till läraren, som ges möjlighet att yttra sig över dem. Normalt får rektorn, skolhuvudmannen och läraren tre veckor på sig att yttra sig över handlingarna från Skolinspektionen.

Som part i ärendet har läraren sedan rätt till full insyn i utredningsmaterialet och rätt att yttra sig över anmälningen och utredningen. Skolan och skolhuvudmannen är inte parter, men de kan få insyn i ärendet genom att åberopa offentlighetsprincipen – så länge som handlingar eller uppgifter i ärendet inte sekretessbeläggs med stöd av sekretesslagen.

Om Skolinspektionen inte gör en anmälan till Lärarnas ansvarnämnd, ska Skolinspektionen fatta beslut om att avsluta ärendet. Läraren har rätt att få ta del av beslutet skyndsamt. Även om ärendet har avslutas kan det ha framkommit uppgifter under utredningen som föranleder Skolinspektionen att starta ett ”vanligt” tillsynsärende.

Om Skolinspektionen däremot anser att den legitimerade läraren eller förskolläraren borde varnas, eller att han eller hon inte längre bör ha kvar sin legitimation, gör Skolinspektionen en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd.

I ansvarsnämnden är det Skolinspektionen som agerar som lärarens motpart. Det är Lärarnas ansvarsnämnd som fattar beslut om läraren ska varnas eller fråntas sin legitimation. Beslut i Lärarnas ansvarsnämnd kan överklagas till förvaltningsdomstol, men endast av läraren eller av Skolinspektionen.

Kirsi Piispanen

När planeringen faller i vattenpölen

$
0
0

Vädrets makter går som bekant inte att styra – inte ens av lärare.

Det är en vacker dag i april och åttorna ska ha intervallträning på den stora ängen där starten till Lidingöloppet går. Allt är noga planerat, den förberedande teorilektionen om vilopuls och maxpuls genomförd och eleverna står startberedda med mobiltelefonerna framtagna för tidtagning.

Då öppnar sig himlen, regnet står plötsligt som spön i backen. Att se handen framför ansiktet är omöjligt, så mycket regnar det. Mobiltelefonerna får snabbt stoppas undan för att inte förstöras och läraren står inför valet att ställa in lektionen eller bokstavligen låtsa som det regnar och köra på ändå, om än inte riktigt som planerat.

Just när han bestämmer sig för det senare svänger en jättestor lastbil in på ängen och blockerar vägen. Ut ur förarhytten hoppar två taniga killar som ska bära lasten – åtta ton sand, jämt fördelat i tjugokilos säckar – till ett hus femton meter bort.

Det är då läraren får en snilleblixt. Han ber eleverna fråga killarna om de behöver bärhjälp. En sådan skänk från ovan tackar de förstås inte nej till och vips förvandlas den misslyckade löpträningen till ett intensivt styrkepass.

Med tjugofem elevers hjälp går förflyttningen av sanden i ett huj, de två arbetarna blir förstås oerhört tacksamma och eleverna får ett jättejobbigt styrketräningspass tillsammans med tillfredsställelsen av att ha varit till hjälp.

Efteråt mäter de pulsen och konstaterar förvånat att vissa yrken innehåller så fysiskt krävande moment att de kan likställas med en ordentlig genom-körare på gymmet. Just som lektionen är slut och eleverna tar avsked av de två lastbilskillarna spricker molnen upp och en varm och skön sol tittar åter fram …

Öronen - chefens viktigaste redskap på utvecklingssamtalet

$
0
0

Stöttande kurator eller skvallrande kompis? Som chef gäller det att hålla distansen men ändå vara lyhörd för att få utvecklingssamtalet att bli fruktbart för både medarbetare och verksamhet.

Bild: Jessica Romberg

Redan vid årets början planerar Elisabet Ingemarsson, rektor på Lilleskogskolan och förskolechef för den närbelägna förskolan Råda-Mosse i Lidköping, in utvecklingssamtalen i sin kalender och ser till att avsätta ordentligt med tid för förberedelser. Hon tycker att det är värt den där extra tiden som krävs för att samtalen ska bli givande. Elisabet Ingemarsson utgår från ett styrdokument om medarbetarpolicy som Lid-köpings kommun tagit fram men lägger till egna frågeställningar och ändrar underlaget inför utvecklingssamtalet från person till person och från år till år. Hon brukar även stämma av med de fackliga representanterna om det är någon speciell fråga som de tycker bör lyftas under utvecklingssamtalet.

– Jag ber också förskolepersonalen att ta med någon pedagogisk dokumentation och lärarna en lektionsplanering. Det handlar inte om att visa upp det bästa man gjort, men att låta var och en tala om något de känner sig nöjda med och koppla det till verksamhets-planen är en bra utgångspunkt för samtalet, säger Elisabet Ingemarsson.

Hon är noga med att särskilja utvecklingssamtalen från andra typer av diskussioner med personalen. Att ha en nära och kontinuerlig dialog med de anställda om det pedagogiska arbetet är en självklarhet och problem eller konflikter löser man när de dyker upp. Det är inget som ska behöva uppta tid under utvecklingssamtalet, anser hon.

– Då vill jag bara lyssna på mina medarbetares personliga tankar om jobbet.

Den inställningen gör henne till en bra förebild tycker Inger Larsson, verksamhetskonsult som ofta föreläser om utvecklingssamtal.

– Chefer är vana att hålla låda, inte minst inom skolväsendet. Studier har visat att chefer ibland upptar så mycket som 80 procent av den totala taltiden vid medarbetarsamtal, säger Inger Larsson.

Det är visserligen chefens uppgift att leda samtalet men det är samtidigt viktigt att medarbetaren får gott om utrymme.

– Du måste vara lyhörd. Ett riktmärke är att chefen ska ha maximalt en tredjedel av taltiden vid utvecklingssamtalen, säger Lena Hammarbäck, som är arbetslivspsykolog och arbetar mycket med psykosocial arbetsmiljö i skolor och förskolor.

Hon menar att utvecklingssamtalen med de anställda kan vara ett sätt att mäta temperaturen på organisationen. I enrum får var och en tillfälle att berätta om sin arbetssituation och det ger en bra insyn i hur medarbetarna uppfattar sitt jobb, hur de trivs och vad de förväntar sig av dig som chef. Rätt använt är utvecklingssamtalet därför ett värdefullt verktyg för dig i din ledarroll. Men det finns en risk att mötena med tiden hålls lite slentrianmässigt och då mister de en del av sin poäng. Det kan också vara bra att tydliggöra att chefen inte främst ska informera eller utvärdera individuella prestationer under utvecklingssamtalet. Fokus ska snarast vara på medarbetaren som en del i organisationen.

För att utvecklingssamtalet ska bli givande krävs förberedelser.

– Informera gärna personalen i grupp om vad du vill få ut av utvecklingssamtalen innan du sätter igång med de enskilda mötena och dela ut en check-lista med de punkter som ska diskuteras, tipsar Lena Hammarbäck.

Verksamhetskonsult Inger Larsson tycker också att mötets struktur är viktig. Men hon höjer ett varnande finger för att stirra sig blind på hur olika frågor är formulerade. Lösningen är inte att hitta en optimal samtalsmall. Det viktigaste är att man som chef koncentrerar sig på den man ska ha mötet med:

– Vem är det du ska träffa? Vad vill du få ut av utvecklingssamtalet med just honom eller henne? Se mallarna och checklistorna som en inspiration men lägg tankemöda på varje möte. Det är när vi använder standardlösningar som utvecklingssamtalen kan minimeras till något som bara ska bockas av på en att-göra-lista, säger Inger Larsson.

Utvecklingssamtalen kan vara uppbyggda på lite olika sätt men bör hålla på i ganska exakt en timme. Tanken är att de på ett eller annat sätt ska ge svar på frågor om vad medarbetaren tycker fungerar bra respektive mindre bra, hur han eller hon utvecklats, vad det finns för behov av kompetensutveckling, synen på dig som ledare och samarbetet med kollegorna.

– Arbetssituationen är oerhört relationskänslig på skolor och ännu mer på förskolor, säger Lena Hammarbäck. Samarbetsfrågan måste få ta tid under utvecklingssamtalet men du ska vara observant så det inte blir skvallrigt. Att prata om någon annan är bara befogat om det handlar om hur just den du talar med påverkas av relationen till den omtalade kollegan. Börjar du själv kommentera medarbetare som inte är närvarande urholkas tilliten till dig som chef.

I vissa branscher har chefer problemet att de anställda inte vågar vara ärliga i sina utvecklingssamtal. Studier vid Karlstads universitet har visat att de anställda till exempel inte alltid erkänner att de känner sig stressade och tungt belastade för att de är rädda att det kan påverka dem negativt i lönesamtalet längre fram. Lena Hammarbäck tror inte att den risken är så påtaglig inom skolan och förskolans värld. Hon lyfter i stället fram den motsatta problematiken med att som chef bli för mycket kompis med sina medarbetare. Rektorer och förskolechefer måste passa sig för att inte hamna i fällan att diskutera privatlivet under utvecklingssamtalet, menar hon.

– Chefen kan bli bakbunden av att få höra för mycket om en medarbetares svårigheter efter en skilsmässa till exempel och kan visa otillbörlig hänsyn till den personen. Visst ska du ge stöd men förvandlas inte från chef till kurator, säger Lena Hammarbäck.

Anett Lindkvist, som driver Vreta näs förskola i Uppsala, planerar oftast in utvecklingssamtalen när förskolan stängt för dagen så att de kan hållas i lugn och ro. Trots att barnen då gått hem är det viktigt att välja mötesplatsen med omsorg.

– Att sitta i kuddhörnan eller på låga stolar känns inte seriöst. Man ska sitta bekvämt i ett rum för vuxna.

För Anett Lindkvist är utvecklingssamtalen ett ypperligt tillfälle för reflektion och hon brukar börja med en kort tillbakablick.

– Jag går igenom anteckningarna från föregående samtal med medarbetaren så att vi kan följa upp hur det gått.

Det blir ett bra avstamp för att sedan kunna se framåt, för samtalet ska inte fastna i dåtiden, poängterar hon.

Anett Lindkvist är medveten om att det krävs kunskap och tar tid att utforma bra utvecklingssamtal men det får man igen eftersom resultatet gynnar hela organisationen, resonerar hon. Med hjälp av utvecklingssamtalen ökar medarbetarnas ansvarskänsla och delaktighet.

– Det gör att vi kan nå verksamhetens mål och så ökar även trivseln, säger hon.

Men för Anett Lindkvist är utvecklingssamtalen viktiga även för henne själv som chef.

– Jag vill gärna ha feedback från mina medarbetare så att jag hela tiden kan bli en bättre ledare.

Anna-Karin Andersson är frilansjournalist

Professor Leif Lewin utreder kommunaliseringen

$
0
0

Det blir Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap, som utreder effekterna av kommunaliseringen. En utredning som aviserats sedan flera år tillbaka.

Utredningen ska titta på vilken effekt kommunaliseringen har haft för elevernas studieresultat, läraryrkets status, lärarnas och rektorernas arbetsuppgifter samt likvärdigheten i skolsystemet. Den ska också analysera om det finns andra orsaker till den svenska skolans problem.

Den ska däremot inte föreslå någon typ av förändrad organisation, det vill säga ett återförstatligande.

– Men slutsatserna kan komma att påverka samhällsdebatten, säger Jan Björklund, utbildningsminister.

Ytterligare en utredning som bland annat kommer att studera kommunaliseringen, men också valfrihets- och friskolereformerna kommer att tillsättas i år. Den kommer till efter ett initiativ av riksdagen.

– Men det är dagens utredning som är den stora utredningen om kommunaliseringen, säger Jan Björklund.

Leif Lewin kommer att arbeta heltid med utredningen som ska vara klar i januari 2014.

Hur ska du kunna särskilja vad som är effekter av kommunaliseringen och vad som beror på andra orsaker?
– Det är ett av samhällsvetenskapens grundläggande problem att många saker händer samtidigt och det är svårt att se vad som påverkar vad. Men man kan använda olika indirekta metoder. Ett sätt är att använda sig av långa tidsserier och jämföra med hur det såg ut i skolorna före kommunaliseringen, säger Leif Lewin.

Leif Lewin kommer också att titta på vilka belägg det finns för olika påståenden som förts fram om kommunaliseringen.

– Det blir en kritisk granskning av många argument och ibland tvärsäkra påståenden. Min ambition är att ge en balanserad helhetsbild.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att det är naturligt att den så kallade kommunaliseringen av skolan utvärderas.

– Stora förändringar i utbildningssystemet ska förstås följas upp. Jag är också nöjd med att utvärderingen inte ska landa i förslag till stora organisatoriska reformer. Det är inte vad skolan behöver.

Hon menar att skolan istället behöver satsningar på det som man med säkerhet vet gör skillnad för elevernas resultat, det vill säga lärares möjlighet att utveckla hög kvalitet i undervisningen.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, är mycket positiv till utredningen. Hon ser det som en seger för LR:s kamp för en utvärdering av kommunaliseringen.

– Vi väntar oss en bred parlamentarisk uppslutning kring utredningen och att den leder fram till förändringar.

Skolledarnas ordförande Matz Nilsson välkomnar också utredningen.
– Vi måste våga utvärdera tidigare fattade beslut och genomförda insatser. Men det är egentligen inte vem som är huvudman som är det centrala.

Elisabet Rudhe TT
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live